ACSI

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ACSI (Auto Camper Service International) is een toeristische informatieservice voor bezoekers van campings in Europa.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

ACSI werd opgericht in 1965 door de Nederlander Ed van Reine. Hij trof in 1965 op een Spaanse camping het bordje 'vol' aan. Samen met enkele collega's uit het onderwijs filosofeerde hij over het idee om in Nederland een reserveringssysteem op te zetten voor populaire campings.

De eerste uitgave, stencils met informatie over 55 campings samengesteld door Van Reine en twee mede-onderwijzers, werd voor 1 gulden (€ 0,45) verkocht. De eerste gedrukte uitgave was de derde versie met 250 campings. Het werd onmogelijk deze campings met een paar man te bezoeken, de eerste inspecteurs werden geworven. Tevens verzochten campings tegen betaling extra tekst en foto’s te plaatsen in de gids. Vanaf toen ontstond het medium campinggids. In 2006 inspecteerden 300 ACSI-inspecteurs 8.500 campings in 25 Europese landen. De leiding van dit in Andelst (Gelderland) gevestigde bedrijf is momenteel in handen van Ramon van Reine, zoon van de in 1996 overleden oprichter.

Groei[bewerken | brontekst bewerken]

ACSI werd zelfstandig uitgever in 1982 (voorheen was dat Uitgeverij Interdijk). In 1983 kwam de telefonische informatieservice van de ACSI-inspecteurs van de grond. In 1986 werden de wintersportcampings toegevoegd en in 1988 de naturisten- en gehandicaptencampings. In 1993 werden de routebeschrijvingen naar de campings gepubliceerd. In 1995 werden de reserveringscoupons in diverse talen toegevoegd aan de campinggidsen. Vanaf 1999 is ACSI zich meer gaan richten op de Europese expansie van de producten. In 2006 werd ACSI exclusive supplier van NAVTEQ navigation technologies.

Campinggids[bewerken | brontekst bewerken]

De ACSI-campinggidsen worden voor diverse regio's en in meerdere talen uitgegeven. Ook is er een campinggids-dvd/cd-rom ontwikkeld (met GPS-gelokaliseerde campings) en is de campinginformatie op internet gezet onder de naam Eurocampings.

ACSI is tevens de uitgever van het camping carnet "ACSI Club ID".

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]