Wikipedia:De kroeg/Archief/20170713

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Overname wikisourcebron vanuit Italiaanse vertaling[bewerken | brontekst bewerken]

Ik ben bezig een vertaald artikel bij te werken. Wikipedia:Educatieprogramma/ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers/Geschiedenis van de spoorwegen in Italië. In het Italiaans artikel it:Storia delle ferrovie in Italia staan een heleboel bronnen die ik graag wil controleren en overnemen. In veel gevallen is dit vrijwel onmogelijk als het papieren bronnen betreft. Digitaal kan ik met zeer weinig Italiaanse taalkennis wel controleren of de bron klopt (plaatsnamen, datums etc). Ik merk nu dat de Italiaanse Wikipedia een mogelijkheid heeft om rechtstreeks Wikisource te gebruiken. (met s:xxxx) Ik heb het als proef overgezet maar het werkt niet op onze Wikipedia. Het betreft bron nummer 1 aan de Nederlandse kant en bron nummer 4 aan de Italiaanse kant. (Het betreft een spoorconcessieverlening naar Avellino). Moet ik het op een andere manier coderen of op een andere manier aanpakken?Smiley.toerist (overleg) 3 jul 2017 11:29 (CEST)[reageren]

Met s: werkt wel degelijk, maar er bestaat geen Nederlands artikel met die titel, dus heb ik de link omgezet naar het Italiaanse artikel. --bdijkstra (overleg) 3 jul 2017 11:47 (CEST)[reageren]
Ik de bronvermelding nu ook vertaald, maar dit koppel ik terug met vertaler van het artikel. Nog veel werk te doen.Smiley.toerist (overleg) 3 jul 2017 12:32 (CEST)[reageren]

Toch even een interessante discussie over gebruik van bronnen bij vertaalde artikelen:

Veel gebruikers volstaan met het toevoegen van de box die vermeldt dat het een vertaling is. JvdZwaag (overleg) 3 jul 2017 13:05 (CEST)

Wat ik zelf uitzoek/toevoeg daar voeg ik bronnen voor. Persoonlijk vind ik dat je de lezer niet te moeilijk moet maken om de bronnen te verifiëren. Helemaal onderaan vind je een verwijzing dat het een vertaald artikel is. Daarna moet je in het oorspronkelijk artikel, waar het vertaalde deel vandaan komt en dan speuren naar een bron. Dat allemaal in een taal dat je niet machtig bent. Ik vind het wel een te gemakkelijke redenering om van de bronnenverplichting af te zijn. En stel dat de bron achterhaald is of niet meer bestaat? Je kan het Italiaans artikel misschien hiervoor bijwerken, maar de vertaallink verwijst naar de oude versie van het artikel. Veel haken en ogen dus.Smiley.toerist (overleg) 3 jul 2017 14:01 (CEST)

Voor wat bdijkstra heeft gedaan bestaat ook een sjabloon namelijk Wikisource-it-klein.  Klaas `Z4␟` V3 jul 2017 14:31 (CEST)[reageren]

Hmm. Zolang er voor elke taal een apart sjabloon gemaakt moet worden, verwacht ik niet dat dit concept populair zal worden. --bdijkstra (overleg) 3 jul 2017 15:03 (CEST)[reageren]
In een artikel over de geschiedenis van de spoorwegen in Italië hoort hoe dan ook niet middels zo'n sjabloon verwezen te worden naar de concessie om een enkele spoorlijn te verlengen. Dat zou zelfs in een artikel dat alleen over die spoorlijn gaat twijfelachtig zijn. Het besluit is gewoon een bron die een enkele bewering moet ondersteunen, en zo'n bron moet als elke andere bron gewoon middels ref-tags in de lopende tekst gezet worden. Het is onzinnig om een bron anders te behandelen om de enkele reden dat zij gehost wordt op Wikisource. Woody|(?) 3 jul 2017 15:15 (CEST)[reageren]

Is het niet te ambitieus om een Italiaans artikel te vertalen naar het Nederlands als je zelf aangeeft "... zeer weinig Italiaanse taalkennis ..." te hebben. Heb je hulp van huisgenoten of zo die wel goed Italiaans beheersen of ben je (bijna) helemaal afhankelijk van gissen en automatische vertalingen zoals Google Translate? - Robotje (overleg) 5 jul 2017 12:49 (CEST)[reageren]

Wel even goed lezen: De vertaler is iemand van de vertalerschool (project Educatieprogramma/ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers). Daarna ben ik met het wikificiëren van het vertaalde artikel bezig geweest. Ik werd gevraagd het artikel te sponseren i.v.m. met mijn ervaring met spoorartikelen. Voor het wikificiëren van het vertaalde artikel is geen Italiaanse kennis noodzakelijk, maar is wel handig als je aanvullend onderzoek wil doen over Italiaanse zaken, zeker in het verleden. Ik gebruik geen Google Translate, maar het is vrij eenvoudig zoektermen uit de Italiaanse tekst te vissen (datum, plaatsnamen, persoonsnamen, etc), waarmee je voor die combinaties wel kan zoeken in alle talen. (En hierdoor goede aanvullende bronnen gevonden) Een goede spoorkaart en historische kaarten helpen wel om zaken te verduidelijken.Smiley.toerist (overleg) 6 jul 2017 15:07 (CEST)[reageren]

Some updates about Recent Changes page[bewerken | brontekst bewerken]

Hello!

Sorry to write in English. Help met het vertalen in uw taal!

As you may already know, the Collaboration team has created a Beta feature. This feature is on your wiki since few months: "⧼eri-rcfilters-beta-label⧽". You can activate it in your Beta preferences.

What is this feature again?

This feature improves Special:RecentChanges and Special:RecentChangesLinked. It adds new features that ease vandalism tracking and support of newcomers:

  • Filtering - filter recent changes with easy-to-use and powerful filters combinations.
  • Highlighting - add a colored background to the different changes you are monitoring. It helps quick identification of changes that matter to you.
  • Quality and Intent Filters - those filters use ORES predictions. They identify real vandalism or good faith intent contributions that need help.

You can know more about this project by visiting the quick tour help page.

What's new?

Since the release, we have fixed small bugs and improved the interface. We have also released a way to bookmark your favorite configurations of filters.

We plan to add more new features! The full list is on this Phabricator page (in English) but here are the most important ones:

  • Filters for Namespaces and tagged edits and, later, filters for Categories and Usernames
  • Redesign navigation by using an improved time selector and better integrated navigation options
  • Add live updates
  • Have a more clear interface by putting community-defined 'related links' into a collapsible panel

This last change is about links displayed on top of the RecentChanges (see how they look like on your wiki). We do that change because we have discovered that those links are not that much used. Also, they sometimes take a lot of space on small screens. To help people to focus on recent changes patrolling, we will hide those links, with an option to show them. We have created some examples to show you how it will look like. If you like to see those links all the time, you will have to click on the link to show them and they will remain open. We welcome your feedback about this change.

You can ping me if you have questions. If this message is not at the right place, please move it and tell me. :)

Most of this information was already introduced in the Collaboration monthly newsletter. Please subscribe to get regular updates!

All the best, Trizek (WMF) (overleg) 6 jul 2017 11:23 (CEST)[reageren]

Fotoworkshop in de Tuin van Kapitein Rommel[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 september organiseert Wikimedia Nederland samen met de De Tuin van Kapitein Rommel in Castricum een fotografieworkshop in het kader van project natuur.

Er ontbreken helaas foto's van de tuin en de planten foto’s op Wikipedia. Tijd om in actie te komen en met elkaar aan de slag te gaan. Op 23 september gaan we deze bijzondere tuin vastleggen op beeld. We starten de workshop met een korte uitleg over belangrijke kenmerken van een plant en een introductie over natuurfotografie. Daarna gaan we de tuin in om foto’s te maken. We sluiten de middag af met een uitleg over Wikimedia Commons de beeldbank van Wikipedia, op locatie kun je onder begeleiding van ervaren vrijwilligers, direct je foto’s uploaden.

Meedoen? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier. er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, vol=vol

Hiernaast zoek ik iemand die kan begeleiden bij het maken van foto's en iemand die tekst en uitleg geeft over het uploaden naar Wiki Commons. Wie zou hier een deel van de uitleg op zich kunnen opnemen?

Met vriendelijke groeten,

Michelle Boon (overleg) 6 jul 2017 14:07 (CEST)[reageren]