Aanwijzing (elektrotechniek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een aanwijzing in de elektrotechniek is een geschreven verklaring die een werknemer van zijn werkgever ontvangt. In deze aanwijzing staat gespecificeerd welk niveau de persoon krijgt, en welke werkzaamheden de persoon mag uitvoeren.

EN 50110[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeeld van een aanwijzing in de elektrotechniek

In de EN 50110[1] en de daaruit afgeleide NEN 3140 (laagspanning)[2] en de NEN 3840 (hoogspanning)[3] is er spraken van vier type aanwijzingen:

BEI-BLS[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland hebben de netbeheerders met elkaar afgesproken om op basis van de EN 50110 gebruik te maken van meer uitgebreide aanwijzingen. Hierdoor kent de BEI-BLS meer soorten aanwijzingen dan de EN 50110.[4] Volgende de BEI-BLS zijn er de volgende aanwijzingen.

Volgens de EN-50110 is het toegestaan om functies uit de BEI over te nemen en toe te passen in bedrijfen die de EN-50110 hanteren. Hierdoor is het dus mogelijk dat er een overlap bestaat.

Aanwijzing[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de EN-50110 moet de aanwijzing altijd verstrekt worden door de hoogstverantwoordelijke binnen de organisatie. Dit zou dus betekenen dat de Algemeen Directeur of CEO de aanwijzing zou moeten verstrekken. In de praktijk betekent dit echter dat de Algemeen Directeur of CEO de aanwijzing geeft aan de Installatieverantwoordelijke, en dat alle aanwijzingen lagere aanwijzingen door de Installatieverantwoordelijke verstrekt worden. Maar dit moet dat wel gespecificeerd staan in de Aanwijzing van de Installatieverantwoordelijke.