A League of Their Own

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A League of Their Own
Tagline To achieve the incredible you have to attempt the impossible
Regie Penny Marshall
Producent Penny Marshall
Scenario Kim Wilson & Kelly Candaele (verhaal), Lowell Ganz & Babaloo Mandel (script)
Hoofdrollen Tom Hanks, Geena Davis, Madonna, Lori Petty, Jon Lovitz, David Strathairn, Garry Marshall, Bill Pullman, Megan Cavanagh, Rosie O'Donnell
Muziek Hans Zimmer
Montage Adam Bernardi, George Bowers
Cinematografie Miroslav Ondrícek
Distributie Columbia Pictures
Première 1992
Genre Drama/sport/historisch
Speelduur 128 min.
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 40 miljoen Amerikaanse dollar
Gewonnen prijzen ASCAP Film and Television Music Award, American Comedy Award, BMI Film & TV Award, Casting Society of America, Hochi Film Award
Overige nominaties 2x Golden Globe
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

A League of Their Own is een Amerikaanse speelfilm uit 1992 van regisseuse Penny Marshall. Het uitgangspunt van de productie is gebaseerd op een ware gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, de verhaallijn is fictie. De film werd genomineerd voor onder meer twee Golden Globes.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat in 1943 een groot deel van de sterren uit de hoogste Amerikaanse honkbalcompetities in de Tweede Wereldoorlog aan het vechten is, wil Walter Harvey (Garry Marshall) een topcompetitie voor vrouwen opzetten (de tussen 1943 en 1954 echt bestaande All-American Girls Professional Baseball League). Scout Ernie Capadino (Jon Lovitz) vindt op het platteland twee spelers in de vorm van de zussen Dottie Hinson (Geena Davis) en Kit Keller (Lori Petty). Samen met onder meer Marla Hooch (Megan Cavanagh), Doris Murphy (Rosie O'Donnell) en Mae Mordabito (Madonna) gaan ze deel uitmaken van de Rockford Peaches onder leiding van de stevig drinkende voormalig prof Jimmy Dugan (Tom Hanks).

Tot veler verrassing en ondanks veel cynisme van de wereld om de vrouwen heen, slaat de nieuwe competitie aan. In de tussentijd ontstaat niettemin wrevel tussen Hinson en haar jongere zus Keller, die het idee heeft dat ze net als thuis in de schaduw van haar zus staat. Om de lieve vrede te bewaren, vraagt Hinson of ze overgeplaatst kan worden naar een ander team. In plaats daarvan wordt echter Keller in de ploeg van de Racine Belles gezet, waarop die denkt dat haar zus daar achter zit. De zusterliefde slaat om in een harde concurrentie, met name van de kant van Keller, die wil bewijzen dat ze ook in haar eentje haar mannetje staat.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wanneer de aftiteling loopt zijn de beeltenissen te zien van de Hall of Fame waarin de echte speelsters uit '43-'54 zijn opgenomen.
  • Het personage Dottie Hinson is gebaseerd op de echte Dottie Collins, een van de sterren van de All-American Girls Professional Baseball League.
  • Acteur Marshall (Walter Harvey) is de broer van de regisseuse, die ook haar dochter Tracy Reiner (Betty Spaghetti) een rolletje gaf.
  • Madonna verzorgde het themanummer (This Used to Be My Playground), dat ze mede schreef, van de film.
  • Kelly Candaele was een van de schrijvers van de film. Zijn moeder speelde in de echte competitie waar A League of Their Own op gebaseerd is.