Þorlákshöfn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Þorlákshöfn
Plaats in IJsland Vlag van IJsland
Þorlákshöfn (IJsland)
Þorlákshöfn
Situering
Regio Suðurland
Coördinaten 63° 51′ NB, 21° 23′ WL
Algemeen
Inwoners 1500
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Þorlákshöfn is een stadje aan de zuidkust van IJsland en het is de enige bruikbare haven aan IJslands zuidkust tussen Grindavík en Höfn. Het was ook de haven waar de veerboot Herjólfur van en naar de Vestmannaeyjar (Westman-eilanden) aanlegde. Deze veerboot kan 60 auto's en 524 passagiers vervoeren. Deze haven is vervangen door een meer oostelijk gelegen veerhaven bij Landeyjarhöfn, niet ver van de Seljalandsfoss. Hierdoor is de vaartijd teruggebracht tot circa 30 minuten, en heeft Þorlákshöfn de veerhavenfunctie verloren (hoewel het wel als uitwijkmogelijkheid voor de veerboot wordt gebruikt).

Þorlákshöfn heeft ongeveer 1500 inwoners. Er zijn ook nog een volksmuseum en een kerk met een bijzondere vormgeving, met daarvoor een roestvrijstalen sculptuur van een boot.

Een paar kilometer ten westen van Þorlákshöfn ligt het boerderijtje Hlíðarendi. Bij deze boerderij ligt een koudwaterbron, waarvan het water nu door een commercieel bedrijf opgevangen en gebotteld wordt, en vervolgens naar met name Amerika en Canada wordt verscheept. Het boerderijtje staat er nog steeds, maar is voor bezoekers niet toegankelijk om eventuele verontreiniging van het bronwater tegen te gaan.

Kerk van Þorlákshöfn