Tonny Huurdeman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tonny Huurdeman
Huurdeman in 1969
Algemene informatie
Volledige naam Teuntje Huurdeman
Geboren 9 juli 1922
Overleden 16 oktober 1991
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep Actrice en stemactrice
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Teuntje (Tonny) Huurdeman (Hilversum, 9 juli 1922Zevenbergen, 16 oktober 1991) was een Nederlands actrice en stemactrice.

Huurdeman deed in de jaren vijftig en begin jaren zestig veel aan radiospelen. Ze werkte daarbij samen met Henk Elsink en Jenny Arean. Een voorbeeld is haar rol als Zwarte Hilde in het hoorspel Floriaan Geyer. Haar stem was ook te horen in de nasynchronisatie van kinderseries en tekenfilms, bijvoorbeeld in de Disneyfilms 101 Dalmatiërs (Cruella De Vil) en in Merlijn de Tovenaar (Madam Mikmak).

Ook was ze te zien in televisieseries, zoals Klatergoud (1971). In 1973 speelde ze de rol van Olga's moeder in de speelfilm Turks Fruit. Ook speelde ze in de klucht Daar gaat de bruid uit 1988 de oma van de bruid.

Daarnaast was ze actief als zangeres. In 1975 had ze een hitje met het luisterlied Jasper en Jasmijn. De opvolger Dingen om nooit te vergeten (1976) flopte echter.

In 1974 begon Huurdeman samen met Johnny Kraaykamp sr. een nieuw komisch duo, toen Rijk de Gooyer besloot zich meer op een filmcarrière te richten. Voor de NCRV maakte het tweetal zes afleveringen van de nieuwe tv-revue Johnny en Tonny. Uit reacties bleek deze formule geen succes. Het bleef daarom bij slechts drie afleveringen.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Johnny en Tonny, eenlevenlangtheater.nl
Zie de categorie Tonny Huurdeman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.