A Wrinkle in Time (2018)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
A Wrinkle in Time
A Wrinkle in Time
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Ava DuVernay
Producent Jim Whitaker
Catherine Hand
Scenario Jennifer Lee
Jeff Stockwell
Gebaseerd op A Wrinkle in Time
van Madeleine L'Engle
Hoofdrollen Storm Reid
Oprah Winfrey
Reese Witherspoon
Mindy Kaling
Levi Miller
Muziek Ramin Djawadi
Montage Spencer Averick
Cinematografie Tobias A. Schliessler
Productiebedrijf Walt Disney Pictures
Whitaker Entertainment
Distributie Walt Disney Studios Motion Pictures
Première 26 februari 2018 (Los Angeles)
Genre Avontuur, fantasy
Speelduur 109 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 100.000.000 US$[1]
Opbrengst 132.675.864 US$[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

A Wrinkle in Time is een Amerikaanse fantasy-avonturenfilm uit 2018, geregisseerd door Ava DuVernay en geschreven door Jennifer Lee en Jeff Stockwell, gebaseerd op de gelijknamige roman (Nederlandse titel: Een rimpel in de tijd) uit 1962 van Madeleine L'Engle. De film is ook een remake van gelijknamige film uit 2003.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De dertienjarige Meg Murry wordt beschouwd als een vreemde leerling op school. Meg lijdt aan een laag gevoel van eigenwaarde en haar broertje Charles Wallace, een zeer intelligent wonderkind, wordt ook gezien als een vreemde buitenstaander. Haar ouders zijn allebei natuurkundigen. Meg is getraumatiseerd sinds haar vader, dr. Alex Murry, vier jaar geleden onder mysterieuze omstandigheden verdween zonder een spoor na te laten.

Op een donkere en stormachtige nacht krijgt het gezin onverwacht bezoek van een mysterieuze en excentrieke jonge vrouw die zich voorstelt als de hemelse voogd, mevrouw Whatsit. Ze wordt vergezeld door Mevrouw Who, die spreekt door Shakespeare en Khalil Gibran te citeren en door de oudere Mevrouw Which, die de oudste en verstandigste van de drie vrouwen is. Ze vertellen hen over de verblijfplaats van de vader en leggen de kinderen uit waar hij verdween nadat hij de grenzen van ruimte en tijd had overwonnen. De meisjes hebben ook de macht om een Tesseract te gebruiken. Deze vijfdimensionale kracht stelt mensen in staat om intergalactisch te reizen in een mum van tijd. Onder leiding van de drie meisjes moeten ze vechten tegen de duistere krachten die het universum domineren, in de hoop de vermiste vader te vinden.

Vergezeld door haar klasgenoot Calvin O'Keefe beginnen Meg en haar broer Charles Wallace aan een reis door de magische plooi naar verschillende regio's van het universum. Ze landen eerst op een planeet met een weelderig, heuvelachtig en onwerkelijk landschap. Later worden ze naar een berggrot geleid, waar een orakel dat bekend staat als Happy Medium hen nog een belangrijke aanwijzing geeft voor hun missie. Uiteindelijk komen de kinderen aan bij Camazotz, een planeet waarvan de bewoners worden bestuurd door een computerachtig brein genaamd IT. Daar vinden ze hun vader na een paar avonturen, maar Meg's broer wordt nu gedomineerd door IT. Meg overwint IT met de kracht van liefde en zij, Charles, haar vader en Calvin keren terug naar de Aarde.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Storm Reid Meg Murry
Oprah Winfrey Mrs. Which
Reese Witherspoon Mrs. Whatsit
Mindy Kaling Mrs. Who
Levi Miller Calvin O'Keefe
Deric McCabe Charles Wallace
Chris Pine Mr. Murry
Gugu Mbatha-Raw Mrs. Murry
Zach Galifianakis Happy Medium
Michael Peña Red
André Holland James Jenkins
Rowan Blanchard Veronica Kiley
Bellamy Young Camazotz Woman
David Oyelowo IT (stem)

Release[bewerken | brontekst bewerken]

De film ging in première op 26 februari 2018 in het El Capitan Theatre op Hollywood Boulevard, Los Angeles.[2] Op 9 maart 2018 werd de film uitgebracht in de Verenigde Staten. In Nederland en België stond A Wrinkle in Time gepland op 4 april 2018, maar werd geannuleerd door harde kritiek en tegenvallende bezoekers aantallen in de Verenigde Staten.[3]

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Op Rotten Tomatoes werd de film verdeeld ontvangen met 42% goede reviews, gebaseerd op 328 beoordelingen.[4] Op Metacritic kreeg de film een metascore van 53/100, gebaseerd op 52 critici.[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]