Yakemys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yakemys
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Jura tot Vroeg-Krijt
Yakemys
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines
Familie:Macrobaenidae
Geslacht
Yakemys
Tong et al., 2021
Typesoort
Yakemys multiporcata
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Yakemys is een geslacht van uitgestorven macrobaenide schildpadden uit de Phu Kradung-formatie uit het Laat-Jura-Vroeg-Krijt (Tithonien-Valanginien?) van Thailand. Het is monotypisch en bevat als enige soort Yakemys multiporcata.

Ontdekking en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Yakemys is afkomstig van de fossiele schildpadden-vindplaats Ban Huai Yang (บ้านห้วยยาง) in noordoost-Thailand, die, hoewel men zou verwachten dat het zich in de latere Phra Wihan-formatie bevindt op basis van zijn geografische locatie, in plaats daarvan wordt verondersteld te behoren tot de Phu Kradung-formatie op basis van sedimentologie. Het holotype SM KS39 van Yakemys multiporcata (gehuisvest in het Sirindhorn Museum) bestaat uit een zeer gedeeltelijk rugpantser. De paratypes PRC 151, PRC 152 en PRC 153, bestaan elk uit één of twee pantserfragmenten van verschillende individuen. De geslachtsnaam is afgeleid van ยักษ์ (yak), wat 'reus' betekent in het Thais, en het Grieks emys, 'zoetwaterschildpad'. De soortaanduiding is afgeleid van het Latijnse 'multus' (meervoudig) en 'porca' (rug).

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Yakemys is een van de vroegst bekende macrobaeniden, en een van de drie grootste, met een schildlengte van zeventig centimeter, gelijk aan Anatolemys maximus en Judithemys backmani uit het Laat-Krijt en Paleoceen. Het kan worden onderscheiden door deze autapomorfieën: smalle wervelschubben, grote laterale longitudinale kielen op het wervelgebied, een plastron dat sterk in omvang is verkleind in vergelijking met het pantser, naast andere eigenschappen.

Classificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Yakemys werd door een fylogenetische analyse in Tong et alii (2021) gevonden tot de Macrobaenidae te behoren, en ze suggereerden dat Sinemydidae een onderfamilie is van Macrobaenidae en dan een Sinemydinae wordt. De resultaten van de analyse zijn hieronder weergegeven:

Testudines


Platychelyidae



Pleurodira




Uitgestorven
Angolachelonia

Solnhofia




Santanachelys



Thalassochelydia






Xinjiangchelyidae


Macrobaenidae


Liaochelys



Ordosemys





Macrobaena



Yakemys





Changmachelys




Kirgizemys



Judithemys




Sinemydinae

Xiaochelys




Manchurochelys




Dracochelys



Sinemys









Cryptodira