White Men Can't Jump

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
White Men Can't Jump
Tagline It ain't easy being this good.
Regie Ron Shelton
Producent David V. Lester
Don Miller
Scenario Ron Shelton
Hoofdrollen Wesley Snipes
Woody Harrelson
Rosie Perez
Muziek Ron Shelton
Montage Kimberly Ray
Paul Seydor
Cinematografie Russell Boyd
Distributie 20th Century Fox
Première 27 maart 1992
Genre Komedie/drama
Speelduur 115 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

White Men Can't Jump is een Amerikaanse film uit 1992 met Woody Harrelson en Wesley Snipes in de hoofdrollen. De film werd geregisseerd door Ron Shelton en werd uitgebracht door 20th Century Fox op 27 maart 1992.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Billy Hoyle (Woody Harrelson) is een blanke jongen, die goed is in basketbal. Veel zwarte Amerikanen denken dat blanken niet kunnen basketballen en daar speelt Billy handig op in. Sidney Deane (Wesley Snipes) komt er al snel achter dat Billy wel kan basketballen en bedenkt een plan om geld te verdienen. Samen met Billy gaat hij basketbalveldjes af en daagt hij spelers uit om tegen hem te spelen. Billy gaat zitten kijken en Sidney zegt dat zijn tegenstanders een partner voor hem mogen kiezen. Aangezien alle zwarte tegenstanders denken dat blanken niet zo goed zijn als zij zelf en Billy de enige blanke in de buurt is, kiezen ze allemaal hem. Op die manier verdienen Billy en Sydney een hoop geld. Billy kan dit geld goed gebruiken, omdat hij een hoop schulden heeft, die hij nog moet afbetalen.

Na een aantal gewonnen wedstrijden, speelt het duo een partij om hun grootste inzet tot dat moment. Sydney speelt slecht en ze verliezen de wedstrijd. Billy komt erachter dat zijn maat met opzet slecht speelde, omdat hij afspraken had gemaakt met de tegenstander. Billy is woedend, want hij is al zijn geld kwijt. Zijn vriendin Gloria (Rosie Perez) bedenkt, samen met de vriendin van Sydney, een plan. Sydney geeft een deel van het verloren geld terug aan Billy en om zijn schulden te kunnen betalen, doen de twee samen mee aan een basketbaltoernooi. Ze winnen het toernooi, maar onderweg naar huis daagt Billy Sidney uit om zijn deel van het geld in te zetten. Sydney beweert dat blanken niet kunnen dunken, maar Billy denkt dat hij het wel kan. Hij krijgt drie kansen, mist drie keer en is opnieuw al zijn geld kwijt. Gloria is woedend en vertrekt, zodra ze het hoort.

Ondertussen geven de schuldeisers Billy nog een week om zijn schuld af te betalen. Hij is wanhopig en vraagt Sydney om hulp. Een vriend van Sydney kan helpen, door Gloria binnen te smokkelen bij een quiz, waar ze al maanden voor aan het studeren is. Gloria wint de quiz en neemt zo'n 14.000 dollar mee naar huis. Billy gaat naar haar toe en zingt een lied voor haar, waardoor ze hem weer terug wil.

Niet lang daarna wordt er ingebroken bij Sydney, zijn hele huis wordt leeggehaald. Hij vraagt Billy om hulp, die weigert eerst omdat het nu net goed gaat tussen hem en Gloria, maar Sydney vindt dat hij hem nog wat schuldig is. Ze vertellen Gloria wat ze van plan zijn: nog één wedstrijd spelen, tegen The King en Duck Johnson, twee plaatselijke helden. Het inschrijfgeld is $ 2.500 dollar, waarvoor Billy een deel van het geld van Gloria wil gebruiken. Gloria geeft ze het geld, maar zegt "vaarwel" tegen Billy, teleurgesteld dat hij nog steeds zijn lesje niet geleerd heeft. De wedstrijd wordt gespeeld en gewonnen met 15-13. Het laatste punt wordt gemaakt door een dunk van Billy. Hij verdubbelt dus het geld, maar zodra hij thuis komt, komt hij erachter dat Gloria echt weg is. Hij kan uiteindelijk, net op tijd, zijn schulden afbetalen, maar Gloria komt niet meer terug.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Woody Harrelson Billy Hoyle
Wesley Snipes Sidney Deane
Rosie Perez Gloria Clemente
Tyra Ferrell Rhonda Deane
Cylk Cozart Robert
Kadeem Hardison Junior
Ernest Harden, Jr. George
Nigel Miguel Dwight "The Flight" McGhee
Duane Martin Willie Lewis
Freeman Williams Duck Johnson
Louis Price Eddie "The King" Faroo
Marques Johnson Raymond
Eloy Casados Tony Stucci
Bill Henderson strandjongen
Sonny Craver strandjongen
Jon Hendricks strandjongen
Alex Trebek zichzelf
Allan Malamud wetenschapper

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]