Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Bulletin (verzetsblad, Maartensdijk )

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Bulletin
Plaats(en) van uitgave Maartensdijk
Verschijningsfrequentie 1 maal per maand
Inhoud Algemene artikelen en Binnenlandse berichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 1200 en 1200
Datum eerste uitgave 14 juni 1940
Datum laatste uitgave 14 augustus 1941
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren Lodie Voûte N.G. Voûte A.G. Voûte-Esser L.J. van Holk
Nr. in DOP van L.E. Winkel 96
Beschrijving in catalogus 376301872
Portaal  Portaalicoon   Media

Bulletin was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 14 juni 1940 tot en met 14 augustus 1941 in Maartensdijk werd uitgegeven. Het blad verscheen 1 maal per maand in een oplage van 1200 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en binnenlandse berichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Bulletin uit lemma nr. 96 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Het verlangen de vijand afbreuk te doen dreef de gebroeders J.L. en N.G. Voûte alsmede mevr. A.G. Voûte-Esser, de echtgenote van eerstgenoemde, een maand na de capitulatie tot de uitgave van een verzetsgeschrift, waarvan de eerste aflevering op 14 juni 1940 verscheen. Om de Duitsers te misleiden begon de nummering bij no. 3. De inhoud bestond voornamelijk uit berichten betreffende binnenlandse gebeurtenissen en van tijd tot tijd daarop gebaseerde artikelen. Bij wijze van uitzondering verzochten de uitgevers prof. dr. L.J. van Holk uit Leiden ter gelegenheid van de kerstdagen om een speciale bijdrage. Prof. van Holk schreef hierop het indrukwekkende artikel 'Nederlands geestelijke vrijheid en de Jodenvervolging', dat als los pamflet op allerlei wijzen is verbreid. Dat ook de bezetter het belangrijk vond, blijkt uit het feit dat het vertaald werd opgenomen in de Meldungen aus den Niederlanden (no. 29 d.d. 21 januari 1941). De uitgave werd gestaakt toen het doel: te trachten mede te helpen het Nederlandse volk bewust te maken dat het leven onder een bezetting ondraaglijk was, bereikt werd geacht en tevens omdat inmiddels een aantal hetzelfde doel beogende illegale bladen was verschenen. Bovendien waren de uitgevers niet langer in staat de onkosten van de uitgave te dragen. Van het BULLETIN waren toen 18 omvangrijke nummers uitgekomen. Kort daarop, in september 1941, werd J.L. Voûte bij een poging naar Engeland over te steken gearresteerd. N.G. Voûte werd in oktober 1941 gearresteerd wegens spionage. Zij brachten resp. 3 1/2 en 1/4 jaar door in Duitse gevangenissen en tuchthuizen.