Wallaby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Moeraswallaby (Wallabia bicolor)

Wallaby is de naam die wordt gegeven aan verscheidene soorten kleine tot middelgrote kangoeroes. Er is echter geen vaste grens die stelt wanneer een kangoeroe een wallaby is, en wanneer niet. Het woord wallaby komt uit de taal van de Eora, een Aboriginal-stam die oorspronkelijk leefde in het gebied waar nu Sydney ligt.

Tammarwallaby

Over het algemeen wordt de naam gebruikt voor de moeraswallaby (Wallabia bicolor) of voor een van de kleinere soorten kangoeroes uit het ondergeslacht Notamacropus (uit het geslacht Macropus), waaronder de Bennettwallaby, de Tammarwallaby en de zandwallaby. Al deze soorten werden vroeger in het geslacht Wallabia geplaatst. In het Nederlands wordt de naam ook gebruikt door de struikwallaby's (Dorcopsis en Dorcopsulus) uit Nieuw-Guinea. Ook andere soorten kangoeroes, als de stekelstaartkangoeroes (Onychogalea), de rotskangoeroes (Petrogale) en de quokka (Setonix brachyurus) worden soms met wallaby aangeduid.

Trivia[bewerken]

  • "Wallabies" is de bijnaam van het Australisch rugbyteam.
  • "Walibi" is de hoofdmascotte van de pretparken in Nederland, België en Frankrijk van de voormalige Walibi Group en lijkt in naam en uiterlijk op een wallaby.

Wallaby's in Nederland[bewerken]

Wallaby's worden wel op kinderboerderijen gehouden in Nederland. Het gaat hier voornamelijk om Bennettwallaby's. Er worden wel eens gevaarlijke situaties gemeld door ontsnapte kangoeroes.[1] In de buurt van Makkinga - Oosterwolde, in Friesland worden ze wel vaker waargenomen. Het zou kunnen gaan om een kleine populatie, die ook al een jong hebben.[2]

Bronnen, noten en/of referenties