Warmtewisselaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tubular heat exchanger.png

Een warmtewisselaar is een apparaat dat warmte van het ene vloeistof en/of gas gescheiden overbrengt naar het andere.

Door toepassing van een warmtewisselaar kan worden bespaard op ruimteverwarming door van de afgewerkte lucht uit een gebouw de warmte te onttrekken en daarmee de binnenstromende verse lucht te voorverwarmen. Dit proces wordt warmteterugwinning genoemd. Ook zit er bijvoorbeeld in een combiketel ook een warmtewisselaar om van heet CV-water warm tapwater te maken. (Eigenlijk is de ketel ook een warmtewisselaar, de thermische energie (warmte) van het verbrandingsgas wordt opgenomen door het water.) In de industrie wordt meestal stoom gebruikt als warmtemedium, waar voor het proces een vloeistof verhit of verwarmd moet worden gebruikt men een warmtewisselaar.

Een ideale warmtewisselaar koelt het eerste medium af tot de temperatuur waarmee de tweede instroomt en warmt het tweede medium op tot de temperatuur waarmee het eerste medium instroomt of tot een lagere temperatuur maar in dan een grotere hoeveelheid. Dit ideaal kan benaderd worden met het tegenstroomprincipe.

Soorten[bewerken]

De meest voorkomende warmtewisselaars, in luchtbehandelingssystemen, zijn:

  • het warmtewiel
  • de platenwisselaar
  • het twincoilsysteem

In de regel is een investering in een warmtewiel het snelste terugverdiend, daarna volgen respectievelijk de platenwisselaar en het twincoilsysteem.

Wat betreft de inbouwmaten van bovenstaande systemen is het precies omgekeerd. Het warmtewiel en platenwisselaar nemen meer plaats in dan een twincoilsysteem.

Het twincoilsysteem heeft het voordeel dat het toevoerkanaal van de luchtbehandelingskast niet direct naast het afvoerkanaal van de lucht hoeft te worden geplaatst. Een ander voordeel is dat een twincoilsysteem géén deeltjes (zoals micro-organismen en stof) van de afvoer- naar de toevoerlucht kan transporteren. Een warmtewiel heeft dit probleem wel.

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)