Voldoende Onderricht Persoon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De term Voldoende Onderricht Persoon komt uit de elektrotechniek. Hierbij gaat het om een persoon die niet over een elektrotechnische opleiding beschikt, maar wel werkzaamheden verricht in de elektrotechniek. Voldoende Onderricht Persoon is de laagste Aanwijzing die iemand kan ontvangen binnen de elektrotechniek.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland stellen de NEN 3140 (laagspanning)[1] en de NEN 3840 (hoogspanning)[2] dat iedere werknemer een Aanwijzing moet ontvangen van de werkgever voordat hij elektrotechnische werkzaamheden mag uitvoeren. Op deze aanwijzing staat gespecificeerd welke werkzaamheden de werknemer mag uitvoeren, en of dit Hoogspanning, Laagspanning of beide betreft.

België[bewerken | brontekst bewerken]

In België wordt gebruikgemaakt van de Europese norm EN 50110[3]. Naast deze elektrotechnische norm staat ook grote stukken in de Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).[4]. Hierin worden deze zelfde soorten aanwijzingen gebruikt als in Nederland, alleen is er geen aparte regelgeving voor Hoogspanning. Hierop staat oop gespecificeerd welke Aanwijzing de persoon krijgt.

Duitsland[bewerken | brontekst bewerken]

In Duitsland wordt gebruikgemaakt van de Europese norm EN 50110.[3] Naast deze elektrotechnische norm wordt ook gebruikgemaakt van de VDE normen (Verband der Elektrotechnik, Elektronik und Informationstechnik).

Voldoende Onderricht Persoon[bewerken | brontekst bewerken]

Een Voldoende Onderricht Persoon mag echter niet alle soorten werkzaamheden uitvoeren. De werkzaamheden moeten beperkt blijven tot de simpele met weinig risico, zoals:

Voor ander soort werkzaamheden waarbij werkzaamheden een groter risico aanwezig is, dan moeten de werkzaamheden volgens de NEN worden uitgevoerd worden door een Vakbekwaam Persoon (VP).