Aanslag in Londen op 29 november 2019

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanslag in Londen op 29 november 2019
London Bridge nabij de Fishmongers' Hall, waar de aanslag plaatsvond
London Bridge nabij de Fishmongers' Hall, waar de aanslag plaatsvond
Plaats Vlag van Verenigd Koninkrijk Londen, Verenigd Koninkrijk
Datum 29 november 2019
Tijd rond 13:58 uur plaatselijke tijd
Wapen(s) messen
Doden 3 (inclusief de dader)
Gewonden 3
Dader(s) Usman Khan

Bij een aanslag in Londen op 29 november 2019 werden nabij de London Bridge vijf mensen gestoken met een mes. Twee van hen overleden aan hun verwondingen. De dader werd ter plekke doodgeschoten door de politie.

Even voor twee uur ’s middags begon hij in te steken op andere bezoekers. De terrorist, die naast twee grote messen een nepbomgordel bij zich droeg, stak vijf mensen. Twee van hen overleden aan hun verwondingen. Drie omstanders overmeesterden de dader met ondermeer een brandblusser en een narwaltand. De dader werd vervolgens doodgeschoten door de politie.[1] [2]

De dader was de 28-jarige Usman Khan. Hij was reeds in 2012 veroordeeld voor aan islamitisch terrorisme gerelateerde misdrijven. In december 2018 werd hij vrijgelaten uit de gevangenis, maar hij stond nog wel onder elektronisch toezicht door middel van een enkelband.[2] De aanslagpleger bezocht het ‘Samen Leren’-programma van het Instituut voor Criminologie van de Universiteit van Cambridge, gericht op de herintegratie van gedetineerden. Daar sprak hij over zijn ervaringen als gevangene.

Islamitische Staat eiste de volgende dag via het eigen persagentschap Amaq de aanslag op.[3]

De aanslag vond plaats op London Bridge, die toegang geeft tot het financiële hart van de Britse hoofdstad. In juni 2017 was deze brug eveneens het toneel van een terroristische aanslag, terwijl in maart van dat jaar op de Westminster Bridge ook een aanslag plaats had.

Vanwege de aanslag schortten zowel de Labour Party als de Conservatieven hun campagnes in aanloop naar de Lagerhuisverkiezingen van 12 december tijdelijk op.[4]


Jihadistische aanslagen in Europa vanaf 2014
2014:Vlag van België Brussel (24 mei)
2015:Vlag van Frankrijk Parijs (7 januari) · Vlag van Frankrijk Parijs (9 januari) · Vlag van Denemarken Kopenhagen (14 februari) · Vlag van Denemarken Kopenhagen (15 februari) · Vlag van Frankrijk Saint-Quentin-Fallavier (26 juni) · Vlag van Frankrijk Arras (21 augustus) · Vlag van Frankrijk Parijs (13 november)
2016:Vlag van België Brussel (22 maart) · Vlag van Frankrijk Magnanville (13 juni) · Vlag van Frankrijk Nice (14 juli) · Vlag van Duitsland Ansbach (24 juli) · Vlag van Frankrijk Saint-Étienne-du-Rouvray (26 juli) · Vlag van België Charleroi (6 augustus) · Vlag van Duitsland Berlijn (19 december)
2017:Vlag van Frankrijk Parijs (3 februari) · Vlag van Verenigd Koninkrijk Londen (22 maart) · Vlag van Rusland Sint Petersburg (3 april) · Vlag van Zweden Stockholm (7 april) · Vlag van Frankrijk Parijs (20 april) · Vlag van Verenigd Koninkrijk Manchester (22 mei) · Vlag van Verenigd Koninkrijk Londen (3 juni) · Vlag van Spanje Barcelona (17 augustus) · Vlag van Finland Turku (17 augustus) · Vlag van Spanje Cambrils (18 augustus) · Vlag van Verenigd Koninkrijk Londen (15 september)
2018:Vlag van Frankrijk Trèbes (23 maart) · Vlag van Frankrijk Parijs (12 mei) · Vlag van België Luik (29 mei) · Vlag van Nederland Amsterdam (31 augustus) · Vlag van Frankrijk Straatsburg (11 december)
2019:Vlag van Nederland Utrecht (18 maart)