Aankondigingsbord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Modern psalmbord in de Dorpskerk (Abcoude)

Een aankondigingsbord is een (meestal houten) bord dat zich in christelijke kerken bevindt en waarop wordt aangegeven welke psalmen en gezangen door de gemeente zullen worden gezongen. Men kent het psalmbord en het gezangenbord.

Meestal is er één aankondigingsbord voor zowel de psalmen en de gezangen. Soms zijn er verschillende borden. Op het psalmbord wordt dan aangegeven welke psalmen tijdens de eredienst worden gezongen. Dat wordt aangegeven door middel van verwisselbare bordjes die het nummer van de betreffende psalm weergeven. In de gezangenbundels van de kerken vindt men een groot aantal genummerde gezangen. De nummers van de gezangen die gezongen zullen worden, zijn te vinden op een soortgelijk bord, dat gezangenbord wordt genoemd.

Sommige aankondigingsborden zijn eeuwenoud en fraai uitgevoerd en bezitten daarmee een belangrijke cultuurhistorische waarde. Wanneer de kerk daarvoor geschikt is, komt het voor dat de aankondigingsborden niet meer nodig zijn, omdat de te zingen tekst en de melodie worden geprojecteerd.