Hallgrímskirkja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hallgrímskirkja
Reykjavik, met uitzicht op de Hallgrímskirkja (die in de steigers staat)
Reykjavik, met uitzicht op de Hallgrímskirkja (die in de steigers staat)
Plaats Reykjavik
Gebouwd in 1986
Architectuur
Architect(en) Guðjón Samúelsson
Toren 74,5 meter
Interieur
Zitplaatsen 1.200
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Hallgrimskirkja aan het eind van de Skólavörðustígur

De Hallgrímskirkja (letterlijk de kerk van Hallgrímur) is een kerk in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Met zijn 74,5 meter is dit IJslands hoogste kerkgebouw. De radiomast in Hellissandur is het hoogste bouwwerk (412 meter). De kerk is vernoemd naar Hallgrímur Pétursson (1614 - 1675), een geestelijke en de grootste hymneschrijver van het land, van wie nu nog vele werken worden uitgevoerd.

De architect van de kerk, Guðjón Samúelsson, begon aan zijn ontwerp in 1937. Hij heeft zich daarbij laten inspireren door de grote basaltpartijen die op IJsland te vinden zijn, zoals die bij de Svartifoss. De bouw van de kerk begon in 1945 en werd 41 jaar later, in 1986, voltooid. De architect Samúelsson heeft de voltooiing van de kerk nooit meegemaakt, hij overleed in 1950.

Door haar ligging nabij het oude centrum van Reykjavik, en zichtbaarheid vanuit de wijde omgeving is de kerk een van Reykjaviks bekendste symbolen. Het uitzicht vanuit de kerktoren is fenomenaal.

De kerk bevat een indrukwekkend orgel, gebouwd door de Duitse orgelbouwer Johannes Klais te Bonn. Het heeft vier klavieren, 72 registers en 5275 pijpen. Het orgel was in 1992 klaar. De grote luidklok in de toren draagt de tekst Eijsbouts Astensis me fecit en is gegoten door Klokkengieterij Eijsbouts te Asten.

Voor de kerk staat het standbeeld van Leif Eriksson, zoon van Erik de Rode, de vermoedelijke eerste kolonist van Noord-Amerika. Het standbeeld werd in 1930 door de Verenigde Staten geschonken om het 1000-jarig bestaan van het Alding te herdenken.

  • Bij het gehucht Saurbær aan de Hvalfjörður in West-IJsland staat een andere Hallgrímskirkja, ook genoemd naar Hallgrímur Pétursson. Hij werkte hier van 1651 tot 1669 en is hier begraven.
  • Ook bij Vindáshlíð in het Kjós district staat een kerkje dat Hallgrímskirkja genoemd wordt.