AMBER Alert Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf AMBER Alert (Nederland))
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo AA Full color Nederland.jpg

AMBER Alert Nederland is de Nederlandse toepassing van het internationale waarschuwingssysteem AMBER Alert, waarbij de politie meldingen uitstuurt bij urgent geachte kindervermissingen en -ontvoeringen.

Via radio, TV, matrixborden op snelwegen, PC- en TV-schermen, websites, e-mail, SMS, de AMBER Alert iPhone app, Twitter, Facebook en RSS Feeds kan de Nederlandse politie waarschuwingen en informatie verzenden. Zo kan de kans op een goede afloop enorm worden vergroot. Het systeem is op 11 november 2008 in Nederland ingevoerd. De opening werd verricht door minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin.

Oprichting en naam[bewerken]

Initiatiefnemers van AMBER Alert Nederland zijn Frank Hoen, directeur van communicatiebedrijf Netpresenter, en Carlo Schippers van het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP), onderdeel van de Nationale Politie, in samenwerking met het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Netpresenter heeft het AMBER Alert-systeem ontwikkeld en kosteloos ter beschikking gesteld aan de Nederlandse overheid. De Nationale Politie is verantwoordelijk voor het uitsturen van AMBER Alerts.

Het Nederlandse systeem is vernoemd naar het gelijknamige AMBER Alert Plan in Amerika, dat sinds 1996 het leven van 554 vermiste of ontvoerde kinderen heeft gered.[1] De naam komt van het Amerikaanse 9-jarige meisje Amber Hagerman, dat op 13 januari 1996 werd ontvoerd en vermoord. Haar dood leidde tot de totstandkoming van dit systeem. AMBER Alert is een geregistreerde merknaam waarvan AMBER met hoofdletters wordt geschreven.

Werking, bereik en effectiviteit van het systeem[bewerken]

Met een AMBER Alert worden onmiddellijk via heel veel media mensen en bedrijven geïnformeerd en gevraagd te helpen in de zoektocht naar het vermiste kind. Tips kunnen via de diverse media worden doorgegeven. Een AMBER Alert dient zo snel mogelijk na het moment van ontvoering of vermissing te worden uitgestuurd, aldus voormalig minister van Justitie Hirsch Balin.[2] [3] Hij zei dit naar aanleiding van de zaak van de vermoorde Milly Boele uit Dordrecht waar het AMBER Alert pas een dag na de vermissing werd uitgegeven. Verder, naar aanleiding van deze zaak en de zaak van Jennifer van Oostende zijn de procedures betreffende het melden van een vermissing die mogelijk in aanmerking komt voor een AMBER Alert onder de loep genomen. Op 4 november 2011 gaf Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie aan dat regiokorpsen de meest urgente vermissingen verplicht moet gaan melden bij het Landelijk Bureau van Vermiste personen (onderdeel van de Nationale Politie). Deze meldingsplicht is per direct ingevoerd. [4]

AMBER Alerts zijn momenteel te ontvangen via SMS (met een link naar meer informatie, waaronder een foto)[5], de AMBER Alert iPhone App[6], e-mail[7], Twitter[8], Hyves[9], als RSS newsfeed, PC-popup bericht, PC screensaver en beeldkrant[10]. Ook worden AMBER Alerts direct overgenomen door alle grote TV- en radiostations. AMBER Alert meldingen zijn ook direct en automatisch te zien op de snelwegborden van Rijkswaterstaat[11] en organisaties zoals tekstkar.nl, en op grote TV-schermen in bussen (van Connexxion), supermarkten, bioscopen, restaurants en kinderspeelparadijzen. Ook verschijnt een banner of pop- up bericht op websites van landelijke dagbladen met een gezamenlijk bereik van 12 miljoen bezoekers per maand, en op meer dan 5.000 kleinere websites. Op 14 augustus 2009 maakte AMBER Alert Nederland bekend dat AMBER SMS-Alerts voortaan voorrang krijgen boven regulier SMS-verkeer.Er worden geen reclameboodschappen vertoond op AMBER Alert en de privacy van de gebruiker is gewaarborgd. Als iedereen weet van de vermissing van een kind -het doel van AMBER Alert is om zoveel mogelijk mensen te laten meezoeken naar een vermissing- nemen reguliere media (zoals online media, kranten, TV en radio) het over. Soms wordt een AMBER Alert in aangepaste vorm opnieuw uitgestuurd omdat er nieuwe informatie beschikbaar is over een vermissing. AMBER Alert geeft ook meer informatie over de afloop via Facebook en Twitter[12][13].

De eerste week na de start van AMBER Alert meldden zich al 50.000 Nederlanders aan. Inmiddels heeft AMBER Alert bijna 2 miljoen aanmeldingen[14], waaronder vele grote organisaties[15]. Hierdoor is het bereik van AMBER Alert vele malen groter.[16] [17]. Het AMBER Alert platform (dus alleen de website banners, pop ups en screensavers) genereerde bij de 3e maal dat het werd ingezet (op 11 maart 2010) al 6 miljoen hits in de eerste 24 uur. Het laatste AMBER Alert bereikte bijvoorbeeld bijna 12 miljoen mensen.[18]

Criteria voor een AMBER Alert[bewerken]

Iedere dag raken er in Nederland kinderen vermist. Enkele keren per jaar zijn er echter vermissingen waarbij het risico voor het vermiste kind veel groter dan normaal is. Dat is zeker het geval als een kind ontvoerd wordt door een onbekende. Een geval van een vermist kind moet daarom voldoen aan strikte criteria voordat een AMBER Alert wordt afgegeven. Deze criteria zijn:

 1. Het vermiste kind moet jonger zijn dan 18 jaar;
 2. Er moet direct gevaar bestaan voor het leven van het kind of een directe vrees voor ernstig letsel;
 3. Er moet voldoende informatie zijn over het slachtoffer, een mogelijke ontvoerder of een gebruikte auto, zodat met een AMBER Alert de kans vergroot wordt dat het kind gelokaliseerd kan worden;
 4. Er moeten geen redenen zijn om aan te nemen dat het kind zich in het buitenland bevindt.

Hierbij geldt steeds dat de omstandigheden van het concrete geval doorslaggevend zijn voor de beslissing om al dan niet een AMBER Alert te doen uitgaan.[19][20] De Nationale Politie is eindverantwoordelijke voor het uitsturen van een AMBER Alert.

Voor meerderjarige personen (van 18 jaar en ouder) wordt geen AMBER Alert verzonden, ook niet als ze in geestelijk opzicht functioneren op een leeftijdsniveau onder de 18 jaar. Als dat nodig is, zal op andere wijze voor een dergelijke vermissing aandacht gevraagd worden.

Symbool voor Vermiste Kinderen[bewerken]

Vergeet-mij-nietjes (vaak in de vorm van een speldje) zijn het internationale symbool voor vermiste kinderen. 25 mei is de internationale Dag van het Vermiste Kind. In landen over de hele wereld, waaronder ook in Nederland, worden dan o.a. witte ballonen opgelaten met foto’s van vermiste kinderen erop. In 2009 ontving Frank Hoen, ontwikkelaar van het AMBER Alert systeem, de ‘Vergeet-me-niet’ Award van Tros Vermist voor het systeem.[21]

Kosten[bewerken]

AMBER Alert is op 11 november 2008 van start gegaan als een volledig gesponsord initiatief uit de samenleving. In 2010 vroegen de sponsoren steun aan de politie en overheid omdat ze de kosten voor het AMBER Alert-systeem (die opliepen tot een miljoen euro per jaar) niet meer alleen konden dragen.[22] Die steun werd gegeven door Minister Hirsch Ballin die op 16 maart 2010 tijdens een Kamerdebat toezegde dat hij de voortzetting van AMBER Alert een publieke verantwoordelijkheid achtte.[23] Een AMBER Alert wordt alleen uitgestuurd bij de meest urgente kinderontvoeringen of -vermissingen. Dat is circa 4 keer per jaar. Een deel van het systeem wordt ook gebruikt om andere kindervermissingen onder de aandacht te brengen, via o.a. de website van AMBER Alert, Twitter, Facebook en screensavers. Dit gebeurt ongeveer 3-4 keer per week.[24] Een AMBER Alert wordt uitgestuurd via e-mail, Twitter, Facebook, SMS, App (iPhone en Android), screensaver en PC pop up, en is ook te zien/ horen op radio, TV, snelwegborden, reclameschermen en websites. Ontvangst van alle typen AMBER Alerts is gratis. Tot 7 augustus 2009 was alleen de ontvangst van AMBER Alert SMS-jes niet gratis.

Mogelijke toekomstige ontwikkelingen[bewerken]

AMBER Alert wordt momenteel al ingezet als waarschuwingssysteem bij crises en incidenten. Een voorbeeld is RijnmondVeilig op initiatief van burgemeester Aboutaleb en veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Met RijnmondVeilig kunnen de gezamenlijke hulpdiensten de burgers van de regio Rotterdam-Rijnmond tijdens een crisis of incident beter alarmeren en informeren. Het gebruikte systeem hiervoor is hetzelfde als voor AMBER Alert.[25][26] Begin 2011 geeft het Nederlands Genootschap van Burgemeesters aan ook een ‘AMBER Alert’ bij rampen te willen.[27] De burgemeesters willen dat voortaan alle mogelijke communicatiemedia bij een ramp als in Moerdijk worden ingezet zoals bij een AMBER Alert gebeurt.

8 juni 2010 zei Fred Teeven, toenmalig Kamerlid van de VVD, dat de VVD een landelijk Crime Alert nastreeft, gebaseerd op de technologie van het AMBER Alert-systeem.[28]. Foto’s van gezochte criminelen moeten zo via internet, GSM, Twitter, snelwegborden, reclameschermen en tv’s snel en wijd worden verspreid. Met een Crime Alert kan de politie met één druk op de knop een foto of filmpje van gezochte personen verspreiden.[29] Er wordt echter niet alleen gewerkt aan uitbreiding; ook beperkingen worden bestudeerd. Na vragen vanuit de Tweede Kamer waarom er 's nachts geen AMBER Alerts via SMS uitgestuurd, is het sinds april 2013 ook mogelijk om 's nachts AMBER Alerts via SMS te ontvangen. Burgers kunnen zelf aangeven of zij 's nachts alerts willen ontvangen[30].

Feiten[bewerken]

 • 11-11-2008 De minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, neemt op een persconferentie het AMBER Alert systeem officieel in ontvangst[31].
 • 14-02-2009 Eerste Nederlandse AMBER Alert voor 4 jarige Lorenzo uit Rotterdam. Hij is snel terecht doordat medewerkers van MacDonalds hem herkennen via berichten op hun reclameschermen[32].
 • In januari 2012 is de miljoenste deelnemer voor AMBER Alert een feit[33]
 • 10-02-2012 AMBER Alert lanceert de AMBER Alert iPhone App. Binnen drie uur staat de App al op nummer 1 in de App Store.
 • Tot en met april 2014 werd in Nederland 19 keer een AMBER Alert afgegeven.[34] In ongeveer driekwart van alle gevallen werd het kind teruggevonden dankzij of mede dankzij tips die binnenkwamen op het AMBER Alert.[35]
 • In 64% van de gevallen werd het kind gevonden dankzij tips die binnenkwamen op het AMBER Alert. Daarmee is het het meest succesvolle burgerparticipatie-initiatief en het bekendste voorbeeld van effectieve crowdsourcing in Nederland. [36]
 • Een aantal grote organisaties die AMBER Alert gebruiken zijn NS, TNT, Connexxion, DHL Nederland, RET, WML, ANP, ANWB, Total Tankstations en Alliander[37][38][39][40][41][42]

Externe links[bewerken]