Win Tin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Win Tin
Win Tin in 2011
Win Tin in 2011
Beroep Politicus
Journalist
Portaal  Portaalicoon   Media

Win Tin (12 maart 1929) is een Myanmarees politicus, journalist en voormalig politiek gevangene.

Gevangenschap[bewerken]

In juli 1989 werd hij op 60-jarige leeftijd gearresteerd vanwege zijn hoge positie binnen de National League for Democracy (NLD) en zijn publicaties als journalist, op grond van anti-regeringspropaganda.

Win Tin kreeg een 20-jarige gevangenisstraf opgelegd. Een van de redenen hiervoor was een poging om de Verenigde Naties op de hoogte te stellen van de voortdurende schendingen van de rechten van de mens in de gevangenissen in Myanmar. Tijdens zijn gevangenschap onderging hij marteling en kreeg hij slechte medische behandeling. Hij bracht zijn tijd door in een cel die oorspronkelijk bestemd was voor militaire honden; hij had geen bed en soms langere tijd geen voedsel. Vanaf 2006 werd hem geen bezoek meer toegestaan door het Internationale Rode Kruis.

Op 23 september 2008, op een leeftijd van 79 jaar, werd hij vrijgelaten. Na zijn vrijlating ging hij verder met politieke activiteiten. Hij belegde vergaderingen met leden van de partij en ondernam plannen om de NLD te reorganiseren.

Onderscheidingen[bewerken]

In 2001 werd Win Tin de Guillermo Cano Internationale Prijs voor Persvrijheid van de UNESCO. Hetzelfde jaar ontving hij samen met zijn landgenoot San San Nweh de Gouden Pen van de Vrijheid van de World Association of Newspapers.

Externe link[bewerken]