Veem (onderneming)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Veem te Amsterdam waarin creatieve bedrijven zijn gevestigd
Pakhuis 't Leidsche Veem dat een woonbestemming heeft
Voormalig Philips veemgebouw Strijp-S te Eindhoven

Een veem is een gebouw waarin een daarin gespecialiseerde onderneming tijdelijk goederen opslaat voor een andere onderneming. Het doel daarvan is de goederen op een later tijdstip door te sturen naar de eindbestemming. Een veem kan voor droge, maar ook voor gekoelde of andersoortige producten, gebruikt worden.

In logistieke terminologie wordt de term veem gebruikt voor een plaats waar (tussen)voorraden worden opgeslagen (en waar er kosten voor worden gemaakt).

Een veem wordt bijvoorbeeld gebruikt om inklaring van goederen, en daarmee ook de betaling van invoerrechten uit te stellen (entrepot).

Juridisch heeft een veem de status van 'trust', een juridisch 'niemandsland'. De goederen gaan pas van de oorspronkelijke eigenaar/verkoper in eigendom over op de koper, zodra die zijn betaald aan de veemhouder, die op zijn beurt de verkoper betaalt.

Het woord Veem wordt ook gebruikt voor een ploeg kaasdragers zoals te zien is op de Kaasmarkt (Alkmaar)[1]

Het Veem[bewerken | brontekst bewerken]

Het Veem te Amsterdam is een gebouw aan de Oude Houthaven aan het IJ, tussen het oude havengebied en de moderne westelijke havens. Anderhalve kilometer van het Centraal Station werd dit veem een eeuw geleden gebouwd als pakhuis voor luxe goederen uit de Nederlandse koloniën.[2] Koffie, thee, tabak en cacao werden hier als stukgoed overgeslagen. Het hoofdgebouw in gele baksteen was er het eerst. Het werd Oranje Nassau Veem genoemd, omdat het in het kroningsjaar van Wilhelmina in 1898 werd opgeleverd. Later werd het aan de westzijde uitgebreid met een iets kleiner kopgebouw.

Na jaren van leegstand werd het gebouw in 1981 gekraakt. Daarna werd in fasen de 10.000 m² van het veem gesplitst in ongeveer 70 grote en kleine ruimtes. De laatste fase van de verbouwing vond plaats in 1997. De gebruikers van Het Veem zijn (soms samenwerkende) kleine bedrijven en kunstenaars. Op de bovenverdieping is een café-restaurant met uitzicht over het IJ.

Leidsche Veem[bewerken | brontekst bewerken]

't Leidsche Veem is een gebouw in Rotterdam dat tegenwoordig een woonbestemming heeft.

Zaansch Veem[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zaansch Veem kreeg bekendheid door een grote brand in 1954, die ook wordt beschreven in het gelijknamige boek van Freek de Jonge.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]