Aardbeving Kermanshah 2017

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aardbeving Kermanshah 2017
Aardbeving Kermanshah 2017 (Iran)
Aardbeving Kermanshah 2017
Datum 12 november 2017
Kracht 7.3[1] (op de Momentmagnitudeschaal)
Epicentrum 30 km van Halabja, Irak
Coördinaten 34° 54′ NB, 45° 57′ OL
Getroffen land(en) Vlag van Irak Irak
Vlag van Iran Iran
Vlag van Israël Israël
Vlag van Turkije Turkije
Slachtoffers 530 doden, 8000 gewonden en 70.000 daklozen[1][2]
de schade in Sarpol-e Zahab
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De aardbeving in Kermanshah 2017 vond plaats op 12 november 2017 in de Iraanse provincie Kermanshah, vlak bij de Iraaks-Iraanse grens. Het epicentrum lag zo'n 30 kilometer van de stad Halabja in Iraaks-Koerdistan.

De aardbeving werd gevoeld tot in Israel, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Met tenminste 630 doden en meer dan 8100 gewonden, was het de dodelijkste aardbeving van 2017 en tevens de zwaarste aardbeving in Iran sinds 2012.

Tektonische situatie[bewerken | brontekst bewerken]

De aardbeving vond plaats in de Zagrosbreuk, deel van de continentale collisie tussen de Arabische en de Euro-Aziatische tektonische plaat. Op deze locatie bedraagt de relatieve convergentie van de platen 26 mm per jaar. Deze kan worden onderscheiden in opschuiving en in zijschuiving langs de breuk die ten noordoosten van het Zagrosgebergte verloopt.

Aardbeving[bewerken | brontekst bewerken]

Beschadigd flatgebouw in Sarpol-e Zahab, Iran
Iraanse Rode halve maan biedt hulp aan gewonden
Kaart met verspreiding van de naschokken

De aardbeving vond plaats nabij de grens van Iran met Irak, ongeveer 220 km ten noordoosten van Bagdad. Volgens de United States Geological Survey had de beving een kracht van 7,3 op de momentmagnitudeschaal. Het epicentrum lag op een diepte van 19 km en de maximale intensiteit was VIII (hevige beving) op de Schaal van Mercalli.

Het was de krachtigste beving in dat gebied sinds die van januari 1967 met een sterkte van 6,1. Het seismologisch centrum van Iran registreerde tenminste 50 naschokken binnen enkele uren na de beving.

Gevolgen[bewerken | brontekst bewerken]

Slachtoffers en schade[bewerken | brontekst bewerken]

Verwoeste gebouwen in in Sarpol-e Zahab

De provincie Kermanshah werd het zwaarst getroffen, met de steden Sarpol-e Zahab en Ezgeleh; laatstgenoemde stad lag het dichtst bij het epicentrum. Meer dan de helft van de Iraanse slachtoffers woonde in Sarpol-e-Zahab en het Ezgeleh-district, met een gezamenlijke bevolking van meer dan 30.000. In Irak werd vooral Halabja getroffen.

Er overleden 630 mensen, meer dan 7000 raakten gewond. In Sarpol-e Zahab raakte het ziekenhuis beschadigd en werden tenminste 142 mensen gedood. Tenminste 7 mensen werden gedood en 500 gewond in naburig Irak. Er werd rekening gehouden met verdere schade als gevolg van aardverschuivingen, wegens de geringe diepte van de beving. Over een gebied van 14 Iraanse provincies raakten 70.000 mensen dakloos, 12.000 huizen werden verwoest en 15.000 beschadigd. In Iran werden in de dagen na de beving 22.000 tenten en 52.000 dekens uitgereikt. In Sarpol-e Zahab legden sommige inwoners de oorzaak van de uitgebreide schade bij slechte bouwkwaliteit en corruptie bij de overheid. Opgemerkt werd dat oudere gebouwen bleven staan en nieuwere instortten.

Hulp[bewerken | brontekst bewerken]

Militair vliegtuig op Mehrabad Airport vervoert gewonden

Turkije was het eerste land dat hulp aanbood, door 92 reddingswerkers beschikbaar te stellen en 4000 tenten met 7000 dekens te leveren. Het Internationale Rode Kruis arriveerde op 13 november. Soennitische hulporganisaties, zoals de Iranian Call and Reform Organisation, voorzagen in tenten en drinkwater. Door de Iraanse Rode halve maan werden honden ingezet om overlevenden te zoeken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Op andere Wikimedia-projecten