Wijsentkade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wijsentkade
Wijsentkade op de kaart van Sloten (1868) om de gearceerde Lutkemeerpolder heen
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Amsterdam Nieuw-West
Wijk De Aker West
Algemene informatie
Genoemd naar Wijsent
Bebouwing geen

Wijsentkade is een wandelpad in Amsterdam Nieuw-West.

Geschiedenis en ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De Wijsent of Wijzend was een watergang binnen de gemeente Sloten. De naam komt vaker voor in Noord-Holland. Het watertje vormde voor een deel een ringvaart rond de Lutkemeerpolder en liep van de Ringvaart van de Haarlemmermeer oostwaarts en zuidwaarts om later op diezelfde ringvaart uit te komen. De bijbehorende dijk werd kade genoemd. Aan de zuidkant vormde ze de grens tussen de Lutkemeerpolder en Akerpolder. Deze dijk is nog grotendeels in het landschap terug te vinden, zeker in het onbebouwde gebied. In 1921 ging de gemeente Sloten op in de gemeente Amsterdam en voor zover dat geen doublures in geografische namen gaf, werd de historische naam aangehouden.

In de 21e eeuw is de Wijsentkade volgens de BAG alleen een stukje verhard voetpad in een groenstrook die ligt tussen De Alpen en de ringvaart. Ze loop daar parallel aan de Ookmeerweg richting Lijnderbrug. Ten zuidoosten van dat pad ligt een gracht met daarachter de woonwijk De Aker met de buurt Schotse Hooglanden, gebouwd in de jaren negentig van de 20e eeuw. Ten noordwesten zijn nog enkele resten van de oorspronkelijke Wijsent te zien.

Kunstwerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Wijsentkade kent geen bebouwing en heeft dus geen huisnummers maar er zijn twee kunstwerken, deze bevinden zich in de onmiddellijke omgeving van elkaar.

Brug 1872[bewerken | brontekst bewerken]

Om vanuit de buurt De Aker West in de groenstrook te komen werd een brug aangelegd. Deze brug 1872 is een voetbrug tussen de straten Schotse Hooglanden en Ben Avon aan de ene kant en het parkje aan de andere kant. De brug is gebouwd op een betonnen paalfundering met betonnen landhoofden, brugpijlers en borstweringen. De overspanning is van stalen liggers waarop planken met antisliplaag. De balustrade/leuningen zijn eveneens van metaal.

Stapeling omlaag[bewerken | brontekst bewerken]

Op het noordwestelijke landhoofd van die brug staat het beeld Stapeling omlaag van Niko de Wit uit 1983. Volgens Kunstwacht Amsterdam (beheerder kunst in de openbare ruimte van Amsterdam) markeert het de grens van de wijk De Aker West, plaatselijk bekend als Schotse Hooglanden. Het zou tevens de grens van evenwicht weer geven, een geliefd onderwerp van de kunstenaar. Het beeld bestaat uit een stapeling van vijf blokken van cortenstaal, waarbij het tweede blok scheef op het eerste blok is geplaatst en zo verder. Een eventueel zesde blok zou de toren laten omvallen. Niko de Wit legde het principe soms uit aan de hand van scheef gestapelde pakjes boter, die bij het zoveelste pakje uiteindelijk omvalt. Een variant van dit beeld staat op de Rotonde Dorpsstraat te Bakel (1996-1998). Volgens Het XYZ van Amsterdam (J. Kruizinga en Gerrit Vermeer, 1995) liet de kunstenaar zich inspireren door mastaba’s en stond het beeld eerst aan de Voorlingweg 11, een straat die in de 21e eeuw compleet verdwenen is, ondergespoten in de wijk De Aker.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]