Naar inhoud springen

Aangezichtspijn

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aangezichtspijn
Prosopalgie
Synoniemen
Latijn Prosopalgia[1][2]
Nederlands Gezichtspijn

Gelaatspijn

Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Aangezichtspijn[3] of prosopalgie[1] is pijn in het gelaat en kan een teken van ziekte zijn. Bij aangezichtspijn zijn er enkele seconden durende, zeer heftige steken in het gezicht. Deze pijnen houden enkele minuten aan en kunnen meerdere malen per dag voorkomen. Soms kan aanraken van het gelaat of kauwen de pijn uitlokken.

Er zijn twee vormen, namelijk de idiopathische vorm − die het meest voorkomt − en de symptomatische vorm. Bij de symptomatische vorm is er sprake van een onderliggende afwijking zoals een tumor die op een gezichtszenuw drukt. Een vorm van idiopathische aangezichtspijn is trigeminusneuralgie.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Haan, H.R.M. de & Dekker, W.A.L. (1955-1957). Groot woordenboek der geneeskunde. Encyclopaedia medica. Leiden: L. Stafleu.
  2. Arnaudov, G.D. (1964). Terminologia medica polyglotta. Latinum-Bulgarski-Russkij-English-Français-Deutsch. Sofia: Editio medicina et physcultura.
  3. Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.