Vuilniswagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een historische vuilniswagen 106 van GRB uit Groningen

Een vuilniswagen, ook wel vuilnisauto en in Vlaanderen vuilkar genoemd, is een vrachtwagen die gebruikt wordt om afval in te zamelen bij bedrijven en huishoudens (huisvuil). Het afval wordt getransporteerd naar een vuilnishoop of een verbrandingsoven.

Aanbieding van afval[bewerken]

Afval kan ruwweg in 3 soorten aangeboden worden:

 • Grof afval, meestal alleen bij grote voorwerpen zoals meubels
 • Los klein afval, meestal in ondergrondse verzamelbakken
 • In plastic zakken
 • In containers
  • kleine containers met wielen, meestal een container per pand
  • grote containers voor locaties waar grotere hoeveelheden vuilnis vrijkomen

Inzameling van afval[bewerken]

De methode van inzameling hangt af van hoe het afval aangeboden wordt.

En open wagen met laadkraan

Grof vuil[bewerken]

Grof vuil kan opgehaald worden met een vrachtwagen met een kraan (knijper) of met een gesloten wagen met een persmechanisme. Bij de laatste optie moet het vuil bijna altijd handmatig in de vrachtwagen gegooid worden.

Een vacuümwagen om afval op te zuigen

Los klein afval[bewerken]

Tegenwoordig kan los klein afval (meestal zonder zak) met een speciaal voertuig opgezogen worden. Het voordeel is dat op deze wijze ondergrondse opslag van afval mogelijk wordt. Voorheen moest dit soort voorzieningen dan handmatig geleegd worden wat niet praktisch is.

Plastic zakken[bewerken]

Losse plastic zakken moeten bijna altijd met de hand in de wagen gegooid worden. De wagen beschikt bijna altijd over een persmechanisme om de zakken te compacteren en door te schuiven.

Een voorlader

Containers[bewerken]

Het laden van containers kan op verschillende manieren plaatsvinden:

 • Via een voorlader, een soort vork aan een arm die voor het voertuig uitsteekt. Het voordeel is dat alleen een robot/chauffeur nodig is. Het nadeel is dat de container altijd voor de vrachtwagen moet staan, de container of de vrachtwagen moet juist geplaatst worden. De inhoud van de container wordt in een open bak of via een arm in een luik bovenin in het voertuig gestort.
 • Via een achterlader, bij kleine huisvuilcontainers kunnen 2 units tegelijk geleegd worden. De containers moeten wel handmatig bij de achterlader geplaatst worden. De achterlader leegt de containers via een gat in de carrosserie.
 • Via een zijlader. Een zijlader wordt tegenwoordig vaak toegepast op minder dicht bebouwde gebieden, via een door de chauffeur bestuurde arm wordt een (kleine) container opgepakt en via een luik bovenin de wagen geleegd.

Gescheiden inzameling[bewerken]

Sommige vuilniswagens zijn geschikt voor het gescheiden inzamelen van "grijs" afval (niet-recyclebaar of niet-composteerbaar materiaal) en groente-, fruit- en tuinafval.

Lediging[bewerken]

De vrachtwagen wordt geleegd via een klep aan de achterzijde, bij achterladers wordt de gehele beladingsinrichting omhoog gekanteld. Sommige wagens kunnen kiepen, anderen hebben een schuif om het afval aan de achterzijde eruit te duwen.

Hybride vuilniswagens[bewerken]

Bekende merken die actief vuilniswagens ontwikkelen en verbeteren zijn:

 • Mercedes-Benz met een serie voertuigen genaamd Econic.
 • Volvo met de Volvo FE hybrid, die geleverd kan worden als vuilniswagen.

Wat deze vuilniswagens gemeen hebben, is dat er gelet wordt op de uitstoot. Daardoor zijn de nieuwe vuilniswagens minder schadelijk voor het milieu.[1] Ook hybride vuilniswagens worden steeds belangrijker. Ze produceren minder lawaai en veroorzaken daardoor minder overlast wanneer 's ochtends vroeg het afval wordt opgehaald. Ook gebruiken de vuilniswagens 15 tot 30% minder brandstof. Ten slotte stoten hybride vuilniswagens 20% minder CO2 uit.[2]

Bronnen, noten en/of referenties