Željko Komšić

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Željko Komšić
Željko Komšić.jpg
Geboren 20 januari 1964
Sarajevo, Bosnië en Herzegovina
Politieke partij SDP (1996-2012)
DF (2013-heden)
Beroep Jurist
Politicus
Religie Agnosticisme
Kroatisch lid van het het Presidentschap van Bosnië en Herzegovina
Aangetreden 6 november 2006
Einde termijn 17 november 2014
Voorganger Ivo Miro Jović
Opvolger Dragan Čović
Huidige functie
Aangetreden 20 november 2018
Voorganger Dragan Čović
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Željko Komšić (Sarajevo, 20 januari 1964) is een Bosnisch-Kroatische politicus, die deel uitmaakt van het drie-presidentschap van Bosnië en Herzegovina. Hij was tot 2013 een prominent lid van de Bosnische Sociaaldemocratische Partij (SDP). Uit onvrede over de partijkoers en wegens een conflict met de toenmalige partijvoorzitter, Zlatko Lagumdzija, over de eigen politieke ambities zegde hij zijn lidmaatschap van de SDP op en richtte hij zijn eigen partij op: het Democratisch Front.

Loopbaan[bewerken]

Op 1 oktober 2006 werd Komšić voor het eerst verkozen als Kroatisch lid van het drie-presidentschap van Bosnië en Herzegovina. Tijdens zijn eerste vierjarige termijn zetelde hij hierin samen met de Serviër Nebojša Radmanović en de Bosniak Haris Silajdžić. In 2010 werd Komšić herkozen voor een tweede termijn, waarin hij samenwerkte met Radmanović en Bakir Izetbegović. In 2014 werd de zetel van Komšić overgenomen door Dragan Čović. Bij de verkiezingen van 2018 wist Komšić het presidentschap echter te heroveren, waarmee hij aan zijn derde termijn in het drie-presidentschap kon beginnen.

Tijdens zijn zittingen in het presidentschap bekleedde Komšić tot nu toe vijfmaal het roulerend voorzitterschap: van juli 2007 tot maart 2008, van juli 2009 tot maart 2010, van juli 2011 tot maart 2012, van juli 2013 tot maart 2014 en opnieuw sinds 20 juli 2019.

Komšić is afgestudeerd als jurist aan de Universiteit van Sarajevo.

Politieke standpunten[bewerken]

Zeljko Komsic is een unitarist en streeft een gecentraliseerde eenheidsstaat na. Hij wil de huidige constitutionele inrichting van Bosnië en Herzegovina met twee entiteiten en één district afschaffen. Net als een overgrote meerderheid van de Bosnische Kroaten en Bosniakken is hij voor toetreding tot de Europese Unie en de NAVO.

Controverses[bewerken]

Zeljko Komsic is een controversiële politicus. Politicologen alswel de media in Bosnië en Herzegovina beschouwen veel van zijn uitspraken en politieke daden als populistisch. Zo is het uittreden van zijn DF, na de nationale verkiezingen van 2018, uit de linkse coalitie genaamd BH-Blok om vervolgens toe te treden tot de coalitie rondom de Bosniak partij SDA bij veel politicologen, politieke commentatoren en de media een controversiële zet geweest. Zijn benoeming tot het presidentschap uit de gelederen van de Bosnische Kroaten is zeer omstreden daar hij geen steun geniet onder de Bosnische Kroaten en zijn verkiezing mogelijk werd gemaakt door een door het Hooggerechtshof als ongrondwettelijk verklaarde kieswet.