Naar inhoud springen

İznik (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
İznik
Stad in Turkije Vlag van Turkije
İznik (Turkije)
İznik
Situering
Provincie Bursa
District İznik
Coördinaten 40° 25′ NB, 29° 43′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 35.000
Website Officiële website
Foto's
Groene moskee van Iznik
Groene moskee van Iznik
De Istanboel-poort in Iznik
De Istanboel-poort in Iznik
Portaal  Portaalicoon   Turkije

İznik is een stad in Turkije en ligt aan de oostelijke oever van het gelijknamige meer. İznik heeft ongeveer 35.000 inwoners. Tot de finale Ottomaans-Turkse verovering in 1331 was de stad bekend als Nicea.

De stad werd als Antigoneia gesticht in 310 v.Chr.

Zie Nicea voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nicea was een belangrijke stad in het Romeinse en later Byzantijnse Keizerrijk, maar de stad werd in 1078 door de Seltsjoeken veroverd. Dit was mede de aanleiding tot de Eerste Kruistocht. In 1097 werd de stad veroverd door kruisridders na het Beleg van Nicea. De stad bleef enige tijd in Frankische handen, alvorens van 1204 tot 1261 het centrum van het kortdurende keizerrijk Nicea te vormen. Dit keizerrijk werd gesticht door Theodorus Lascaris nadat Constantinopel door Latijnse kruisvaarders van de Vierde Kruistocht was bezet.

De Ottomaanse periode begon met de Turkse inname van de stad in 1331. De Turkse naam İznik is een verbastering van de antieke naam Nicea. Gedurende de eerste eeuwen van Ottomaans bestuur bekeerde de bevolking zich geleidelijk tot de islam.

In de 16e en 17e eeuw ontwikkelde zich in İznik de keramiekindustrie; İznik-tegels werden vanwege hun decoratieve en kleurrijke karakter gebruikt in vele moskeeën in het Ottomaanse Rijk. Bekende voorbeelden zijn de Sultan Ahmetmoskee en de Rüstem Paşa-moskee.

Bezienswaardigheden

[bewerken | brontekst bewerken]

De middeleeuwse moskeeën in de stad zijn vaak gebouwd met brokstukken van oudere bouwwerken. Uit de klassieke en Byzantijnse periodes zijn oude vestingwerken, een waterleiding en een Romeinse brug bewaard gebleven. In de stad bevinden zich ook de ruïnes van de Sint-Sofiakathedraal, waar in 787 het Tweede Concilie van Nicea plaatsvond.

Het museum van İznik
De Sint-Sophiakathedraal, nu een moskee in İznik
Zie de categorie İznik van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.