Željko Komšić

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Željko Komšić
Željko Komšić
Geboren 20 januari 1964
Sarajevo, Bosnië en Herzegovina
Politieke partij SDP (1996-2012)
DF (2013-heden)
Beroep Jurist
Politicus
Religie Agnosticisme
Kroatisch lid van het het Presidentschap van Bosnië en Herzegovina
Aangetreden 6 november 2006
Einde termijn 17 november 2014
Voorganger Ivo Miro Jović
Opvolger Dragan Čović
Huidige functie
Aangetreden 20 november 2018
Voorganger Dragan Čović
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Željko Komšić (Sarajevo, 20 januari 1964) is een Bosnisch-Kroatische politicus, die deel uitmaakt van het drie-presidentschap van Bosnië en Herzegovina. Hij was tot 2013 een prominent lid van de Sociaaldemocratische Partij (SDP). Uit onvrede over de partijkoers en wegens een conflict met de toenmalige partijvoorzitter, Zlatko Lagumdžija, over de eigen politieke ambities zegde hij zijn lidmaatschap van de SDP op en richtte hij zijn eigen partij op: het Democratisch Front.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 oktober 2006 werd Komšić voor het eerst verkozen als Kroatisch lid van het drie-presidentschap van Bosnië en Herzegovina. Tijdens zijn eerste vierjarige termijn zetelde hij hierin samen met de Serviër Nebojša Radmanović en de Bosniak Haris Silajdžić. In 2010 werd Komšić herkozen voor een tweede termijn, waarin hij samenwerkte met Radmanović en Bakir Izetbegović. In 2014 werd de zetel van Komšić overgenomen door Dragan Čović. Bij de verkiezingen van 2018 wist Komšić het presidentschap echter te heroveren, en in oktober 2022 werd hij herkozen voor een vierde termijn.

Tijdens zijn zittingen in het presidentschap bekleedde Komšić tot nu toe zevenmaal het roulerend voorzitterschap: van juli 2007 tot maart 2008, van juli 2009 tot maart 2010, van juli 2011 tot maart 2012, van juli 2013 tot maart 2014, van juli 2019 tot maart 2020, van juli 2021 tot maart 2022 en opnieuw sinds juli 2023.

Komšić is afgestudeerd als jurist aan de Universiteit van Sarajevo.

Politieke standpunten[bewerken | brontekst bewerken]

Komšić is een unitarist en streeft een gecentraliseerde eenheidsstaat na. Hij wil de huidige constitutionele inrichting van Bosnië en Herzegovina met twee entiteiten en één district afschaffen. Net als een overgrote meerderheid van de Bosnische katholieken en Bosniakken is hij voor toetreding tot de Europese Unie en de NAVO.

Controverses[bewerken | brontekst bewerken]

Komšić wordt door velen beschouwd als een controversiële politicus. Politicologen als wel de media in Bosnië en Herzegovina beschouwen veel van zijn uitspraken en politieke daden als populistisch. Zo is het uittreden van zijn DF, na de nationale verkiezingen van 2018, uit de linkse coalitie genaamd BH-Blok om vervolgens toe te treden tot de coalitie rondom de rechts-nationalistische en religieuze Bosniakpartij SDA een zeer controversiële stap geweest. Tevens is het zich terugtrekken van zijn partij DF uit de sociaaldemocratische regeringscoalitie in de Kanton Sarajevo en het zo ten val brengen van diezelfde sociaaldemocratische regeringscoalitie een zeer controversiële stap voor velen. Temeer omdat DF vervolgens een rechts-nationalistische regeringscoalitie heeft gevormd met de rechts-nationalistische en religieuze Bosniakpartijen SDA en SBB. Het ten val brengen van de sociaaldemocratische regeringscoalitie in de Kanton Sarajevo wordt alom beschouwd als een politieke ruil van DF om te kunnen toetreden tot regeringscoalitie op landelijk niveau van de rechts-nationalistische en religieuze Bosniakpartij SDA.

Zijn benoeming tot het presidentschap uit de gelederen van de Bosnische Kroaten deed eveneens veel stof opwaaien, zowel binnen als buiten Bosnië en Herzegovina. Komšić geniet geen electorale steun onder Bosnische Kroaten en werd hen door de talrijkere Bosniakken opgedrongen. De Kieswet middels welke Komšić tot president werd gekozen, werd in 2016, twee jaar voor de nationale verkiezingen, als ongrondwettelijk verklaard door het hooggerechtshof.

Zie de categorie Željko Komšić van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.