Naar inhoud springen

Pinkeltje: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Edwinb (overleg | bijdragen)
linkfix
Regel 85: Regel 85:
|-
|-
|}
|}
Pinkeltje wordt verfilmd

08.10.07 - Dutch Media Filmproducties gaat een crossmediale animatieproductie maken van de jeugdklassieker Pinkeltje naar de boeken van Dick Laan. Het uitgeefhuis presenteert de klassieker vanaf dit weekend op de beurzen MipCom in Cannes en de Buchmesse in Frankfurt.

Pinkeltje - de film Pink groot
Pinkeltje is een figuur uit de gelijknamige kinderboekenserie van de Nederlandse schrijver Dick Laan (1894-1973) en is onderdeel van het Nederlands cultuurgoed. Pinkeltje is zo groot als een pink, vandaar zijn naam. Hij is echter geen kabouter. Pinkeltje is altijd behulpzaam en vriendelijk, maar hij vertoont zich nooit aan mensen. De belangrijkste uitzondering is Meneer Dick Laan zelf, aan wie Pinkeltje zijn avonturen vertelt.
Tussen 1939 en 1977 verschenen bijna dertig verschillende boeken over Pinkeltje. De laatste vier delen verschenen na de dood van Dick Laan. In totaal zijn er miljoenen exemplaren Pinkeltje-boeken verkocht, hele generaties kinderen groeiden op met Pinkeltje. Vertalingen verschenen onder meer in Frankrijk, Duitsland, Finland, Spanje en Portugal.

Multimedia
Voor de animatieserie van Pinkeltje (Pixie in het Engels) is een pilot van drie minuten geproduceerd. De pilot is vanaf vandaag in het Nederlands en Engels te bekijken op de website [www.pinkeltjedefilm.nl]. De Pinkeltje-brochure beschrijft de plannen op het gebied van live action televisie, gaming, muziek, merchandising, live entertainment en mobiele toepassingen.
De verhalen zullen nu voor het eerst ook verteld worden als animatie en door live entertainment, ondersteund met cd's, dvd's, boeken en games. Ook Pinkeltjes bekende vrienden Wolkewietje, Pinkelotje, Snorrebaard en Wiebelstaartje doen mee, en natuurlijk Dick Laan zelf.

[Bron: Boekblad]
[http://nl.wikipedia.org WikipediaNL]


==Externe link==
==Externe link==

Versie van 9 okt 2007 11:33

Pinkeltje is een figuur uit de gelijknamige kinderboeken van de Nederlandse schrijver Dick Laan.

Pinkeltje is een mannetje met een witte baard en een puntmuts. Hij is zo groot als een pink, vandaar zijn naam, hij is echter geen kabouter.

De vriendjes zijn de hond Wiebelstaartje, de poes Snorrebaard en vijf muisjes: Knabbeltje, Grijshuidje, Zwartsnoetje, Kraaloogje en Langstaartje. En ander vriendje is Wolkewietje een wolkenmannetje, even groot als Pinkeltje maar afkomstig van bovenop de wolken.

In totaal verschenen tussen 1939 en 1977 29 verschillende Pinkeltjes. De laatste vier delen verschenen postuum. In de loop van de reeks maakte Pinkeltje een ontwikkeling door: concentreren de vroege Pinkeltje verhalen zich vooral op zijn (onschuldige) avonturen in het Grote Huis, later verschuift het accent naar zijn wederwaardigheden in Pinkeltjesland waar hij oorspronkelijk vandaan komt. In de laatste Pinkeltje-boeken ontpopt Pinkeltje zich tot detective en lost hij enige misdaden op.

Hoewel Pinkeltje altijd behulpzaam en vriendelijk is voor iedereen, vertoont hij zich nimmer aan mensen, omdat hij niet weet of hij ze kan vertrouwen. De belangrijkste uitzondering is Meneer Dick Laan zelf, aan wie Pinkeltje zijn avonturen vertelt. Toen Pinkeltje eens in de zak van Zwarte Piet belandde, merkte hij dat Sinterklaas ook tot het betrouwbare soort mensen behoort.

In de 20ste eeuw verschenen er 211 losse verhaaltjes van Pinkeltje in het dames weekblad Libelle. In deze verhaaltjes beleeft Pinkeltje samen met zijn vriendjes veel avonturen vanuit zijn holletje onder de etenskast. De tekeningen bij deze verhaaltjes zijn van Dagmar Stam. Behalve de voorleesverhaaltjes in Libelle zijn er ook leesboeken verschenen van Pinkeltje waarin hij op reis gaat vanuit Pinkeltjesland. In deze boeken (met tekeningen van Rein van Looy) maak je ook kennis met zijn vrouwtje Pinkelotje.

In 1978 kwam er een speelfilm uit over Pinkeltje, met daarin onder meer Emmy Lopes Dias, Aart Staartjes en Wieteke van Dort.

Boeken

Pinkeltje
Nummer Titel
1 De avonturen van Pinkeltje 1939
2 Pinkeltje en zijn vriendjes 1949
3 Pinkeltje op reis 1950
4 Pinkeltje in Artis 1952
5 Pinkeltje en het grote huis 1953
6 Pinkeltje op zoek naar Klaas Vaak 1954
7 Pinkeltje in Madurodam 1955
8 Pinkeltje gaat naar Pinkeltjesland 1956
9 Pinkeltje en de flonkersteen 1957
10 Pinkeltje ontmoet Wolkewietje 1958
11 Wolkewietje is ondeugend geweest 1959
12 Een grote verrassing voor Pinkeltje 1960
13 Pinkeltje en de raket 1962
14 Pinkeltje en de gouden pen 1963
15 Pinkeltje en de parels 1963
16 Pinkeltje en de aardmannetjes 1964
17 Lach jij maar, Pinkeltje 1965
18 O! o, die Wolkewietje toch 1966
19 Het grote avontuur van Pinkelotje 1967
20 Pinkeltje en de boze tovenaar 1968
21 Pinkeltje en de autoraket 1969
22 Pinkeltje en de ijsheks 1970
23 Pinkeltje en 10 spannende verhalen 1971
24 Pinkeltje en het gestolen toverboek 1972
25 Pinkeltje en het verdwenen kindercircus' 1973
26 Pinkeltje en de spannende avonturen om de gouden beker 1974
27 Pinkeltje op zoek naar de maandiamant 1975
28 Pinkeltje en de Bibelebonse pap 1976
29 Pinkeltje op zoek naar de vurige ogen 1977
30 Pinkeltje - het verhaal van de film 1978

Pinkeltje wordt verfilmd

08.10.07 - Dutch Media Filmproducties gaat een crossmediale animatieproductie maken van de jeugdklassieker Pinkeltje naar de boeken van Dick Laan. Het uitgeefhuis presenteert de klassieker vanaf dit weekend op de beurzen MipCom in Cannes en de Buchmesse in Frankfurt.

Pinkeltje - de film Pink groot Pinkeltje is een figuur uit de gelijknamige kinderboekenserie van de Nederlandse schrijver Dick Laan (1894-1973) en is onderdeel van het Nederlands cultuurgoed. Pinkeltje is zo groot als een pink, vandaar zijn naam. Hij is echter geen kabouter. Pinkeltje is altijd behulpzaam en vriendelijk, maar hij vertoont zich nooit aan mensen. De belangrijkste uitzondering is Meneer Dick Laan zelf, aan wie Pinkeltje zijn avonturen vertelt. Tussen 1939 en 1977 verschenen bijna dertig verschillende boeken over Pinkeltje. De laatste vier delen verschenen na de dood van Dick Laan. In totaal zijn er miljoenen exemplaren Pinkeltje-boeken verkocht, hele generaties kinderen groeiden op met Pinkeltje. Vertalingen verschenen onder meer in Frankrijk, Duitsland, Finland, Spanje en Portugal.

Multimedia Voor de animatieserie van Pinkeltje (Pixie in het Engels) is een pilot van drie minuten geproduceerd. De pilot is vanaf vandaag in het Nederlands en Engels te bekijken op de website [www.pinkeltjedefilm.nl]. De Pinkeltje-brochure beschrijft de plannen op het gebied van live action televisie, gaming, muziek, merchandising, live entertainment en mobiele toepassingen. De verhalen zullen nu voor het eerst ook verteld worden als animatie en door live entertainment, ondersteund met cd's, dvd's, boeken en games. Ook Pinkeltjes bekende vrienden Wolkewietje, Pinkelotje, Snorrebaard en Wiebelstaartje doen mee, en natuurlijk Dick Laan zelf.

[Bron: Boekblad] WikipediaNL

Sjabloon:IMDb titel