Heimaey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heimaey
Plaats in IJsland Vlag van IJsland
Heimaey (IJsland)
Heimaey
Situering
Regio Suðurland
Coördinaten 63° 26′ NB, 20° 16′ WL
Algemeen
Oppervlakte 13,4 km²
Inwoners
(2020)
4.355
(325 inw./km²)
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa
Heimaey

Heimaey is een stad en eiland in de gemeente Vestmannaeyjar gelegen op de gelijknamige IJslandse eilandengroep. Heimaey is het enige bewoonde eiland van de eilandengroep, het heeft een inwoneraantal van ongeveer 4.355 (2020). Letterlijk betekent Heimaey 'Eiland van de huizen'. De tussen-a duidt een genitief meervoud aan in het IJslands. In Heimaey ligt een grote inham, die heet: Vestmannaeyjahöfn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste persoon die een boerderij heeft gebouwd in Heimaey heette Herjólfur Bárðarson. Hij bouwde zijn boerderij in Herjólfsdalur (Vallei van Herjólf).

In 1627 werd het zuiden van IJsland aangevallen door Algerijnse of Marokkaanse piraten, aangevoerd door de Nederlander Jan Jantzen. De bewoners op het vasteland konden aan hun wreedheden ontkomen doordat ze de lavavelden op konden vluchten, maar de Westman-eilanders zaten in de val. Velen zijn vermoord, en ca. 240 overlevenden werden als slaaf naar Algerije afgevoerd. Na betalen van losgeld door de Deense koning keerden slechts 13 personen terug. De aanval werd (en wordt nog steeds) door de IJslanders de Turkse invasie genoemd, omdat men het onderscheid tussen de diverse islamitische landen niet kende. Er doen meerdere heroïsche verhalen uit deze periode de ronde: bijvoorbeeld over Guðrún Símónarsdóttir, beter bekend als Turkse-Gudda, die haar weg via Tunesië, Italië en Denemarken terug naar IJsland kocht. Uiteindelijk trouwde zij met Hallgrímur Pétursson, naar wie de Hallgrímskirkja in Reykjavik is vernoemd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Eldfell[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 januari 1973 rond 01:00 uur 's ochtends begon de uitbarsting van de vulkaan Eldfell op Heimaey. De inwoners werden midden in de nacht geëvacueerd, vooral met vissersboten. De helft van Heimaey werd verwoest door deze vulkaanuitbarsting.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Heimaey van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.