Unipower

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Unipower is een vrachtwagenmerk uit Engeland.

Unipower GT

Unipower (Universal power drives) werd in 1934 opgericht in Londen. Het bedrijf bouwt vooral tweeassige wagens om tot drieassers. Het hoofdkantoor van Unipower bevindt zich in de Londense wijk Aldwych, de fabriek in Perivale. In 1994 werd Unipower een onderdeel van Alvis maar het bedrijf bleef wel zware vrachtwagens bouwen onder de naam Unipower.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Met het oog op de grootschalige houtkap door de Britse overheid in de Tweede Wereldoorlog bracht Unipower het model Forester op de markt. Deze auto was speciaal gebouwd voor houttransport en leek sterk op de Franse Latil. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het model Hannibal op de markt, dit was een verbeterde versie van de Forester. Beide voertuigen werden gebouwd tot 1956.

Brandweer[bewerken | brontekst bewerken]

In 1956 kwamen er twee nieuwe modellen van Unipower op de markt: de Centipede, die op alle wielen gestuurd was en daardoor een kleine draaicirkel had, en de Invader, die door zijn v8 dieselmotor geschikt was voor zwaar transport. Beide modellen waren zeer gewild bij de Britse brandweer.

Unipower GT en Quasar-Unipower[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 1966 werd op de Racing Car Show in Londen de Unipower GT geïntroduceerd, een op de Mini gebaseerde sportwagen waarvan er 75 werden geproduceerd in de periode 1966-1970.[1] In 19667 en 1968 werden er enkele exemplaren gebouwd van de Quasar-Unipower, een glazen doos op wielen, eveneens gebaseerd op de Mini.[2]

Militaire voertuigen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1988 werd er voor de speciale C-serie een fabriek van Scammell overgenomen in Watford. Deze serie was speciaal gemaakt voor het leger en voor zeer zwaar transport. Deze voertuigen waren uitgerust met een V12 van Rolls-Royce en verkregen daarmee ongeveer 365 pk. Toen Unipower in 1994 werd overgenomen, sloot de fabriek in Watford en verdween de C-serie. Ervoor in de plaats kwam het model Scammels.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig is Unipower eigendom van Alvis en AC Cars. Er worden alleen nog nieuwe auto’s geproduceerd onder de naam Unipower als dit auto’s zijn voor heel speciaal of zwaar transport. De auto’s worden tegenwoordig voorzien van een Cummins- of Perkinsmotor. Unipower produceert geen eigen type motor meer.