Toulouse gans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Toulouse gans
Toulouse gans
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Anseriformes (Eendvogels)
Familie:Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht:Anser
Soort
Anser Anser domesticus
(Linnaeus, 1758)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Toulouse gans is een soort gans uit het geslacht Anser die wordt gehouden voor de consumptie, als bewaker van het erf of als hobbydier.

Hun verschijning is imposant, de kop kan zich als ze lopen op ruim een meter hoogte bevinden. Door hun nieuwsgierige aard zullen ze bezoekers en indringers luid gakkend tegemoet komen wat door hun gestalte en zelfverzekerde gedrag als bedreigend kan worden ervaren. De dieren zijn echter over het algemeen erg zachtaardig en vredelievend.

Het is een zwaar ras, het mannetje weegt 8 à 10 kg. Er zijn twee soorten: met en zonder keelkwab. De kleur is over het algemeen grijs tot grauwbruin, de poten en snavel zijn oranje. De naam verwijst naar de oorspronkelijk afkomst namelijk de omgeving van Toulouse, Frankrijk, waar ze door boeren werden gefokt. Tegen het einde van de twintigste eeuw was de oorspronkelijke soort snel aan het verdwijnen, daarom zijn programma's gestart waardoor het ras weer nieuw leven is ingeblazen.[1] De vrouwtjes leggen ongeveer 20 eieren per jaar. Na een broedtijd van 28 dagen blijken echter veel eieren niet bevrucht. De dieren worden gemiddeld ongeveer 30 jaar oud.[2]