War Nurse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
War Nurse
Oorlogsverpleegsters (NL)[1]
Regie Edgar Selwyn
Scenario Joseph Farnham
Becky Gardiner
Hoofdrollen Robert Montgomery
Anita Page
June Walker
Robert Ames
Montage William LeVanway
Cinematografie Charles Rosher
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première Vlag van Verenigde Staten 22 november 1930
Genre Oorlog / Romantiek / Drama
Speelduur 79 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

War Nurse is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1930 onder regie van Edgar Selwyn. De film werd destijds in Nederland uitgebracht onder de titel Oorlogsverpleegsters.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog wordt een groep jonge Amerikaanse vrouwen na een gehaaste 'training' naar Frankrijk gestuurd om hier als zuster in een ziekenhuis voor gewonde soldaten aan de slag te gaan. Onder hen bevindt zich Joy Meadows, een 19-jarig meisje uit een hoogstaand milieu dat geen enkele ervaring in het vak heeft. Al gauw mist ze haar leven in Manhattan en twijfelt of ze wel geschikt is voor het harde werk. Ze vindt troost bij de gewonde soldaat Robbie Neil, die uit dezelfde buurt komt als zij. Medenieuwkomer Babs Whitney valt ondertussen langzaam voor de charmes van vechtpiloot Wally O'Brien.

Na enkele maanden is Joy smoorverliefd op Robbie en geeft ook Babs toe aan haar romantische gevoelens voor Wally. Op weg naar een dubbeldate ontsnappen Babs en Wally ternauwernood aan een bomaanslag en delen een kus. Die avond wordt Wally dronken en probeert met Babs naar bed te gaan. Wanneer zij hem afwijst, vertelt hij dat hij elk moment op het slagveld kan overlijden en daarom niet op zoek is naar een serieuze relatie. De volgende dag vertrekt Wally op missie naar Duitsland, en blijft Babs achter met de vraag of ze een fout heeft gemaakt door hem af te wijzen.

Kort daarop komt Joy tot de ontdekking dat Robbie al is getrouwd. Ze is ontroostbaar en vraagt een overplaatsing naar een ander ziekenhuis aan. Onderweg hierheen wordt medezuster Kansas dodelijk getroffen door schoten uit het slagveld. Joy zoekt haar heil in de alcohol en het nachtleven. Nadat een affaire met een getrouwde man aan het licht komt, dreigt ze te worden ontslagen en teruggestuurd naar de Verenigde Staten. Met dank aan Babs hulp mag ze uiteindelijk in het ziekenhuis blijven. Dit ziekenhuis wordt korte tijd later geraakt door een bomaanslag waarbij bijna iedereen om het leven komt. Joy is op dat moment inmiddels zwanger en overlijdt na de geboorte van haar kind. Babs ontfermt zich over het kind en noemt hem Wally. Na het einde van de oorlog keert Wally terug in haar leven, die vertelt dat hij in Duitsland als krijgsgevangene vastzat en in die tijd zich heeft gerealiseerd dat hij van haar houdt.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Robert Montgomery Luitenant Wally O'Brien
Anita Page Joy Meadows
June Walker Barbara "Babs" Whitney
Robert Ames Luitenant Robin "Robbie" Neil
Zasu Pitts Cushie, zuster
Marie Prevost Rosalie Parker
Helen Jerome Eddy Marian, aka "Kansas"
Hedda Hopper Mrs. Townsend
Edward J. Nugent Luitenant Frank Stevens
Martha Sleeper Helen
Michael Vavitch Dokter
Loretta Young Zuster (ongenoemd)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]