1%MC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gypsy Joker MC, Australië

Een 1%MC (1% MotorClub) is een motorclub waarvan de leden zichzelf buiten de wet stellen.

Geschiedenis[bewerken]

De term is ontstaan nadat een bestuurder van de American Motorcyclist Association op een evenement in het Amerikaanse Hollister in 1947, nadat er gevechten waren uitgebroken, verklaard zou hebben dat 99% van alle motorrijders fatsoenlijke burgers zijn. Daaruit volgt logischerwijs dat 1% "outlaw" is.

De meeste wereldwijd opererende 1%MC's zijn ontstaan in de Verenigde Staten. De belangrijkste zijn de Outlaws (1935, Illinois), de Hells Angels (1948, Californië), de Gypsy Jokers (1956, Californië), de Pagans (1959, Maryland), de Bandidos (1966 Texas) en de Mongols (1969, Californië). Drie in Europa opgerichte 1%MC's zijn Blue Angels (1963, Glasgow), Gremium (1972, Mannheim) en Satudarah (1990, Moordrecht).

1%MC's zijn in de regel verdeeld in 'chapters': regionale afdelingen. Zo kenden in 2012 de Nederlandse Hells Angels 17 chapters (plus één op Curaçao) en Satudarah 20. Daarnaast hebben veel van dergelijke clubs 'supportclubs' of 'front patch'-clubs. Leden van de officiële MC's (motorclubs met driedelige back-patch) heten full color member. Bij deze clubs wordt men eerst hangaround en na een proeftijd van circa 5 tot 8 maanden prospect (aspirant lid). Pas na minimaal een jaar prospect te zijn geweest kan men full member (volwaardig lid) worden.

Rivaliteit[bewerken]

Tussen de 1%MC's is er geregeld sprake van gewelddadigheden. Vooral in de Verenigde Staten, Duitsland, Canada, Australië en in Scandinavië zijn er in het verleden conflicten geweest, waarvan menigeen een dodelijke afloop kende.

Cultuur[bewerken]

1%MC's hebben een subcultuur, die tussen de verschillende clubs wel overeenkomsten vertoont. Zo is er de voorkeur voor een bepaald motorfietsmerk, is er een clubhuis en bestaat er een stelsel van rituelen en symbolen, waaronder tatoeages en kleding met 'patches' waaraan ingewijden kunnen zien welke persoon met welke rang het betreft.

Nederland[bewerken]

In Nederland waren de Hells Angels lange tijd de enige internationale 1%MC. Acht andere 1%MC's hebben alleen afdelingen in Nederland. In 2013 werd door voormalige Satudarah- en Hells Angels-leden een nieuwe 1%MC opgericht: No Surrender MC.[1]

Het overlegorgaan de Raad van Acht had tot doel grote conflicten tussen 1%MC's te voorkomen.[2] In 2013 is deze raad opgeheven.[3]

Internationale 1%MC's in Nederland zijn:

België[bewerken]

In België hebben Satudarah MC (sinds 2012), No Surrender MC (sinds 2013), de Outlaws, de Hells Angels, de Blue Angels, de Red Devils en de Bandidos[9] afdelingen.

Bronnen, noten en/of referenties