Workshop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een workshop tijdens een Wikimedia-conferentie in Japan in 2009

Een workshop (Engels voor "werkplaats") is een activiteit van een dag of meerdere dagen waarbij de deelnemers specifieke kennis meekrijgen over het onderwerp van de workshop. Anders dan bij traditionele vormen van onderwijs speelt actieve deelname een belangrijke rol.

Het is een vorm van onderwijs waarbij theorie- en praktijkonderwijs gelijktijdig plaatsvinden. Terwijl een docent of iemand in een docerende rol een onderwerp uitlegt, laat deze gelijk zien hoe dat in de praktijk uitgevoerd moet worden. Daarna wordt van de deelnemers verwacht dat zij het vertelde actief toepassen tijdens de workshop.

Anders dan bij een lezing, waarbij de studenten passief toeluisteren, wordt in een workshop vaak de mogelijkheid tot intensieve discussie en het oefenen en verbeteren van vaardigheden gegeven, waarbij de workshopleider aanwezig is om bij te sturen en additonele informatie te geven.

Deze manier van lesgeven wordt zowel toegepast op diverse opleidingen als daarbuiten, bijvoorbeeld ten goede van werkgerelateerde vaardigheden, of van hobby's en andere interesses.

Voorbeelden[bewerken]

  • Een toneel- of operagroep kan workshops organiseren om delen van hun geplande voorstelling in detail te analyseren en te oefenen.
  • Artiesten kunnen individueel les krijgen van mensen met veel ervaring.
  • Een groep Tai Chi-beoefenaars kan zich tijdens een workshop concentreren op een specifiek onderdeel van hun routine om die te verbeteren.
  • Een schrijversworkshop kan plaatsvinden om informatie uit te wisselen, te netwerken, of om te leren jezelf te profileren.
  • Een golfclinic wordt gegeven om leken kennis te laten maken met aspecten van de sport.