Naar inhoud springen

Hendrik Koorevaar: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RRH (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
RRH (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox hoogleraar
'''Hendrik Jacob Koorevaar''' ([[Schoonhoven]], 12 december 1946) is een Nederlandse theoloog. Vanaf 1977-2012 was hij als vakgroepvoorzitter en hoogleraar Oude Testament officieel verbonden aan de [[Evangelische Theologische Faculteit]] in Leuven, België. Na zijn emeritaat blijft hij verder met deze faculteit verbonden.
| naam = Hendrik J. Koorevaar
| afbeelding =
| onderschrift = Hendrik J. Koorvaar (2011)
| volledige naam = Hendrik Jacob Koorevaar
| geboren = [[Schoonhoven]], [[12 december 1946]]
| overleden =
| nationaliteit = {{NL}}
| beroep = [[Theoloog]]
| wetenschapsgebied = [[Oude Testament]]
| universiteit = [[Evangelisch Theologische Faculteit]]
| soort hoogleraar = [[Hoogleraar|Gewoon hoogleraar]]
| beroep = [[Theoloog]]
| bekende werken = Theologie van het Oude Testament
| religie = [[Evangelisch]]
| website = [http://www.etf.edu/onderwijs/docenten/prof-dr-hendrik-koorevaar/ ETF: Hoogleraren]
}}

Prof. dr. '''Hendrik Jacob Koorevaar''' ([[Schoonhoven]], 12 december 1946) is een Nederlandse hoogleraar in de oudtestamentische wetenschap. Vanaf 1977-2012 was hij als vakgroepvoorzitter en hoogleraar Oude Testament officieel verbonden aan de [[Evangelische Theologische Faculteit]] (ETF) in Leuven, België. Na zijn emeritaat blijft hij verder met deze faculteit verbonden.


== Biografie ==
== Biografie ==
=== Geloofsachtergrond ===
=== Geloofsachtergrond ===
Koorevaar groeide op in Schoonhoven. Zijn vader was randkerkelijk gereformeerd en zijn moeder hervormd. Na de dood van zijn vader op twaalf- en zijn moeder op dertienjarige leeftijd, werd hij in huis opgenomen door familie, die sociaaldemocratisch en humanistisch denkend was en verbindingen had met de Remonstrantse Kerk. Geloof had in die jaren voor Koorevaar weinig tot geen betekenis. Hij noemde zichzelf in die tijd vrijuit atheïst.
Prof. dr. Hendrik J. Koorevaar groeide op in Schoonhoven. Zijn vader was randkerkelijk gereformeerd en zijn moeder hervormd. Na de dood van zijn vader op twaalf- en zijn moeder op dertienjarige leeftijd, werd hij in huis opgenomen door familie, die sociaaldemocratisch en humanistisch denkend was en verbindingen had met de Remonstrantse Kerk. Geloof had in die jaren voor Koorevaar weinig tot geen betekenis. Hij noemde zichzelf in die tijd vrijuit atheïst.
Na het beëindigen van zijn hoger middelbaar in Schoonhoven (MULO-B) en Terneuzen (HBS-A), studeerde Koorevaar bedrijfskunde aan het ''Nederlandse Opleidingsinstituut voor het Buitenland'' (Universiteit Nijenrode) in Breukelen (1965-1967). In het tweede studiejaar hiervan vond zijn bekering tot Jezus Christus plaats, door middel van een straatevangelisatie-campagne.
Na het beëindigen van zijn hoger middelbaar in Schoonhoven (MULO-B) en Terneuzen (HBS-A), studeerde Koorevaar bedrijfskunde aan het ''Nederlandse Opleidingsinstituut voor het Buitenland'' (Universiteit Nyenrode) in Breukelen (1965-1967).
Tijdens deze opleiding moest Koorevaar in 1967 een debat leiden over de Zesdaagse Oorlog in Israël. Hij spreekt hierover in een interview:<ref> http://joodsactueel.be/2011/10/07/interview-dr-hendrik-koorevaar-%E2%80%9Conze-israeltheologie-levert-overtuigde-anti-antisemieten-op%E2%80%9D</ref>{{Cquote|"Het onderwerp van dit debat was hoeveel uren Israël tegen de Arabische overmacht zou kunnen standhouden. Isaac, één van zijn twintig medestudenten merkte op dat Israël ook kon winnen, hij werd prompt uitgelachen, niemand van ons hield dat voor mogelijk. Maar de docent corrigeerde mijn samenvatting: 'Dit is een minderheidsstandpunt maar als je fair bent moet je het wel oppikken en evalueren.' Even later kwam het ene bericht na het andere binnengelopen dat Israël aan de winnende hand was en dat schokte me. Ik had voordien enkel maar eens een boekje over Israël gelezen maar besloot op dat geëigende moment dat als ik mijn studie bedrijfskunde had afgerond ik naar ginds zou trekken."}}
In dit het tweede studiejaar vond zijn bekering tot Jezus Christus plaats, door middel van een straatevangelisatie-campagne. Onder zijn familieleden was er hierover veel weerstand. Volgens hen was het evangelisch christendom sociologisch onrijp en stond de Bijbel vol met fouten.<ref>http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/afscheid_hendrik_j_koorevaar_geen_abrupte_breuk_met_leuven_1_628634</ref>


=== Israël en Zwitserland ===
=== Israël en Zwitserland ===
Na zijn legerdienst studeerde Koorevaar Hebreeuws aan de Oelpan van de kibboets ''Beth Alfa'' in Israël (1969-1970) en vervolgens theologie aan de ''Freie Evangelisch-Theologische Akademie'' in Basel, Zwitserland (1970-1975, nu: ''[[Staatsunabhängige Theologische Hochschule Basel]]''). In Zwitserland ontmoette hij in die tijd ook zijn latere vrouw Ursula Kammermann, met wie hij op 21 december 1973 huwde. Tijdens zijn studie in Basel was hij verder van 1972-1975 oudste in de ''Freie Evangelische Gemeinde'' / ''Chrischonagemeinde'' te Münchenstein nabij Basel.
Mede vanuit de ervaring van het debat over Israel aan de Universiteit Nyenrode, koos Koorevaar er na zijn legerdienst voor om veertien maanden in Israël te verblijven en in die tijd redelijk vloeiend Hebreeuws te leren spreken, lezen en schrijven aan de Ulpan kibbutz ''Bet Alfa'' in Israël (1969-1970). Vervolgens studeerde hij theologie aan de ''Freie Evangelisch-Theologische Akademie'' in Basel, Zwitserland (1970-1975, nu: ''[[Staatsunabhängige Theologische Hochschule Basel]]''). In Zwitserland ontmoette hij in die tijd ook zijn latere vrouw Ursula Kammermann, met wie hij op 21 december 1973 huwde. Tijdens zijn studie in Basel was hij verder van 1972-1975 oudste in de ''Freie Evangelische Gemeinde'' / ''Chrischonagemeinde'' te Münchenstein nabij Basel.


=== Predikant en docent in België ===
=== Predikant en docent in België ===
Meteen na zijn studie in Basel, 1975 trok Koorevaar samen met zijn vrouw naar België om als (kerkstichtend) predikant te werken voor de ''Belgische Evangelische Zending'' in [[Herentals]] (1975-1979) en [[Aarschot]] (1980-1985). In 1977 werd hij daarbij vast benoemd als theologie docent aan het toenmalige ''Bijbelinstituut België''.
Meteen na zijn studie in Basel, 1975 trok Koorevaar samen met zijn vrouw naar België om als (kerkstichtend) predikant te werken voor de ''Belgische Evangelische Zending'' in [[Herentals]] (1975-1979) en [[Aarschot]] (1980-1985). In 1977 werd hij daarbij vast benoemd als docent Oude Testament aan het toenmalige ''Bijbelinstituut België''.


=== Promovendus ===
=== Promovendus ===
Naast zijn verdere werkzaamheden koos Koorevaar ervoor om vanaf 1983 zijn academische carrière voort te zetten aan de ''Universitaire Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid'' in Brussel. Hij doctoreerde in het hoofdvak Oude Testament, met als bijvakken Hebreeuws en Aramees. In 1986 voltooide hij masterthesis ''De Post-Mosaica in Genesis'' en op 19 september 1990 promoveerde hij bij prof. dr. Hendrik Jagersma met het proefschrift ''De opbouw van het boek Jozua''. De twee andere hoogleraren, die als lezers bij het proefschrift betrokken waren, waren prof. dr. Jacques Chopineau en prof. dr. Marc Vervenne.
Naast zijn verdere werkzaamheden koos Koorevaar ervoor om vanaf 1983 zijn academische carrière voort te zetten aan de ''Universitaire Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid'' in Brussel. Hij doctoreerde in het hoofdvak Oude Testament, met als bijvakken Hebreeuws en Aramees. In 1986 voltooide hij masterthesis ''De Post-Mosaica in Genesis'' en op 19 september 1990 promoveerde hij ''cum laude'' bij prof. dr. Hendrik Jagersma met het proefschrift ''De opbouw van het boek Jozua''. De twee andere hoogleraren, die als lezers bij het proefschrift betrokken waren, waren prof. dr. Jacques Chopineau en prof. dr. Marc Vervenne.


=== Hoogleraar Oude Testament ===
=== Hoogleraar Oude Testament ===
Gedurende zijn verdere studies bleef Koorevaar als docent actief aan het ''Bijbelinstituut België''. Vanaf 2003 veranderde dit instituut in de ''Evangelische Theologische Faculteit''. Aan deze faculteit zou Koorevaar tot op heden betrokken blijven als oudtestamenticus. Op 1997 werd hij tevens professor en vakgroepvoorzitter Oude Testament aan de ''Evangelische Theologische Faculteit'' in Leuven.
Gedurende zijn verdere studies bleef Koorevaar als oudtestamenticus actief aan het ''Bijbelinstituut België'' dat in 1983 werd erkend als universitaire instelling door de Belgische overheid. Vanaf 2003 veranderde dit instituut in de ''Evangelische Theologische Faculteit''. Aan deze faculteit zou Koorevaar tot op heden betrokken blijven als oudtestamenticus.<ref>http://www.etf.edu/onderwijs/docenten/prof-dr-hendrik-koorevaar</ref> Op 1997 volgde zijn aanstelling als hoogleraar en vakgroepvoorzitter Oude Testament aan de ''Evangelische Theologische Faculteit'' in Leuven.
Daarnaast was hij als gastdocent actief aan de ''Staatsunabhängige Theologische Hochschule'' in Basel (Zwitserland, 1996), de ''Teologiese Fakulteit'', in Pretoria (Zuid-Afrika, 1997), de ''Fakulteit Lettere en Wysbegeerte'', Pretoria (1997) en de ''Hervormde Teologiese Opleiding'', Pretoria (1997).
Daarnaast was hij als gastdocent actief aan de ''Staatsunabhängige Theologische Hochschule'' in Basel (Zwitserland, 1996), de ''Teologiese Fakulteit'', in Pretoria (Zuid-Afrika, 1997), de ''Fakulteit Lettere en Wysbegeerte'', Pretoria (1997) en de ''Hervormde Teologiese Opleiding'', Pretoria (1997).
Op 5 juli 2012 ging hij als voorzitter officieel met emeritaat. Koorevaar blijft echter verder nog als professor Oude Testament verbonden aan de faculteit in Leuven.
Op 5 juli 2012 ging hij als voorzitter officieel met emeritaat. Koorevaar blijft echter verder nog als professor Oude Testament verbonden aan de faculteit in Leuven.<ref>http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/afscheid_hendrik_j_koorevaar_geen_abrupte_breuk_met_leuven_1_628634</ref>


== Wetenschappelijke verdiensten ==
== Wetenschappelijke verdiensten ==
Ondanks dat Koorevaars onderzoeken zich over een breed spectrum uitbreiden, zijn er een aantal kernelementen in zijn theologische loopbaan vermelding waard. Aanvankelijk lieten de academische publicaties van deze onderzoeken wat op zich wachten voor het bredere publiek, doordat de ''Evangelisch Theologische Faculteit'' deze in het begin voornamelijk publiceerde binnen de Leuvense faculteit en in beperkte kring.<ref>Beat Weber, "In Richtung einer Biblischen Theologie: Vorstellung einer kürzlich erschienen Monographie von Julius Steinberg samt einigen anschließende Erwägungen", ''Journal of Evangelical Theology'' 7: 230; http://www.theoliteratur.de/app/download/4051343551/STEINBERG,+Ketuvim+(JETh+07).pdf</ref> Dat zorgde ervoor dat de resultaten in die tijd moeilijk toegankelijk waren voor externen. In latere jaren kwam hierin grote verandering. De ''Evangelisch Theologische Faculteit'' wist zich door de jaren steeds meer op de academische kaart te zetten en stimuleerde het aantal wetenschappelijke publicaties.
Ondanks dat Koorevaars onderzoeken zich over een breed spectrum uitbreiden, zijn er een aantal kernelementen in zijn theologische loopbaan vermelding waard.


=== Structureel-literaire onderzoeken ===
=== Structureel-literaire onderzoeken ===
Internationale bekendheid en waardering ontving Koorevaar voor zijn verdiepende onderzoek naar de verschillende structureel-literaire benaderingen van het Oude Testament. Zijn uniciteit hierin vond vooral plaats op het macrogebied. Een eerste aanzet daartoe ontstond al vanuit zijn dissertatie over de opbouw van het Bijbelboek Jozua. De resultaten van dit proefschrift werden al vrij snel integraal als correct opgenomen in de bespreking van Jozua binnen het internationale Engelse standaardboek ''The New International Dictionary of Old Testament Theology & Exegesis''.<ref>Vannoy, J. R., 'Joshua: Theology of'. In: VanGemeren, W. A. (ed.), ''New International Dictionary of Old Testament Theology & Exegesis'' 4. Carlisle: Paternoster, 1997, p810-819 (811-814).</ref>
Internationale bekendheid en waardering ontving Koorevaar voor zijn verdiepende onderzoek naar de verschillende structureel-literaire benaderingen van het Oude Testament. Zijn uniciteit hierin vond vooral plaats op het macrogebied. Een eerste aanzet daartoe ontstond al vanuit zijn dissertatie over de opbouw van het Bijbelboek Jozua. De resultaten van dit proefschrift werden al vrij snel integraal als correct opgenomen in de bespreking van Jozua binnen de internationale Engelse standaardboeken ''The New International Dictionary of Old Testament Theology & Exegesis''<ref>Vannoy, J. R., 'Joshua: Theology of'. In: VanGemeren, W. A. (ed.), ''New International Dictionary of Old Testament Theology & Exegesis'' 4. Carlisle: Paternoster, 1997, p810-819 (811-814).</ref>, ''An Introduction to the Old Testament''<ref>Tremper Longman III en Raymond B. Dillard. ''An Introduction to the Old Testament.'' Grand Rapids: Zondervan, 2006, 105-114.</ref> en diverse andere wetenschappelijke publicaties.<ref>Pekka Pitkänen, ''Central Sanctuary and Centralization of Worship in Ancient Israel: From the Settlement to the Building of Solomon's Temple.'' Gorgias Dissertations. Near East Series 5. Piscataway: Gorgias, 2003, 218-222; V. Philips Long, ''Israel's Past in Present Research Essays on Ancient Israelite Historiography.'' Sources for Biblical and Theological Study 7. Winona Lake: Eisenbrauns, 1999, 455-458; Iain W. Provan, V. Philips Long en Tremper Longman. ''A Biblical History of Israel.'' Louisville: Westminster John Knox, 2003, 151; Jacobus C. de Vos, ''Das Los Judas: uÜber Entstehung und Ziele der Landbeschreibung in Josua 15.'' Supplements to Vetus Testamentum 95. Leiden/Boston: Brill, 2003, 97, 175.</ref>
Later kwam hierbij Koorevaars wetenschappelijk beargumenteerde voorstel om het Bijbelboek Kronieken te erkennen als legitieme afsluiting van het Oude Testament.<ref>Hendrik J. Koorevaar, "Die Chronik als intendierter Abschluß des alttestamentlichen Kanons." ''Jahrbuch für Evangelikale Theologie'' 11, 1997: 42-76; "De afsluiting van de canon van het Oude Testament." In: Nullens, P. (red.), ''Dicht bij de Bijbel''. Heverlee: BIB, 1997, 63-90.</ref> Ook dit vond een brede erkenning in de oudtestamentische wetenschap.<ref>John Sailhamer, ''The Meaning of the Pentateuch: Revelation, Composition, and Interpretation.'' Downers Grove: IVP Academic, 2009, 50-51, 203; Craig C. Bartholomew en David J.H. Beldman. ''Hearing the Old Testament: Listening for God's Address.'' Grand Rapids: Eerdmans, 2012, 191-196; Stephen B. Chapman. ''The Law and the Prophets: A Study in Old Testament Canon Formation.'' Forschungen zum Alten Testament 27. Tübingen: Mohr Siebeck, 2000, 231.</ref> Verder zijn Koorevaars recentere onderzoeken naar de structuur van de Psalmen nog de vermelding waard.<ref>Hendrik J. Koorevaar, "The Book of Psalms as a Structured Theological Story with the Aid of Subscripts and Superscripts." In: Zenger, Erich (Ed.). ''The Composition of the Book of Psalms.'' Bibliotheca Ephemeridum Theologicarum Lovaniensium, 238. Leuven: Peeters, 2004, 579-592.</ref> Vanuit de opbouw van de onderlinge psalmen analyseert Koorevaar het theologische getuigenis van het uiteindelijk redactioneel voltooide Bijbelboek Psalmen.<ref>Zie voor een bespreking hiervan: Mattheus Vanderende. "The Significance of the Mighthy Acts of God in the Psalter for Liturgy and Spirituality." ''Jurnal Teologic'' 11/2 (2012): 81-125].</ref>


=== Een theologie van het Oude Testament ===
=== Een theologie van het Oude Testament ===
In 2013 verscheen het werk Theologie van het Oude Testament, waaraan Koorevaar samen met de hoogleraar Mart-Jan Paul als hoofdredacteur betrokken was. Deze publicatie werd binnen de theologische wereld breed onthaalt, doordat het laatste Nederlandstalige academische werk over de theologie van het Oude Testament (van Vriezen) in 1949 was verschenen. Binnen vijf maanden was er een nieuwe druk nodig van dit nieuwe theologische werk en waren er al gesprekken bezig over een Duitse (2014/15) en Engelse (2015/16) vertaling ervan.
In 2013 verscheen het werk Theologie van het Oude Testament, waaraan Koorevaar samen met de hoogleraar Mart-Jan Paul als hoofdredacteur betrokken was. Deze publicatie werd binnen de theologische wereld breed onthaalt, doordat het laatste Nederlandstalige academische werk over de theologie van het Oude Testament (van Vriezen) in 1949 was verschenen.<ref>Vgl. http://www.vergadering.nu/boekkoorevaarpaul-theologie-van-het-oude-testament.htm - http://klassieketheologie.blogspot.be/2013/05/hendrik-koorevaar-en-mart-jan-paul.html - http://www.theoblogie.nl/author/gertkwakkel/ - http://www.pthu.nl/PAO/Cursussen2013_2014/Ontwikkelingen_Oude_Testament</ref>. Zeer uniek aan dit werk was tegelijk dat de theologie van het Oude Testament ontwikkeld werd op basis van het eerste Bijbelboek Genesis. Hierin herkenden de schrijvers meerdere onderwerpen die zich doorheen het verdere Oude Testament zouden ontplooien en een belangrijke plaats zouden innemen.<ref>Vgl. Seth D. Postell, ''Adam as Israel: Genesis 1-3 as the Introduction to the Torah and Tanakh.'' Cambridge: James Clarke & Co., 2012, 159-165.</ref> Binnen vijf maanden was er een nieuwe druk nodig van dit nieuwe theologische werk en waren er al gesprekken bezig over een Duitse (2014/15) en Engelse (2015/16) vertaling ervan.


=== Promotor ===
Aan de Evangelisch Theologische Faculteit begeleidde Koorevaar daarnaast drie doctoraten die sterk verbonden waren met de structureel-literiare benadering. Twee van deze dissertaties ontvingen de status van summa cum laude en werden gepubliceerd in gerenommeerde reeksen.
Aan de Evangelisch Theologische Faculteit begeleidde Koorevaar daarnaast drie doctoraten die sterk verbonden waren met de structureel-literiare benadering die Koorevaar naar voren bracht in het oudtestamentisch onderzoek. Twee van deze dissertaties ontvingen de status van summa cum laude en werden gepubliceerd in gerenommeerde reeksen.
* Steinberg, Julius. ''Die Ketuvim: Ihr Aufbau und ihre Botschaft''. Bonner Biblische Beiträge 152. Hamburg: Philo, 2006 – Steinberg ontving voor deze bijdrage de Johann-Tobias-Beck-Preis in Duitsland (2007). http://www.afet.de/jtbpreis.htm
* Steinberg, Julius. ''Die Ketuvim: Ihr Aufbau und ihre Botschaft''. Bonner Biblische Beiträge 152. Hamburg: Philo, 2006 – Steinberg ontving voor deze bijdrage de Johann-Tobias-Beck-Preis in Duitsland (2007). http://www.afet.de/jtbpreis/2007/jtb2007.htm.<ref>Zie voor een uitvoerige bespreking hiervan: Beat Weber, "In Richtung einer Biblischen Theologie: Vorstellung einer kürzlich erschienen Monographie von Julius Steinberg samt einigen anschließende Erwägungen." ''Journal of Evangelical Theology'' 7: 229-237 = http://www.theoliteratur.de/app/download/4051343551/STEINBERG,+Ketuvim+(JETh+07).pdf</ref>
* Riecker, Siegbert. ''Ein Priestervolk für alle Völker: Der Segensauftrag Israels für alle Nationen in der Tora und den Vorderen Propheten''. Stuttgarter Biblische Beiträge 59. Stuttgart: Katholisches Bibelwerk, 2007.
* Riecker, Siegbert. ''Ein Priestervolk für alle Völker: Der Segensauftrag Israels für alle Nationen in der Tora und den Vorderen Propheten''. Stuttgarter Biblische Beiträge 59. Stuttgart: Katholisches Bibelwerk, 2007.
* Kilchör, Benjamin. ''Mose-Tora und Jahwe-Tora: Das Verhältnis von Deuteronomium 12-26 zu Exodus, Levitikus und Numeri''. Leuven: Evangelische Theologische Faculteit, 2014.
* Kilchör, Benjamin. ''Mose-Tora und Jahwe-Tora: Das Verhältnis von Deuteronomium 12-26 zu Exodus, Levitikus und Numeri''. Leuven: Evangelische Theologische Faculteit, 2014.
Regel 39: Regel 61:


==== Scandianavian Evangelical E-Journal ====
==== Scandianavian Evangelical E-Journal ====
Sinds 2006 in Koorevaar peer reviewer van het Scandinavian Evangelical E-Journal (SEE-J) dat wordt uitgegeven door vijf evangelisch-academische instituten.<ref>''Fjellhaug Skoler'' in Oslo, Norway, ''Församlingsfakulteten'' in Gothenburg, Sweden, ''The Theological Institute'' in Helsinki, Finland, ''Lutheran School of Theology'' in Aarhus, en de ''Copenhagen Lutheran School of Theology''.</ref>.
Sinds 2006 in Koorevaar peer reviewer van het Scandinavian Evangelical E-Journal (SEE-J) dat wordt uitgegeven door vijf evangelisch-academische instituten.<ref>''Fjellhaug Skoler'' in Oslo, Norway, ''Församlingsfakulteten'' in Gothenburg, Sweden, ''The Theological Institute'' in Helsinki, Finland, ''Lutheran School of Theology'' in Aarhus, en de ''Copenhagen Lutheran School of Theology''.</ref>


==Publicaties==
==Publicaties==
Regel 48: Regel 70:
* 2014b. "Der Aufbau des Buches Genesis und der literarisch theologische Wert der Entwicklungsformel Tôldôt". In: Van der Veen, Peter (Hrsg.). ''Israels Urväter und ihre Welt: Weitere Beiträge Archäologie und Geschichte der biblischen Erzväter.'', Bd.2. Studium Integrale. Holzgerlingen: Hänssler.
* 2014b. "Der Aufbau des Buches Genesis und der literarisch theologische Wert der Entwicklungsformel Tôldôt". In: Van der Veen, Peter (Hrsg.). ''Israels Urväter und ihre Welt: Weitere Beiträge Archäologie und Geschichte der biblischen Erzväter.'', Bd.2. Studium Integrale. Holzgerlingen: Hänssler.
* 2012. "The Book of Joshua and the Hypothesis of the Deuteronomistic History: Indications for an Open Serial Model." In: Noort, Ed (Ed.). ''The Book of Joshua.'' Bibliotheca Ephemeridum Theologicarum Lovaniensium 250. Leuven: Peeters, 219-232.
* 2012. "The Book of Joshua and the Hypothesis of the Deuteronomistic History: Indications for an Open Serial Model." In: Noort, Ed (Ed.). ''The Book of Joshua.'' Bibliotheca Ephemeridum Theologicarum Lovaniensium 250. Leuven: Peeters, 219-232.
* 2010a. "The Torah Model as the Original Macrostructure of the Hebrew Canon: A Critical Evaluation". ''Zeitschrift für die alttestamentliche Wissenschaft'' 122/1: 64-80.
* 2010a. "The Torah Model as the Original Macrostructure of the Hebrew Canon: A Critical Evaluation". ''Zeitschrift für die alttestamentliche Wissenschaft'' 122/1: 64-80.<ref>http://www.degruyter.com/view/j/zatw.2010.122.issue-1/zaw.2010.006/zaw.2010.006.xml</ref>
* 2010b. "The Book of Psalms as a Structured Theological Story with the Aid of Subscripts and Superscripts". In: Zenger, Erich (Ed.). ''The Composition of the Book of Psalms.'' Bibliotheca Ephemeridum Theologicarum Lovaniensium, 238. Leuven: Peeters 579-592.
* 2010b. "The Book of Psalms as a Structured Theological Story with the Aid of Subscripts and Superscripts". In: Zenger, Erich (Ed.). ''The Composition of the Book of Psalms.'' Bibliotheca Ephemeridum Theologicarum Lovaniensium, 238. Leuven: Peeters 579-592.
* 2008. "The Books of Exodus – Leviticus – Numbers and the Macro-Structural Problem of the Pentateuch". In: Römer, Thomas (Ed.). ''The Books of Leviticus and Numbers.'' Bibliotheca Ephemeridum Theologicarum Lovaniensium 215. Leuven: Peeters, 423-453.
* 2008. "The Books of Exodus – Leviticus – Numbers and the Macro-Structural Problem of the Pentateuch". In: Römer, Thomas (Ed.). ''The Books of Leviticus and Numbers.'' Bibliotheca Ephemeridum Theologicarum Lovaniensium 215. Leuven: Peeters, 423-453.<ref>Review: http://wigan-ojs.library.ualberta.ca/index.php/jhs/article/view/7363/6064</ref>
* 2007. "Eine strukturelle Theologie von Exodus – Levitikus – Numeri: Durchdringen ins heilige Herz der Tora". In: Klement, Herbert H., Julius Steinberg (Hrsg.). ''Themenbuch zur Theologie des Alten Testaments.'' Bibelwissenschaftliche Monographien, Band 15. Wuppertal: Brockhaus, 87–131.
* 2007. "Eine strukturelle Theologie von Exodus – Levitikus – Numeri: Durchdringen ins heilige Herz der Tora". In: Klement, Herbert H., Julius Steinberg (Hrsg.). ''Themenbuch zur Theologie des Alten Testaments.'' Bibelwissenschaftliche Monographien, Band 15. Wuppertal: Brockhaus, 87–131.
* 2006. "The Torah as One, Three or Five Books: An Introduction to the Macro-Structural Problem of the Pentateuch". ''Hiphil'' 3 [http://www.see-j.net/index.php/hiphil/article/view/28]
* 2006. [http://www.see-j.net/index.php/hiphil/article/view/28/ "The Torah as One, Three or Five Books: An Introduction to the Macro-Structural Problem of the Pentateuch".] ''HIPHIL Old Testament'' 3
* 2003a. "Der literarische und geschichtliche Aspekt des Buches Jona, 3. Teil". ''Fundamentum'' 24/1: 66-72.
* 2003a. "Der literarische und geschichtliche Aspekt des Buches Jona, 3. Teil". ''Fundamentum'' 24/1: 66-72.
* 2003b. "Der literarische und geschichtliche Aspekt des Buches Jona, 4. Teil". ''Fundamentum'' 24/3: 27-31.
* 2003b. "Der literarische und geschichtliche Aspekt des Buches Jona, 4. Teil". ''Fundamentum'' 24/3: 27-31.
Regel 85: Regel 107:
* 2010b. "Tot welk gezin behoor je? Parallelle familiestructuren in het Tweede Gebod (Exod 20:5b,6)". ''Ellips'' 35/298: 44-49.
* 2010b. "Tot welk gezin behoor je? Parallelle familiestructuren in het Tweede Gebod (Exod 20:5b,6)". ''Ellips'' 35/298: 44-49.
* 2008. "De klank van de liefde in het boek Hooglied als stem en tegenstem". ''Adem'' 2008/2: 46-50.
* 2008. "De klank van de liefde in het boek Hooglied als stem en tegenstem". ''Adem'' 2008/2: 46-50.
* 2007a. "Wie geschah die Schöpfung? Die Frage der Literatur und der Historizität von Genesis 1-3 (Teil 1)". ''Wort und Wissen''. [http://www.wort-und-wissen.de/artikel/a04/a04-1.pdf]
* 2007a. [http://www.wort-und-wissen.de/artikel/a04/a04-1.pdf/ "Wie geschah die Schöpfung? Die Frage der Literatur und der Historizität von Genesis 1-3 (Teil 1)"]. ''Wort und Wissen''.
* 2007b. "Was geschah im Garten Eden? Die Frage der Literatur und der Historizität von Genesis 1-3 (Teil 2)". ''Wort und Wissen''. [http://www.wort-und-wissen.de/artikel/a04/a04-2.pdf]
* 2007b. [http://www.wort-und-wissen.de/artikel/a04/a04-2.pdf/ "Was geschah im Garten Eden? Die Frage der Literatur und der Historizität von Genesis 1-3 (Teil 2)".] ''Wort und Wissen''.
* 2006. "Het vierde rijk?" ''Het Zoeklicht'' 7: 13.
* 2006. "Het vierde rijk?" ''Het Zoeklicht'' 7: 13.
* 2005. "Duidelijkheid nodig". ''Het Zoeklicht'' 11: 11.
* 2005. "Duidelijkheid nodig". ''Het Zoeklicht'' 11: 11.
Regel 107: Regel 129:


===Festschrift===
===Festschrift===
* 2011. Riecker, Siegbert & Steinberg, Julius (Hrsg.). ''Das heilige Herz der Tora: Festschrift für Hendrik Koorevaar zu seinem 65. Geburtstag''. Theologische Studien. Aachen: Shaker.
* 2011. Riecker, Siegbert & Steinberg, Julius (Hrsg.). ''Das heilige Herz der Tora: Festschrift für Hendrik Koorevaar zu seinem 65. Geburtstag''. Theologische Studien. Aachen: Shaker.<ref>Review: http://reference.sabinet.co.za/sa_epublication_article/oldtest_v25_n1_a14</ref>

== Externe links ==
# [http://www.etf.edu/onderwijs/docenten/prof-dr-hendrik-koorevaar/ CV op de website van de ''Evangelisch Theologische Faculteit''].
# Interview met Joods Actueel: "Onze Israëltheologie levert overtuigde anti-antisemieten op" [http://joodsactueel.be/2011/10/07/interview-dr-hendrik-koorevaar-%E2%80%9Conze-israeltheologie-levert-overtuigde-anti-antisemieten-op%E2%80%9D/]
# Interview met het Reformatorisch Dagblad: "Afscheid Hendrik J Koorevaar geen abrupte breuk met Leuven". [http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/afscheid_hendrik_j_koorevaar_geen_abrupte_breuk_met_leuven_1_628634]

{{StartOpvolging}}
{{OpvolgingCombi
| lijst = [[Lijst van vakgroepvoorzitters Oude Testament aan de Evangelisch Theologische Faculteit Leuven|Vakgroepvoorzitter van het departement Oude Testament aan de Evangelisch Theologische Faculteit]]<br />1997–1912
| vorige = [[geen]]
| volgende = [[Markus Zehnder]]
}}
{{EindOpvolging}}


{{Appendix|2=
{{Appendix|2=
Regel 114: Regel 149:


{{DEFAULTSORT:Koorevaar, Hendrik}}
{{DEFAULTSORT:Koorevaar, Hendrik}}
[[Categorie:20e-eeuws theoloog]]
[[Categorie:21e-eeuws theoloog]]
[[Categorie:Bijbelwetenschapper]]
[[Categorie:Bijbelwetenschapper]]
[[Categorie:Evangelisch persoon]]
[[Categorie:Christelijke persoon]]
[[Categorie:Nederlands hoogleraar]]
[[Categorie:Nederlands hoogleraar]]
[[Categorie:Nederlands theoloog]]
[[Categorie:Nederlands theoloog]]

Versie van 9 mei 2014 12:46

Hendrik J. Koorevaar
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Hendrik Jacob Koorevaar
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Religie Evangelisch
Werkzaamheden
Vakgebied Oude Testament
Universiteit Evangelisch Theologische Faculteit
Soort hoogleraar Gewoon hoogleraar
Beroep Theoloog
Bekende werken Theologie van het Oude Testament
[ETF: Hoogleraren Website]
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Prof. dr. Hendrik Jacob Koorevaar (Schoonhoven, 12 december 1946) is een Nederlandse hoogleraar in de oudtestamentische wetenschap. Vanaf 1977-2012 was hij als vakgroepvoorzitter en hoogleraar Oude Testament officieel verbonden aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Leuven, België. Na zijn emeritaat blijft hij verder met deze faculteit verbonden.

Biografie

Geloofsachtergrond

Prof. dr. Hendrik J. Koorevaar groeide op in Schoonhoven. Zijn vader was randkerkelijk gereformeerd en zijn moeder hervormd. Na de dood van zijn vader op twaalf- en zijn moeder op dertienjarige leeftijd, werd hij in huis opgenomen door familie, die sociaaldemocratisch en humanistisch denkend was en verbindingen had met de Remonstrantse Kerk. Geloof had in die jaren voor Koorevaar weinig tot geen betekenis. Hij noemde zichzelf in die tijd vrijuit atheïst. Na het beëindigen van zijn hoger middelbaar in Schoonhoven (MULO-B) en Terneuzen (HBS-A), studeerde Koorevaar bedrijfskunde aan het Nederlandse Opleidingsinstituut voor het Buitenland (Universiteit Nyenrode) in Breukelen (1965-1967). Tijdens deze opleiding moest Koorevaar in 1967 een debat leiden over de Zesdaagse Oorlog in Israël. Hij spreekt hierover in een interview:[1]

"Het onderwerp van dit debat was hoeveel uren Israël tegen de Arabische overmacht zou kunnen standhouden. Isaac, één van zijn twintig medestudenten merkte op dat Israël ook kon winnen, hij werd prompt uitgelachen, niemand van ons hield dat voor mogelijk. Maar de docent corrigeerde mijn samenvatting: 'Dit is een minderheidsstandpunt maar als je fair bent moet je het wel oppikken en evalueren.' Even later kwam het ene bericht na het andere binnengelopen dat Israël aan de winnende hand was en dat schokte me. Ik had voordien enkel maar eens een boekje over Israël gelezen maar besloot op dat geëigende moment dat als ik mijn studie bedrijfskunde had afgerond ik naar ginds zou trekken."

In dit het tweede studiejaar vond zijn bekering tot Jezus Christus plaats, door middel van een straatevangelisatie-campagne. Onder zijn familieleden was er hierover veel weerstand. Volgens hen was het evangelisch christendom sociologisch onrijp en stond de Bijbel vol met fouten.[2]

Israël en Zwitserland

Mede vanuit de ervaring van het debat over Israel aan de Universiteit Nyenrode, koos Koorevaar er na zijn legerdienst voor om veertien maanden in Israël te verblijven en in die tijd redelijk vloeiend Hebreeuws te leren spreken, lezen en schrijven aan de Ulpan kibbutz Bet Alfa in Israël (1969-1970). Vervolgens studeerde hij theologie aan de Freie Evangelisch-Theologische Akademie in Basel, Zwitserland (1970-1975, nu: Staatsunabhängige Theologische Hochschule Basel). In Zwitserland ontmoette hij in die tijd ook zijn latere vrouw Ursula Kammermann, met wie hij op 21 december 1973 huwde. Tijdens zijn studie in Basel was hij verder van 1972-1975 oudste in de Freie Evangelische Gemeinde / Chrischonagemeinde te Münchenstein nabij Basel.

Predikant en docent in België

Meteen na zijn studie in Basel, 1975 trok Koorevaar samen met zijn vrouw naar België om als (kerkstichtend) predikant te werken voor de Belgische Evangelische Zending in Herentals (1975-1979) en Aarschot (1980-1985). In 1977 werd hij daarbij vast benoemd als docent Oude Testament aan het toenmalige Bijbelinstituut België.

Promovendus

Naast zijn verdere werkzaamheden koos Koorevaar ervoor om vanaf 1983 zijn academische carrière voort te zetten aan de Universitaire Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid in Brussel. Hij doctoreerde in het hoofdvak Oude Testament, met als bijvakken Hebreeuws en Aramees. In 1986 voltooide hij masterthesis De Post-Mosaica in Genesis en op 19 september 1990 promoveerde hij cum laude bij prof. dr. Hendrik Jagersma met het proefschrift De opbouw van het boek Jozua. De twee andere hoogleraren, die als lezers bij het proefschrift betrokken waren, waren prof. dr. Jacques Chopineau en prof. dr. Marc Vervenne.

Hoogleraar Oude Testament

Gedurende zijn verdere studies bleef Koorevaar als oudtestamenticus actief aan het Bijbelinstituut België dat in 1983 werd erkend als universitaire instelling door de Belgische overheid. Vanaf 2003 veranderde dit instituut in de Evangelische Theologische Faculteit. Aan deze faculteit zou Koorevaar tot op heden betrokken blijven als oudtestamenticus.[3] Op 1997 volgde zijn aanstelling als hoogleraar en vakgroepvoorzitter Oude Testament aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven. Daarnaast was hij als gastdocent actief aan de Staatsunabhängige Theologische Hochschule in Basel (Zwitserland, 1996), de Teologiese Fakulteit, in Pretoria (Zuid-Afrika, 1997), de Fakulteit Lettere en Wysbegeerte, Pretoria (1997) en de Hervormde Teologiese Opleiding, Pretoria (1997). Op 5 juli 2012 ging hij als voorzitter officieel met emeritaat. Koorevaar blijft echter verder nog als professor Oude Testament verbonden aan de faculteit in Leuven.[4]

Wetenschappelijke verdiensten

Ondanks dat Koorevaars onderzoeken zich over een breed spectrum uitbreiden, zijn er een aantal kernelementen in zijn theologische loopbaan vermelding waard. Aanvankelijk lieten de academische publicaties van deze onderzoeken wat op zich wachten voor het bredere publiek, doordat de Evangelisch Theologische Faculteit deze in het begin voornamelijk publiceerde binnen de Leuvense faculteit en in beperkte kring.[5] Dat zorgde ervoor dat de resultaten in die tijd moeilijk toegankelijk waren voor externen. In latere jaren kwam hierin grote verandering. De Evangelisch Theologische Faculteit wist zich door de jaren steeds meer op de academische kaart te zetten en stimuleerde het aantal wetenschappelijke publicaties.

Structureel-literaire onderzoeken

Internationale bekendheid en waardering ontving Koorevaar voor zijn verdiepende onderzoek naar de verschillende structureel-literaire benaderingen van het Oude Testament. Zijn uniciteit hierin vond vooral plaats op het macrogebied. Een eerste aanzet daartoe ontstond al vanuit zijn dissertatie over de opbouw van het Bijbelboek Jozua. De resultaten van dit proefschrift werden al vrij snel integraal als correct opgenomen in de bespreking van Jozua binnen de internationale Engelse standaardboeken The New International Dictionary of Old Testament Theology & Exegesis[6], An Introduction to the Old Testament[7] en diverse andere wetenschappelijke publicaties.[8] Later kwam hierbij Koorevaars wetenschappelijk beargumenteerde voorstel om het Bijbelboek Kronieken te erkennen als legitieme afsluiting van het Oude Testament.[9] Ook dit vond een brede erkenning in de oudtestamentische wetenschap.[10] Verder zijn Koorevaars recentere onderzoeken naar de structuur van de Psalmen nog de vermelding waard.[11] Vanuit de opbouw van de onderlinge psalmen analyseert Koorevaar het theologische getuigenis van het uiteindelijk redactioneel voltooide Bijbelboek Psalmen.[12]

Een theologie van het Oude Testament

In 2013 verscheen het werk Theologie van het Oude Testament, waaraan Koorevaar samen met de hoogleraar Mart-Jan Paul als hoofdredacteur betrokken was. Deze publicatie werd binnen de theologische wereld breed onthaalt, doordat het laatste Nederlandstalige academische werk over de theologie van het Oude Testament (van Vriezen) in 1949 was verschenen.[13]. Zeer uniek aan dit werk was tegelijk dat de theologie van het Oude Testament ontwikkeld werd op basis van het eerste Bijbelboek Genesis. Hierin herkenden de schrijvers meerdere onderwerpen die zich doorheen het verdere Oude Testament zouden ontplooien en een belangrijke plaats zouden innemen.[14] Binnen vijf maanden was er een nieuwe druk nodig van dit nieuwe theologische werk en waren er al gesprekken bezig over een Duitse (2014/15) en Engelse (2015/16) vertaling ervan.

Promotor

Aan de Evangelisch Theologische Faculteit begeleidde Koorevaar daarnaast drie doctoraten die sterk verbonden waren met de structureel-literiare benadering die Koorevaar naar voren bracht in het oudtestamentisch onderzoek. Twee van deze dissertaties ontvingen de status van summa cum laude en werden gepubliceerd in gerenommeerde reeksen.

  • Steinberg, Julius. Die Ketuvim: Ihr Aufbau und ihre Botschaft. Bonner Biblische Beiträge 152. Hamburg: Philo, 2006 – Steinberg ontving voor deze bijdrage de Johann-Tobias-Beck-Preis in Duitsland (2007). http://www.afet.de/jtbpreis/2007/jtb2007.htm.[15]
  • Riecker, Siegbert. Ein Priestervolk für alle Völker: Der Segensauftrag Israels für alle Nationen in der Tora und den Vorderen Propheten. Stuttgarter Biblische Beiträge 59. Stuttgart: Katholisches Bibelwerk, 2007.
  • Kilchör, Benjamin. Mose-Tora und Jahwe-Tora: Das Verhältnis von Deuteronomium 12-26 zu Exodus, Levitikus und Numeri. Leuven: Evangelische Theologische Faculteit, 2014.

Theologische betrokkenheid

Werkgroepen, conferenties en congressen

Koorevaar maakt vanaf 1997 deel uit van de Facharbeitsgruppe Altes Testament, der Arbeitsgemeinschaft für evangelikale Theologie (FAGAT) in Duitsland. Daarnaast is hij betrokken geweest bij meerdere belangrijke academische conferenties, zoals het Colloquium Biblicum Lovaniense (Leuven), de Society of Biblical Literature Twelfth International Meeting (Leuven), het Congres van de Old Testament Society of South Africa (Pretoria) en het Congres van die Suid-Afrikaanse Vereniging vir Semistiek (Pretoria).

Scandianavian Evangelical E-Journal

Sinds 2006 in Koorevaar peer reviewer van het Scandinavian Evangelical E-Journal (SEE-J) dat wordt uitgegeven door vijf evangelisch-academische instituten.[16]

Publicaties

Structureel-literaire onderzoeken

  • 1990. De opbouw van het boek Jozua. Heverlee: Centrum voor Bijbelse Vorming België.
  • 2014a. "The Exile and Return Model: Proposal for the Original Macrostructure of the Hebrew Canon". Journal of the Evangelical Theological Society.
  • 2014b. "Der Aufbau des Buches Genesis und der literarisch theologische Wert der Entwicklungsformel Tôldôt". In: Van der Veen, Peter (Hrsg.). Israels Urväter und ihre Welt: Weitere Beiträge Archäologie und Geschichte der biblischen Erzväter., Bd.2. Studium Integrale. Holzgerlingen: Hänssler.
  • 2012. "The Book of Joshua and the Hypothesis of the Deuteronomistic History: Indications for an Open Serial Model." In: Noort, Ed (Ed.). The Book of Joshua. Bibliotheca Ephemeridum Theologicarum Lovaniensium 250. Leuven: Peeters, 219-232.
  • 2010a. "The Torah Model as the Original Macrostructure of the Hebrew Canon: A Critical Evaluation". Zeitschrift für die alttestamentliche Wissenschaft 122/1: 64-80.[17]
  • 2010b. "The Book of Psalms as a Structured Theological Story with the Aid of Subscripts and Superscripts". In: Zenger, Erich (Ed.). The Composition of the Book of Psalms. Bibliotheca Ephemeridum Theologicarum Lovaniensium, 238. Leuven: Peeters 579-592.
  • 2008. "The Books of Exodus – Leviticus – Numbers and the Macro-Structural Problem of the Pentateuch". In: Römer, Thomas (Ed.). The Books of Leviticus and Numbers. Bibliotheca Ephemeridum Theologicarum Lovaniensium 215. Leuven: Peeters, 423-453.[18]
  • 2007. "Eine strukturelle Theologie von Exodus – Levitikus – Numeri: Durchdringen ins heilige Herz der Tora". In: Klement, Herbert H., Julius Steinberg (Hrsg.). Themenbuch zur Theologie des Alten Testaments. Bibelwissenschaftliche Monographien, Band 15. Wuppertal: Brockhaus, 87–131.
  • 2006. "The Torah as One, Three or Five Books: An Introduction to the Macro-Structural Problem of the Pentateuch". HIPHIL Old Testament 3
  • 2003a. "Der literarische und geschichtliche Aspekt des Buches Jona, 3. Teil". Fundamentum 24/1: 66-72.
  • 2003b. "Der literarische und geschichtliche Aspekt des Buches Jona, 4. Teil". Fundamentum 24/3: 27-31.
  • 2002a. "Der literarische und geschichtliche Aspekt des Buches Jona, 1. Teil". Fundamentum 23/3: 68-75.
  • 2002b. "Der literarische und geschichtliche Aspekt des Buches Jona, 2. Teil". Fundamentum 23/4: 103-109.
  • 2000a. "Beltschazzars Sprache: Der Wechsel von Hebräisch zu Aramäisch im Buch Daniel (Teil 2)". Jahrbuch für Evangelikale Theologie 14: 35-62.
  • 2000b. "Who or What May Not Be Made? The Structure and Meaning of Exodus 20:23". Journal for Semitics 8/2: 223-255.
  • 1999a. "To Which Family Do You Belong? Parallel Family Structures in the Second Commandment (Exodus 20:5b-6)". Old Testament Essays 12/2: 279-297.
  • 1999b. "Beltschazzars Sprache: Der Wechsel von Hebräisch zu Aramäisch im Buch Daniel (Teil 1)." Jahrbuch für Evangelikale Theologie 13: 7-32.
  • 1997a. "Die Chronik als intendierter Abschluß des alttestamentlichen Kanons". Jahrbuch für Evangelikale Theologie 11: 42-76.
  • 1997b. "De macrostructuur van het boek Samuël en de theologische implicaties daarvan". Acta Theologica 17/2: 56-86.
  • 1997c. "De afsluiting van de canon van het Oude Testament". In: Nullens, P. (red.), Dicht bij de Bijbel. Heverlee: BIB, 63-90.
  • 1995. "De opbouw van de tien woorden in Exodus 20:1-17". Acta Theologica 15/2: 1-15.
  • 1992. "The Structure of the Ten Words in Exodus 20:1-17". In: Pretorius, M.W. (Ed.), The Secret of Faith, in Your Heart - in Your Mouth. In honour of Donald Moreland. Heverlee: BIB, 1992, 91-99.

Theologie van het Oude Testament

  • 2013a. Theologie van het Oude Testament: De blijvende boodschap van de Hebreeuwse Bijbel. (co-redacteurschap met M-.J. Paul). Zoetermeer: Boekencentrum, 2013. Van Koorevaars hand verschenen hierin de bijdragen:
  1. Co-auteurschap met Julius Steinberg. "Methodiek voor een theologie van het Oude Testament", 51-86.
  2. "Een structureel canonieke benadering voor een theologie van het Oude Testament als geheel", 89-121.
  3. "Demonstratie van een literaire benadering aan de hand van een structurele theologie van Exodus – Leviticus – Numeri", 123-156.
  4. Co-auteurschap met Creig Marlowe. "De zonde: Oorspong en verwoesting, genezing en overwinning", 212-255.
  • 2013b. "Das Zeitalter der Erzväter und des Aufenthaltes Israels in Ägypten: Ein textkritischer Beitrag". In: Van der Veen, Peter & Uwe Zerbst (Hrsg.). Volk ohne Ahnen? Auf den Spuren der Erzväter und des frühen Israels. Studium Integrale Archäologie. Holzgerlingen: SCM Hänssler, 2013, 239-251.
  • 2007. "Eine strukturelle Theologie von Exodus – Levitikus – Numeri: Durchdringen ins heilige Herz der Tora". In: Klement, Herbert H., Julius Steinberg (Hrsg.). Themenbuch zur Theologie des Alten Testaments. Bibelwissenschaftliche Monographien, Band 15. Wuppertal: Brockhaus, 87–131.
  • 2000a. "De boodschap van het boek Hooglied: Hartstochtelijke liefde en reinheid". Magazine voor pastoraat, gezin en gemeenteopbouw 46: 42-47.
  • 2000b. "De boodschap van het boek Hooglied (2): Hartstochtelijke liefde en reinheid". Magazine voor pastoraat, gezin en gemeenteopbouw 47: 26-32.
  • 1995. "Open mijn ogen voor de wonderen van uw wet: Het gebod". Tijdschrift voor Theologie & Pastorale Counseling 26: 15-26.
  • 1994. "Open mijn ogen voor de wonderen van uw wet: De zegen". Tijdschrift voor Theologie & Pastorale Counseling 24: 25-32.

Andere onderzoeken

  • 2014. "Die Bedeutung der Post-Iosephica für die Datierung des Buches Genesis". In: Van der Veen, Peter (Hrsg.). Israels Urväter und ihre Welt: Weitere Beiträge Archäologie und Geschichte der biblischen Erzväter, Bd. 2. Studium Integrale. Holzgerlingen: Hänssler.
  • 2010a. "De aan- en afwezige Kainan in Genesis 11:12-13 als vader, zoon en broer". Ellips 35/295: 38-43.
  • 2010b. "Tot welk gezin behoor je? Parallelle familiestructuren in het Tweede Gebod (Exod 20:5b,6)". Ellips 35/298: 44-49.
  • 2008. "De klank van de liefde in het boek Hooglied als stem en tegenstem". Adem 2008/2: 46-50.
  • 2007a. "Wie geschah die Schöpfung? Die Frage der Literatur und der Historizität von Genesis 1-3 (Teil 1)". Wort und Wissen.
  • 2007b. "Was geschah im Garten Eden? Die Frage der Literatur und der Historizität von Genesis 1-3 (Teil 2)". Wort und Wissen.
  • 2006. "Het vierde rijk?" Het Zoeklicht 7: 13.
  • 2005. "Duidelijkheid nodig". Het Zoeklicht 11: 11.
  • 2004. "Uitstralen als Mozes". Ellips 6: 33.
  • 2001a. "Moet synthese mislukken? Over de eenheid tussen Genesis 1 en natuurwetenschappelijke gegevens". Bijbel en Wetenschap 232: 19-20.
  • 2001b. "Hoe gebeurde de schepping? De vraag naar de letter- en geschiedkundigheid van Genesis 1 – 3 (1)". Bijbel en Wetenschap 230: 17-21.
  • 2001c. "Wat gebeurde er in de tuin in Eden? De vraag naar de letter- en geschiedkundigheid van Genesis 1 – 3 (II)". Bijbel en Wetenschap 231: 9-12.
  • 2001b. "Conflict, gezag en conflictorde (1)". Tijdschrift: Magazine voor pastoraat, gezin en gemeenteopbouw 49: 34-38.
  • 2001a. "Conflict, gezag en conflictorde (2)". Tijdschrift: Magazine voor pastoraat, gezin en gemeenteopbouw 50: 20-29.
  • 2000. "De grote getallen in Numeri toch groot? De kleine resultaten nagerekend". Bijbel en Wetenschap 218: 56-59.
  • 1995a. "'Gott' oder 'man' (jemand), 'Satan' oder 'ein Gegner': Die Übersetzung der Präfixkonjugation dritte Person maskulin Singular in 2. Sam 24, 1 und der Begriff 'Satan' in 1. Chr 21, 1 auf Grund eines Vergleiches dieser parallelen Texte miteinander." Fundamentum 3: 224-236.
  • 1995b. "Geloofsoverdracht aan de volgende generatie volgens de wet van Mozes". Tijdschrift voor Theologie & Pastorale Counseling 27: 13-24.
  • 1994. "God of men (iemand), Satan of een tegenstander: De vertaling van de prefixconjugatie derde persoon mannelijk enkelvoud in 2 Samuël 24:1 en het begrip satan in 1 Kronieken 21:1 door vergelijking van deze parallelle teksten met elkaar". In: Lorein, G. W., Naar een nieuwe bijbelvertaling? Leiden: Groen & Zn, 1994, 88-100.
  • 1992. "Psalm 82: Wie zijn de goden?" In: Knevel, A.G. (red.), Moeilijke Psalmen (Theologische Verkenningen, Bijbel en Praktijk 12; Kampen: Kok-Voorhoeve), 57-69.
  • 1989. "Het zogenaamde vergeldingsdogma in Spreuken." In: Knevel, A. G., Paul, M. J., Broekhuis, J. (red.), Verkenningen in Spreuken en Prediker. Theologische Verkenningen, Bijbel en Exegese 4; Kampen: Kok, 1989, 29-36.
  • 1987. "Das Vergeltungsdogma im Buch der Sprüche". Fundamentum 3/1987: 43-52.
  • 1986a. "De vijf argumenten voor de bronnensplitsing: 5. Samengestelde gedeelten." In: Knevel, A. G., Paul, M. J., Broekhuis, J. (red.), Verkenningen in Genesis. Theologische Verkenningen, Bijbel en Exegese 1; Kampen: Kok, 1986, 37-44.
  • 1986b. "De vijf argumenten voor de bronnensplitsing: 4. Duplicaten". In: Knevel, A. G., Paul, M. J., Broekhuis, J. (red.), Verkenningen in Genesis. Theologische Verkenningen, Bijbel en Exegese 1; Kampen: Kok, 1986, 29-36.
  • 1982. "Het werk van dr. Wilhelm Möller: De ontwikkeling van het oudtestamentische Godsidee". In: Knevel, A. G. (red.), Schriftkritiek: Pentateuch 3. Hilversum: Evangelische Omroep, 1982, 16-36.

Festschrift

  • 2011. Riecker, Siegbert & Steinberg, Julius (Hrsg.). Das heilige Herz der Tora: Festschrift für Hendrik Koorevaar zu seinem 65. Geburtstag. Theologische Studien. Aachen: Shaker.[19]

Externe links

  1. CV op de website van de Evangelisch Theologische Faculteit.
  2. Interview met Joods Actueel: "Onze Israëltheologie levert overtuigde anti-antisemieten op" [1]
  3. Interview met het Reformatorisch Dagblad: "Afscheid Hendrik J Koorevaar geen abrupte breuk met Leuven". [2]
Voorganger:
geen
Vakgroepvoorzitter van het departement Oude Testament aan de Evangelisch Theologische Faculteit
1997–1912
Opvolger:
Markus Zehnder