1%MC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gypsy Joker MC, Australië

Een 1%MC (1% MotorClub) of OMG (Outlaw Motorcycle Gang) is een motorclub waarvan de leden zich niet aan de wet gebonden voelen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Californische Hells Angels-leden met kenmerkende vesten

De term "1%MC" zou zijn ontstaan nadat een bestuurder van de American Motorcyclist Association (AMA) op een evenement in het Amerikaanse Hollister in 1947, nadat er gevechten waren uitgebroken, verklaard zou hebben dat 99% van alle motorrijders fatsoenlijke burgers zijn. Men noemde 99% van de bezoekers van de AMA-evenementen “law abiding citizens”. Een gedeelte dat zich daar niet door aangesproken voelde noemde zich vanaf dat moment 1%. De AMA nam afstand van deze “enkelingen die zich misdroegen” om hun eigen organisatie niet verder te beschadigen.

De meeste wereldwijd opererende 1%MC's zijn ontstaan in de Verenigde Staten. De belangrijkste zijn de Outlaws (1935, Illinois), de Hells Angels (1948, Californië), de Gypsy Jokers (1956, Californië), de Pagans (1959, Maryland), de Bandidos (1966, Texas) en de Mongols (1969, Californië). Vier in Europa opgerichte 1%MC's zijn Blue Angels (1963, Glasgow), Gremium (1972, Mannheim), Satudarah (1990, Moordrecht) en No Surrender (2013, Amsterdam).

1%MC's zijn in de regel verdeeld in 'chapters': regionale afdelingen. Zo kenden in 2012 de Nederlandse Hells Angels 17 chapters (plus één op Curaçao) en Satudarah 20. Daarnaast hebben veel van dergelijke clubs 'supportclubs' of 'front patch'-clubs. Leden van de officiële MC's (motorclubs met driedelige back-patch) heten full color member. Bij deze clubs wordt men eerst hangaround en na een proeftijd van circa 5 tot 8 maanden prospect (aspirant-lid). Pas na minimaal een jaar prospect te zijn geweest kan men full member (volwaardig lid) worden.

Rivaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen de 1%MC's is er geregeld sprake van gewelddadigheden. Vooral in de Verenigde Staten, Duitsland, Canada, Australië en in Scandinavië zijn er in het verleden conflicten geweest, waarvan een aantal met dodelijke afloop.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

1%-patch

1%MC's hebben een subcultuur, die tussen de verschillende clubs wel overeenkomsten vertoont. Zo is er de voorkeur voor een bepaald motorfietsmerk, is er een clubhuis en bestaat er een stelsel van rituelen en symbolen, waaronder tatoeages en kleding met 'patches' waaraan ingewijden de rang kunnen aflezen.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland waren de Hells Angels lange tijd de enige internationale 1%MC. Acht andere 1%MC's hebben alleen afdelingen in Nederland. In 2013 werd door voormalige Satudarah- en Hells Angels-leden een nieuwe 1%MC opgericht: No Surrender MC.[1] In 2018 werd Motorclub Satudarah verboden door de rechter.[2]

Het overlegorgaan de Raad van Acht had tot doel grote conflicten tussen 1%MC's te voorkomen.[3] In 2013 is deze raad opgeheven.[4]

De volgende 1%MC's zijn in Nederland op enig moment actief/ geweest:


Wat betreft Motorclubs Black Sheep MC en Veterans MC (die ook werden geschaard onder de categorie 1%MC): in een brief van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan advocaat Michael Ruperti wordt verklaard dat deze clubs geen criminele organisaties zijn.[11] Volgens de Nationale ombudsman moet de politie dan ook de kwalificatie OMG herbeoordelen.[12]

België[bewerken | brontekst bewerken]

In België zijn de volgende 1%MC's actief: