Weerwaterbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Weerwaterbrug
Weerwaterbrug
Algemene gegevens
Locatie Almere
Overspant Weerwater
Lengte totaal 240 m
Bouw
Bouwperiode 2020-2021
Opening 30 september 2021
Gebruik
Huidig gebruik fiets- en voetgangersverkeer
Architectuur
Type vaste brug
Architect(en) Quist Wintermans Architekten
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Weerwaterbrug is een fiets- en voetgangersbrug in Almere, Nederland. De brug, die in 2021 opgeleverd werd, verbindt de Filmwijk via het Lumièrepark met het terrein van de Floriade 2022.

In 2018 werden twee plannen voor een brugverbinding gepresenteerd, waarbij inwoners van Almere een voorkeurstem konden uitbrengen. Gekozen werd voor een ontwerp van architectenbureau Quist Wintermans Architekten, te bouwen door Strukton Infratechnieken.[1] De bouw ging in juni 2020 van start.[2] De brug bestaat uit deels hergebruikte materialen, zoals staal, hout en basalt. De verlichting is ontworpen door Atelier LEK.[3][4]

Op 30 september 2021 werd de brug door wethouder Maaike Veeningen en gedeputeerde Jan de Reus geopend. De brug blijft tot na afloop van de Floriade aan de zijde van het Floriadeterrein afgesloten.

De 240 meter lange brug overspant het water in een vloeiende slingervorm en biedt uitzicht op het Weerwater, het stadscentrum, de Filmwijk, het Lumièrepark en het Floriadeterrein.[5] Na definitieve opening maakt het deel uit van het Rondje Weerwater; een breed en geasfalteerd fiets- en voetgangerspad van ongeveer 5 kilometer lengte om het Weerwater heen.

Weerwaterbrug op een zonnige dag