Menstruatiecup: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Voordelen en nadelen van menstruatiecups: lagere kosten en toch duurder? Beter eerst overleg op OP.
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 5: Regel 5:
In tegenstelling tot [[Tampon (menstruatie)|tampon]]s [[absorptie (fysische chemie)|absorbeert]] de menstruatiecup geen vocht. Tijdens de menstruatie wordt alleen het vrijgekomen bloed opgevangen en uit het lichaam verwijderd. De vagina blijft hierdoor beter in balans (zie: [[Intiemhygiëne]]).
In tegenstelling tot [[Tampon (menstruatie)|tampon]]s [[absorptie (fysische chemie)|absorbeert]] de menstruatiecup geen vocht. Tijdens de menstruatie wordt alleen het vrijgekomen bloed opgevangen en uit het lichaam verwijderd. De vagina blijft hierdoor beter in balans (zie: [[Intiemhygiëne]]).


Er zijn twee soorten cupjes: herbruikbare cupjes (zoals de Keeper, de DivaCup, Mooncup, MeLuna, LadyCup, FemmeCup, Fleurcup, Yuuki, Lunette, Iriscup en de Naturcup) en wegwerpbare cupjes (de Softcup). De twee soorten verschillen in model en moeten op een andere manier ingebracht worden.
Er zijn twee soorten cupjes: herbruikbare cupjes (zoals de Keeper, de MonthlyCup, DivaCup, Mooncup, MeLuna, LadyCup, FemmeCup, Fleurcup, Yuuki, Lunette, Iriscup en de Naturcup) en wegwerpbare cupjes (de Softcup). De twee soorten verschillen in model en moeten op een andere manier ingebracht worden. <ref>https://www.menskopp.se</ref><ref>https://www.menskopp.no</ref><ref>https://www.mennstrualcup.com</ref><ref>https://www.mennstrualcup.dk/ref>


== Herbruikbare menstruatiecups ==
== Herbruikbare menstruatiecups ==

Versie van 15 aug 2015 10:51

De DivaCup, een menstruatiecup van siliconen

Een menstruatiecup is een alternatief voor het gebruik van maandverband of tampons tijdens de menstruatie. Het concept ervan is al meer dan twintig jaar oud. Er zijn diverse varianten in de handel. Een menstruatiecup is een zacht kunststof kelkje dat tijdens de menstruatie in de vagina wordt ingebracht om het menstruatiebloed in op te vangen.

In tegenstelling tot tampons absorbeert de menstruatiecup geen vocht. Tijdens de menstruatie wordt alleen het vrijgekomen bloed opgevangen en uit het lichaam verwijderd. De vagina blijft hierdoor beter in balans (zie: Intiemhygiëne).

Er zijn twee soorten cupjes: herbruikbare cupjes (zoals de Keeper, de MonthlyCup, DivaCup, Mooncup, MeLuna, LadyCup, FemmeCup, Fleurcup, Yuuki, Lunette, Iriscup en de Naturcup) en wegwerpbare cupjes (de Softcup). De twee soorten verschillen in model en moeten op een andere manier ingebracht worden. [1][2][3]Citefout: Na het label <ref> ontbreekt het afsluitende label </ref> Latere mentruatiecups werden gepatenteerd in 1935, 1937, en 1950.[4][5][6] Wegwerpbare menstruatiecups van het merk Tassaway werden geïntroduceerd in de jaren 60, maar dit werd geen commercieel succes.[7] Vroege menstruatiecups werden gemaakt van rubber; tegenwoordig zijn er modellen van rubber, siliconen en thermoplastisch elastomeer verkrijgbaar.

Vanaf 1987 werd een rubber menstruatiecup, The Keeper, geproduceerd in de Verenigde Staten. Dit bleek de eerste commercieel verantwoorde cup te zijn en deze wordt dan ook nog steeds geproduceerd. In Nederland werd de Keeper geïntroduceerd door moeder en dochter Verhulst. De eerste cup van siliconen was de in het Verenigd Koninkrijk gefabriceerde Mooncup. Tegenwoordig bestaan de meeste cups uit siliconen, vanwege de hypoallergene eigenschappen.

Referenties

  1. https://www.menskopp.se
  2. https://www.menskopp.no
  3. https://www.mennstrualcup.com
  4. Hagedorn, Arthur F. US Patent #1,996,242 (uitgegeven april 1935).
  5. Chalmers, Leona. US Patent #2,089,113 (uitgegeven augustus 1937).
  6. Chalmers, Leona. US Patent #2,534,900 (uitgegeven december 1950).
  7. Wysocki, Susan. "New Options in Menstrual Protection". Advance for Nurse Practicioners (November 1997).

Externe links