Naar inhoud springen

Stanislav Markelov: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Kippenbot1 (overleg | bijdragen)
k N.a.v. hernoeming/verwijdering sjabloon
→‎Externe link: sources from english & russian articles
Regel 11: Regel 11:
==Externe link==
==Externe link==
* [http://www.iht.com/articles/2009/01/19/europe/20chechnya.php "Chechen Rights Lawyer and Journalist Shot in Moscow", ''The International Herald Tribune'')]
* [http://www.iht.com/articles/2009/01/19/europe/20chechnya.php "Chechen Rights Lawyer and Journalist Shot in Moscow", ''The International Herald Tribune'')]
* [http://eretik-samizdat.blogspot.ru/2013/02/vladislav-bugera-obituary-for-stanislav.html Obituary for Stanislav Markelov] by Vladislav Bugera, ''[[Johnson's Russia List|JRL]]'' (20 January 2009) ([http://justicefornorthcaucasus.info/?p=1232515200 the copy])
* [http://www.weeklystandard.com/article/17235 Murder in Moscow. Press criticism, KGB-style] by Stephen Schwartz, ''The Weekly Standard'' (23 February 2009)


==Referenties==
==Referenties==

Versie van 10 sep 2017 14:54

Stanislaw Markelow (augustus 2008)

Stanislav Joerjevitsj Markelov (Russisch: Станислав Юрьевич Маркелов) (Moskou, 20 mei 1974 – aldaar, 19 januari 2009) was een Russische mensenrechtenadvocaat en journalist. Als journalist deed hij onderzoek over Tsjetsjenië. Hij werd doodgeschoten toen hij een persconferentie in Moskou verliet. Markelov was de advocaat van de familie van Elza Kungaeva, de jonge Tsjetsjeense vrouw die door de Russische kolonel Yuri Budanov gedood was. Deze was half januari 2009 vrijgekomen, 15 maanden vroeger dan gepland.

Markelov was voorzitter van het Russische Instituut voor Rechtsregels. Hij had de slachtoffers geholpen die waren geslagen, gefolterd en verkracht door de Russische "bijzondere politiemacht" in Blagovesjtsjensk (Basjkortostan). Een van zijn cliënten was Anna Politkovskaja. Een andere journaliste van de Novaja Gazeta Anastasia Baboerova, die Markelov te hulp kwam, werd eveneens doodgeschoten.

Volgens de BBC was een mogelijk moordmotief het feit dat Markelov van plan was om in beroep te gaan tegen de vervroegde vrijlating van Boedanov. Boedanov, die veroordeeld was tot 10 jaar, werd vervroegd vrijgelaten omdat hij "spijt" had betoond.

Zijn artikelen

Externe link

Referenties

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Stanislav Markelov op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.

Zie de categorie Stanislav Markelov van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.