Tom Poes en de wonderschoenen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tom Poes en de wonderschoenen
Stripreeks Tom Poes
Volgnummer 30
Scenario Marten Toonder
Tekeningen Marten Toonder
Type Softcover
Eerste druk 1984
Uitgever Oberon (1984)
Lijst van verhalen van Heer Bommel en Tom Poes
Portaal  Portaalicoon   Strip

Tom Poes en de wonderschoenen is een ballonstripverhaal uit de Tom Poes-reeks. Het verscheen in 1983 in elf delen van elk drie pagina's als vervolgverhaal in de Donald Duck. Een jaar later kreeg het verhaal in de Oberon-reeks nummer 30. De oorspronkelijke publicatie was in 1953 in Wereldkroniek, [1] in veertien afleveringen van elk één pagina.

Samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Als Heer Bommel en Tom Poes op een dag samen aan het vissen zijn, zit er ineens een reusachtige laars aan heer Bommels hengel. Heer Bommel, die er genoeg van heeft om altijd maar blootsvoets te lopen, besluit om schoenen van de laars te laten maken.

Al snel blijkt dat dit geen gewone schoenen zijn, maar betoverde schoenen die precies uitvoeren wat iemand van ze wenst, met alle gevolgen van dien. Zo lukt het heer Bommel terwijl hij wordt achtervolgd eerst om met de schoenen razendsnel de stad uit te vluchten. Later in het verhaal gaat het echter helemaal mis; terwijl heer Bommel dankzij de schoenen eerst een meesterlijk voetballer is geworden, krijgen Super en Hieper die in de tribune zitten het geheim van de wonderschoenen ook in de gaten nadat ze de schoenen eerst hebben proberen te stelen. Bul Super geeft de schoenen de opdracht om de scheidsrechter te trappen, waarna heer Bommel wegens deze zware overtreding definitief van het veld wordt gestuurd.

Terug op Bommelstein verzucht heer Bommel dat hij wel door de grond kan zakken, waarna de schoenen dit inderdaad laten gebeuren, maar heer Bommel zinkt niet dieper dan de kelder. Heer Bommel is nu helemaal woedend en zegt dat de schoenen wat hem betreft naar de maan kunnen lopen, waarna ook dit bevel door de schoenen geheel letterlijk wordt opgevolgd. Tom Poes kan heer Bommels schoenen nog net op tijd uittrekken voordat heer Bommel buiten de dampkring is.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dit is één van de negen verhalen die in 1959/1960 verfilmd werden voor de Amerikaanse markt (The wondershoes), maar niet uitgebracht werden. Dat gebeurde pas in 2012, in Nederland.[2]