Washington (schip, 1864)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Washington (schip))
Franse handelsvlag
Washington
Geschiedenis
Besteld 1861
Werf John Scott & Co.
Tewaterlating 17 juni 1863
Uit de vaart genomen Februari 1899
Status Gesloopt in december 1899
Algemene kenmerken
Lengte 105,4 meter
Breedte 13,1 meter
Tonnenmaat 3204 brt
vanaf 1868: 3408 brt
Passagiers 211
Voortstuwing en vermogen 2 tweecilinder-stoommachines
2 schoepraderen en vanaf 1868 2 schroeven
Vaart 13 knopen (ca. 24 km/u)
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Washington was een schip van Transat.

In 1861 werden er twee nieuwe schepen besteld door Transat. Ze moesten de namen Washington en Lafayette krijgen. Op 17 juni 1863 kon het eerste schip te water gelaten worden. Het werd Washington gedoopt, naar het land dat (vooral de derdeklassereizigers) gelukkig zou maken. Bij de proefvaarten bleek het een zeer snel schip te zijn; het liep bijna even snel als de Persia van Cunard. Maar als je binnenin keek, dan zag je dat het schip veel meer was dan een snel schip. Het waren de prachtige interieurs en de onovertroffen maaltijden die Transats grootste troef waren.

Trans-Atlantisch[bewerken | brontekst bewerken]

Op 26 oktober 1864 kwam het schip in aanvaring met een Nederlands zeilschip en ten gevolge van de opgelopen averij moest het schip de haven van Cherbourg aandoen in plaats van Le Havre. In het jaar 1868 werd de Washington helemaal vernieuwd. Het schip werd naar de werf van Robert Napier in Glasgow gezonden, en daar werden de schepraderen en de machines vervangen. Het schip kreeg twee nieuwe schroeven en twee nieuwe tweecilinderstoommachines. Er werd tevens een andere brug geïnstalleerd en er werd een mast bijgeplaatst. Het uitzicht van het schip was drastisch veranderd door de veranderingen. Het schip was nu ook sneller geworden en verbruikte minder kolen.

West-Indië[bewerken | brontekst bewerken]

De CGT zette het schip nu in tussen St. Nazaire en West-Indië. In oktober 1871 werd het schip opnieuw ingelegd op de Trans-Atlantische route omdat het zusterschip, de Lafayette door brand beschadigd was. In de winter van 1872-1873 werden de machines voor de derde keer vernieuwd. De snelheid werd verlaagd naar 11 knopen, maar het schip was nu veel economischer.

Panama[bewerken | brontekst bewerken]

In 1883 werd het schip weer verbouwd. In 1888 werd de Washington ingezet op de route St. Nazaire-Colón. Tevens werd het schip uitgerust met elektrisch licht. Een paar jaar later liet iemand eens een klep openstaan en het schip maakte water. Gelukkig kon het schip nog gered worden. Eind 1896 kreeg het schip de stoomketels van de Lafayette ingebouwd. Toen het schip in februari 1899 een aanvaring kreeg met een draaibrug, werd besloten om het schip te verkopen. In december werd het schip voor 320.000 Franse franken verkocht aan slopers in Marseille en nog voor het millennium echt begon, was de Washington tot schroot verwerkt.