İznik (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
İznik
Stad in Turkije Vlag van Turkije
İznik (stad)
İznik (stad)
Situering
Provincie Bursa
District İznik
Coördinaten 40° 25′ NB, 29° 43′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 35.000
Foto's
Groene moskee van Iznik
Groene moskee van Iznik
De Istanboel-poort in Iznik
De Istanboel-poort in Iznik
Portaal  Portaalicoon   Turkije

İznik, tot de middeleeuwen bekend als Nicea, is een stad in Turkije en ligt aan de oostelijke oever van het gelijknamige meer. İznik is als Antigoneia gesticht in 310 v.Chr. en heeft momenteel ongeveer 35.000 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

Initieel was het een belangrijke stad in het Romeinse en later Byzantijnse Keizerrijk, maar de stad werd in 1078 door de Seltsjoeken veroverd. Dit was mede de aanleiding tot de Eerste Kruistocht. In 1097 werd de stad weer heroverd door de kruisridders na het Beleg van Nicea. In 1331 werd ze onderdeel van het Ottomaanse Rijk.

Tussendoor, van 1204 tot 1261, was Nicea nog korte tijd het centrum van het Keizerrijk Nicea dat gesticht werd door Theodorus Lascaris, nadat Constantinopel door Latijnse kruisvaarders van de Vierde Kruistocht werd bezet.

In de stad bevinden zich de ruïnes van de Sint-Sofiakathedraal, waar in 787 het Tweede Concilie van Nicea plaatsvond. In de 16e en 17e eeuw ontwikkelde zich in İznik de keramiekindustrie; İznik-tegels werden gebruikt in vele moskeeën in Turkije, zoals de Sultan Ahmetmoskee en de Rüstem Paşa-moskee, vanwege hun decoratieve en kleurrijke karakter. Er zijn veel nog in goede staat verkerende monumenten in de stad, waaronder de oude waterleidingen, de vestingwerken en een Romeinse brug.

Het Iznik museum
Hagia-Sophia in Iznik