Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/'De onderduiker' (verzetsblad, Haarlem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


'De onderduiker'
Plaats(en) van uitgave Haarlem
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 500 en 1300
Datum eerste uitgave 1 juli 1944
Datum laatste uitgave 14 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren Th. Kooy mevr. Snijders F. Buschman E. Badart A. Hoogland G. Hurkmans
Drukkerij(en) Kantoorboekhandel P. Donders
Nr. in DOP van L.E. Winkel 561
Beschrijving in catalogus 376313617
Portaal  Portaalicoon   Media

'De onderduiker' was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 juli 1944 tot en met 14 mei 1945 in Haarlem werd uitgegeven. Het blad verscheen in een oplage tussen de 500 en 1300 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over 'De onderduiker' uit lemma nr. 561 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

In 1942 vermenigvuldigden de kantoorboekhandel P. Donders en de vijftienjarige scholier E. Badart pamfletten en artikelen uit de illegale pers, wanneer zij meenden dat een intensieve verspreiding hiervan nut zou hebben. De exemplaren werden via de bekende postbussen van de Amsterdamse tram verzonden. Het blad had zodoende dus geen inkomsten en de kosten werden geheel gedragen door Donders. In de zomer van 1943 kocht Badart een radio op, welke eigenlijk had moeten worden ingeleverd. Na zijn eindexamen in juni 1944 kreeg Badart veel vrije tijd en ging hij bij Donders inwonen opdat zij tezamen bulletins konden samenstellen voor een kleine kring van bekenden. Toen in het najaar van 1944 de elektriciteit werd afgesloten en de vraag naar nieuwsberichten toenam, werd besloten de berichten van 16 oktober af op ruimere schaal te gaan verspreiden onder de titel 'DE ONDERDUIKER'. E. Badart en G. Hurkmans zorgden voor het redactionele gedeelte, F. Buschman en A. Hoogland voor het technische; de dames Th. Kooy en Snijders zorgden dagelijks voor het vervoer naar de hoofdverspreiders.