Øresundståg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Øresundståg
Øresundståg op de kaart
Totale lengte854 km
Spoorwijdte1435 mm
Huidige statusin gebruik
GeëlektrificeerdZweden: 15 kV 16⅔ Hz
Denemarken: 25 kV 50 Hz
Baanvaksnelheid180 km/u
Treindienst doorDSB (DK)
Veolia Transport (SE)
Göteborg/Kalmar/Karlskrona-Helsingør
KBHFaBSicon .svgBSicon .svg Göteborg
BHFBSicon .svgBSicon .svg Mölndal
BHFBSicon .svgBSicon .svg Kungsbacka
BHFBSicon .svgBSicon .svg Åsa
BHFBSicon .svgBSicon .svg Varberg
BHFBSicon .svgBSicon .svg Falkenberg
BHFBSicon .svgBSicon .svg Halmstad
BHFBSicon .svgBSicon .svg Laholm
BHFBSicon .svgBSicon .svg Båstad
STRKBHFaBSicon .svg Kalmar
STRBHFBSicon .svg Nybro
STRBHFBSicon .svg Emmaboda
STRSTRKBHFa Karlskrona
STRSTRBHF Bergåsa
STRSTRBHF Ronneby
STRSTRBHF Bräkne-Hoby
STRSTRBHF Karlshamn
STRSTRBHF Mörrum
STRSTRBHF Sölvesborg
STRSTRBHF Bromölla
STRSTRBHF Kristianstad
STRSTRSTR
STRBHFSTR Lessebo
STRBHFSTR Hovmantorp
STRBHFSTR Växjö
STRBHFSTR Alvesta
STRBHFSTR Älmhult
STRBHFSTR Osby
STRSTRSTR
BHFSTRSTR Ängelholm
BHFSTRSTR Helsingborg
STRBHFBHF Hässleholm
STRBHFSTR Höör
STRBHFSTR Eslöv
STRSTRSTR
BHFSTRSTR Landskrona
BHFSTRSTR Kävlinge
STRlABZg+lrSTRr
BSicon .svgBHFBSicon .svg Lund
BSicon .svgBHFBSicon .svg Malmö
BSicon .svgBHFBSicon .svg Triangeln
BSicon .svgBHFBSicon .svg Hyllie
BSicon .svghKRZWaeBSicon .svg Sontbrug Internationale grens
BSicon .svgBHFBSicon .svg Kastrup
BSicon .svgBHFBSicon .svg Tårnby
BSicon .svgBHFBSicon .svg Ørestad
BSicon .svgBHFBSicon .svg Kopenhagen
BSicon .svgBHFBSicon .svg Nørreport
BSicon .svgBHFBSicon .svg Østerport
BSicon .svgBHFBSicon .svg Hellerup
BSicon .svgBHFBSicon .svg Klampenborg
BSicon .svgBHFBSicon .svg Skodsborg
BSicon .svgBHFBSicon .svg Vedbæk
BSicon .svgBHFBSicon .svg Rungsted Kyst
BSicon .svgBHFBSicon .svg Kokkedal
BSicon .svgBHFBSicon .svg Nivå
BSicon .svgBHFBSicon .svg Humlebæk
BSicon .svgBHFBSicon .svg Esoergærde
BSicon .svgBHFBSicon .svg Snekkersten
BSicon .svgKBHFeBSicon .svg Helsingør

De Øresundståg (Zweeds: Öresundståg, Deens: Øresundstog) is een regionaal spoornetwerk in de Sontregio. Treinen rijden overdag met een interval van 20 minuten tussen Helsingør, Kopenhagen (Denemarken) en Malmö en Lund in Zuid-Zweden, 's nachts eenmaal per uur. Vanuit Lund reizen de meeste Oresundtreinen door naar Göteborg, Kalmar of Karlskrona. Hiernaast rijden er doordeweeks treinen tussen Nivå en de Luchthaven van Kopenhagen en spitsdiensten over de Sont naar Malmö en Lund. Hierdoor zijn er op piekmomenten elke tien minuten diensten tussen Helsingor, Kopenhagen en Lund. Het netwerk beslaat in totaal 854 km aan spoorlijn en wordt gerund door DSB Øresund, een samenwerking tussen het Deense DSB en de Zweedse Öresundståg-maatschappij (onderdeel van Veolia Transport).

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

Öresundståg Varberg mars 2012 b.JPG

Het gebruikte materieel bestaat uit de vierde generatie IC3 treinstellen, speciaal ontwikkeld voor gebruik in de Sontregio en Contessa genaamd door fabrikant Bombardier. De treinstellen zijn elektrisch aangedreven en zijn compatibel met zowel de Deense (25 kV 50 Hz) als Zweedse (15 kV 16⅔ Hz) spanning. Het chassis is volledig opgetrokken uit roestvrij staal en gespoten in een lichtgrijze tint. De Zweedse en Deense exploitant zijn beide eigenaar van ruwweg de helft van het totale materieel.

Elk treindeel bestaat uit drie stellen met een totale lengte van 79 meter en een gewicht van ongeveer 157 ton. Van de twaalf assen zijn er acht aangedreven om goede acceleratie mogelijk te maken. De topsnelheid ligt op 180 km/h.

In het middelste treinstel is een verlaagde vloer aangebracht voor onder ander mindervaliden en passagiers met veel bagage. Elk treindeel heeft in totaal 196 zitplaatsen en een originele aanschafwaarde van 67 miljoen Zweedse kroon (2006).

Schema[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de Deense kant van de route stopt de trein regelmatig, gemiddeld elke vier kilometer. Aan de Zweedse kant van de lijn wordt er beduidend minder gestopt en rijdt de Øresundståg als een inter-city. Eindstations Göteborg, Kalmar en Karlskrona liggen ongeveer 300 km van Kopenhagen. Hierdoor wordt de trein in Zweden ook veel voor lokaal verkeer gebruikt door forenzen.

Tijdens reguliere uren steken drie treinen in beide richtingen de Sont over via de Sontbrug oplopend tot zes per uur tijdens de ochtend- en avondspits. Door drie treindelen aan elkaar te koppelen ontstaan er treinen van 237 meter lang met in totaal 588 zitplaatsen. Tijdens de spits betekent dit een capaciteit van 3528 plaatsen per uur in beide richtingen maar dit is steeds vaker ontoereikend gebleken. Dankzij verschil in prijzen van levensonderhoud tussen Kopenhagen en Malmö kiezen steeds meer mensen er voor om internationaal te forenzen via de Sontbrug. Vooralsnog kan de capaciteit niet vergroot worden vanwege de lengte van de perrons en het feit dat enkele stations zoals de Luchthaven van Kopenhagen over slechts twee perrons beschikken en gelimiteerd zijn in het aantal treinen dat per uur kan passeren.

De lange afstanden die de trein in Zweden moet afleggen zorgt er regelmatig voor dat vertragingen zich snel opbouwen, met nadelige gevolgen voor reizigers in Denemarken die een onbetrouwbare dienstregeling als gevolg ondervinden. Om dit te ondervangen heeft de Deense treinmaatschappij treinen klaarstaan in Kopenhagen om de dienstregeling over te nemen als de trein in Zweden vertraging heeft opgelopen.

Vanwege de complexiteit van het Øresundståg-netwerk de gevolgen van vertragingen op de Deense dienstregeling is het besluit genomen om het netwerk op te splitsen in december 2021, wanneer de huidige concessie afloopt.[1] Het Deense netwerk zal worden aanbesteed door de overheid van Denemarken, terwijl Skånetrafiken de verantwoordelijkheid krijgt voor het Zweedse en het internationale gedeelte van het Øresundståg-netwerk.

Personeel[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de ritten over de Sont kan een passagier zowel te maken krijgen met Zweeds als Deens personeel. Op deze ritten zijn zowel tickets uit Zweedse en Deense automaten geldig. Voor een nationale rit moet een lokaal kaartje worden aangeschaft.

Grenscontroles[bewerken | brontekst bewerken]

Reizigers naar Zweden krijgen te maken met grenscontroles, aan beide kanten van de Sont. Op het station van de luchthaven Kastrup dienen alle passagiers uit te stappen voor een paspoortcontrole. Daarna kunnen zij weer instappen. Op station Hyllie, het eerste Zweedse station vanuit Denemarken, stappen Zweedse douanebeambten de trein in om aan boord de paspoorten de controleren. Bij een reis van Zweden naar Denemarken hebben reizigers niet te maken met deze controles.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]