Živinice (Bosnië en Herzegovina)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Živinice
Живинице
Wapen van Živinice
Živinice (Bosnië en Herzegovina)
Živinice (Bosnië en Herzegovina)
Situering
Entiteit Federatie van Bosnië en Herzegovina
Kanton Tuzla
Coördinaten 44° 27′ NB, 18° 39′ OL
Algemeen
Oppervlakte 291 km²
Inwoners 54.427 (187 inw./km²)
Hoogte 232 m
Overig
Postcode 75270
Netnummer 35
Website opcinazivinice.org
Portaal  Portaalicoon   Bosnië en Herzegovina

Živinice is een gemeente in het kanton Tuzla, in de Federatie van Bosnië en Herzegovina in Bosnië en Herzegovina.

Živinice telt 54.427 inwoners, 75.000 inwoners met de emigrantenpopulatie. De oppervlakte bedraagt 291 km², de bevolkingsdichtheid is 187 inwoners per km² of 258 inwoners per km² als we de emigrantenpopulatie mee tellen.

Geschiedenis[bewerken]

In de zevende eeuw vestigden Slavische stammen zich permanent in de gemeente Živinice. De wijdere omgeving werd bewoond door Illyriërs, Kelten, Grieken, Romeinen ... De middeleeuwse grondgebied van Živinice was onderdeel van de Bosnische staat. Overheden zoals Gostilj, Dramešina en Soli waren onafhankelijke politieke eenheid tot de komst van de Turken. De vestiging van Živinice als stedelijke locatie vond waarschijnlijk plaats in de achttiende eeuw. De eerste middeleeuwse vesting was Gradina in Nevrenči.

Geografie - demografie[bewerken]

Algemene en demografische kenmerken van de gemeente

Institutionele regeling

De gemeente Živinice (die administratief behoort tot het kanton Tuzla), als basiseenheid van lokaal zelfbestuur, werd gevormd door het besluit van de Nationale Vergadering van de Volksrepubliek Bosnië en Herzegovina, nummer 28/59 van 19 juni 1959. Het lokale zelfbestuur is georganiseerd in 26 lokale gemeenschappen, waarvan er 4 stedelijk zijn. De kleinste lokale gemeenschap is Zelenika en het grootste 'centrum' van Živinica.

Volgens schattingen zijn er ongeveer 23.000 inwoners in de stad en buitenwijken, die bijna verdubbeld is in vergelijking met de vooroorlogse periode.

De status van de gemeente wordt geregeld door de kantonnale wet op lokaal zelfbestuur van 30 juni 1998. Volgens de wet is de gemeente "lokaal zelfbestuur, die is opgericht in de regel voor het grondgebied van de nederzettingen die een natuurlijke, economische en sociale geheel te vertegenwoordigen en zijn verbonden door de gemeenschappelijke belangen van de burgers en waar de burgers uit te oefenen lokaal zelfbestuur in zaken die door de Grondwet, wet en statuut gemeente bedongen". De wet bepaalt de organen van de gemeente, die de gemeenteraad en de burgemeester zijn. Ook is de organisatiestructuur van een gemeente bestaande uit kleinere lokaal georganiseerde eenheden wettelijk vastgelegd.

Cultuurhistorisch en natuurlijk erfgoed

Het gebied van Živinice dateert uit de tijd van het Bosnische koninkrijk, toen het nog behoorde tot het gebied van Gostilj, Dramešina en Soli als onafhankelijke politieke eenheden, die uiteindelijk deze attributen verliest met de komst van de Turken in Bosnië.

De nederzetting Živinice als stedelijke locatie ontstond waarschijnlijk in de 18e eeuw, terwijl de omliggende dorpen veel eerder ontstaan, zoals blijkt uit de manier waarop cultureel en historisch erfgoed in de vorm van grafstenen, forten, religieuze plaatsen ...

De eerste platen vloeien voort uit de eerste helft van de 16e eeuw, toen ze werden gebouwd als grafstenen van de Bogumil.

Met de komst van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie in Bosnië (1878) veranderen de sociale en economische omstandigheden in deze delen. Landbouw- en bosbouwmiddelen worden voorbereid voor industriële exploitatie, er worden wegen en industriële installaties gebouwd. Vanaf deze periode dateert het huidige houtverwerkende bedrijf "Konjuh", dat al 114 jaar van zijn bestaan ​​heeft gekenmerkt. Het is kenmerkend dat het veeteeltgebied het eerste moderne landkadaster kreeg.

Historisch gezien is de landbouw de meest voorkomende bezigheid van de lokale bevolking, maar tegenwoordig is de landbouw verwaarloosd door de eigenaars. Houtindustrie en later mijnbouw waren tijdens de recente geschiedenis van de houders van de ontwikkeling en verstedelijking van de stad Živinice en de algehele ontwikkeling van deze gemeente.

Economische ontwikkeling is daarom ontstaan ​​uit het natuurlijk erfgoed, dat wil zeggen het bestaan ​​van geschikte natuurlijke hulpbronnen. De belangrijkste natuurlijke hulpbronnen ter beschikking van de gemeente Živinice en die gebaseerd is de ontwikkeling op lange termijn zijn landbouwgrond, kolenmijnen, bossen, minerale hulpbronnen, enz.

Geografische ligging van de gemeente

Met een totale oppervlakte van 2.649 km² ligt het kanton Tuzla in het noordoosten van Bosnië, en maakt het 5,2% uit van het grondgebied van Bosnië. Met zijn lange gedeelte strekt het zich uit in de richting noord-zuid en gaat ook oost-west. Het bestaat uit delen Bosnische Posavina, deel van de onderste Drina vallei Tuzla bekken en de onderste en bovenste Spreča stroomgebied.

Het grondgebied van de gemeente Živinice is gelegen in een vallei van de bovenloop van de rivier Spreča, die wordt omgeven door bergen: Konjuh, Bišina, Majevica en Ozren. Het oppervlak van het gemeentelijke gebied is 291 km² en heeft betrekking op het zuidelijke deel van het grondgebied TK, grenzen aan de gemeenten Tuzla, Lukavac, Kladanj en Kalesija. Stad Živinice is gelegen in het centrale deel van het grondgebied van de gemeente, aan de monding van de rivier de Gostelja en Oskova en hun gebied tussen de Spreča op een niveau van 232 meter boven de zeespiegel. Het noordelijke deel van de gemeente is overwegend vlakland en de zuidelijke en zuidwestelijke delen zijn bergachtig, meestal met loofbossen. De diversiteit van de bodem (land- en bosbouw), alsmede gunstige klimatologische omstandigheden, duiden op een vrij gunstige geografische ligging van de gemeente.

Geboren[bewerken]

Federatie van Bosnië en Herzegovina:
Banovići · Bihać · Bosanska Krupa · Bosanski Petrovac · Bosansko Grahovo · Breza · Bugojno · Busovača · Bužim · Čapljina · Cazin · Čelić · Centar · Čitluk · Drvar · Doboj Istok · Doboj Jug · Dobretići · Domaljevac-Šamac · Donji Vakuf · Foča-Ustikolina · Fojnica · Glamoč · Goražde · Gornji Vakuf-Uskoplje · Gračanica · Gradačac · Grude · Hadžići · Ilidža · Ilijaš · Jablanica · Jajce · Kakanj · Kalesija · Kiseljak · Kladanj · Ključ · Konjic · Kreševo · Kupres · Livno · Ljubuški · Lukavac · Maglaj · Mostar · Neum · Novi Grad · Novo Sarajevo · Novi Travnik · Odžak · Olovo · Orašje · Pale-Prača · Posušje · Prozor-Rama · Ravno · Sanski Most · Sapna · Široki Brijeg · Srebrenik · Stari Grad · Stolac · Teočak · Tešanj · Tomislavgrad · Travnik · Trnovo · Tuzla · Usora · Vareš · Velika Kladuša · Visoko · Vitez · Vogošća · Zavidovići · Zenica · Žepče · Živinice
De hoofdstad Sarajevo bestaat uit de gemeenten Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo en Stari Grad.

Servische Republiek:
Banja Luka · Berkovići · Bijeljina · Bileća · Bosanska Kostajnica · Brod · Bratunac · Čajniče · Čelinac · Derventa · Doboj · Donji Žabar · Foča · Gacko · Gradiška · Han Pijesak · Istočni Drvar · Istočna Ilidža · Istočni Mostar · Istočno Novo Sarajevo · Istočno Sarajevo · Istočni Stari Grad · Jezero · Kalinovik · Kneževo · Kozarska Dubica · Kotor Varoš · Krupa na Uni · Srpski Kupres · Laktaši · Ljubinje · Lopare · Milići · Modriča · Mrkonjić Grad · Nevesinje · Novi Grad · Osmaci · Oštra Luka · Pale · Pelagićevo · Petrovac · Petrovo · Prijedor · Prnjavor · Ribnik · Rogatica · Rudo · Šamac · Šekovići · Šipovo · Sokolac · Srbac · Srebrenica · Teslić · Trebinje · Trnovo · Ugljevik · Ustiprača · Višegrad · Vlasenica · Vukosavlje · Zvornik