Trein 8.28 H.IJ.S.M.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nieuwe kleuterhuis van de Vereniging Trein 8.28 in Baarn

Trein 8.28 H.IJ.S.M. (VTHIJSM) is een vereniging die steun verleent aan kinderen en jongeren tot 21 jaar in een maatschappelijke of medische achterstandsituatie.

De vereniging werd opgericht op 1 oktober 1903 door J.L. Cohen, inspecteur van een levensverzekeringsmaatschappij, en een aantal medereizigers in de exprestrein Amsterdam-Parijs van de H.IJ.S.M. (Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij) die dagelijks om 8.28 uur vertrok uit Amsterdam.[1] De benodigde gelden kwamen uit donaties en werden besteed aan vakanties. Koningin Emma was beschermvrouwe van de Vereniging. De bestuursleden beoordeelden de aanvragen aan de hand van armoede- en gezondheidscriteria. In het eerste verenigingsjaar werden bijna 30 kinderen uitgezonden naar bestaande bos- en zeekolonies, met name Heidelust in Hilversum en Bethanië in Zeist. Een deel van de kinderen had pre-tuberculose.[2]

Op 8 mei 1911 werd het eerste eigen gebouw 'De Nieuwe Weg' aan de Kolonieweg in Soest.[3] Op 25 oktober 1924 volgde het tweede tehuis, Herenhuis Vosseveld te Soest, met een capaciteit van 45 bedden.[4] In 1925 werd een tehuis in Petten geopend en in 1928 volgde een speciaal kleuterhuis in de inmiddels gesloopte Villa Roosterhoeck te Baarn[5] en in 1933 eenzelfde kleuteropvang in aan de Korfwaterweg in Petten, gemeente Zijpe.[6] In 1942 de oorlog kwam een einde aan de activiteiten doordat Trein 8.28 werd ontbonden en de bezittingen in beslag genomen.

Na de Tweede Wereldoorlog had de vereniging nog slechts twee tehuizen over: het kleuterhuis te Petten en het tehuis 'Nieuwe Weg' te Soest. De belangstelling daalde en op 31 december 1957 werd de Nieuwe Weg gesloten. Niet alleen de opvattingen over het zonder ouders op vakantie sturen van kleuters veranderde, ook de verbeterde gezondheidstoestand van de bevolking in de grote steden speelde een rol in de verminderde belangstelling. Vanwege de onderbezetting van de tehuizen werd Huize Vosseveld gebruikt voor kinderen met psychiatrische problemen.

Fonds[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de financiële positie van de vereniging verder verslechterde, werd op voorstel van de toenmalige penningmeester van de vereniging, J.E. Joëls besloten om het vermogen te gebruiken voor schenkingen aan kleinschalige projecten voor 'het kind in nood'. Overigens is de vereniging tot op heden nog steeds actief en haar voornaamste doelstelling doet nog steeds gestand: 'steunverlening aan kinderen of jongeren tot 21 jaar die zich aantoonbaar in een medische of maatschappelijke achterstandsituatie bevinden'.