Aartsbisdom Maribor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nadškofija Maribor
Basisgegevens
Aartsbisschop sede vacante
Oppervlakte 3.682 km²
Bevolking 418.567 (2011)
Katholieken 354.820 (2011)
Website http://www.slomsek.net/
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Kathedraal van Maribor (Stolnica sv. Janeza Krstnika)

Het aartsbisdom Maribor (Latijn: Archideoecesis Mariborensis; Sloveens:Nadškofija Maribor) is een aartsbisdom van de rooms-katholieke Kerk in Slovenië.

Geschiedenis[bewerken]

Het bisdom werd als bisdom van Lavant opgericht in 1228 door de aartsbisschop van het aartsbisdom Salzburg, Eberhard II, in Sankt Andrä im Lavanttal. In 1923 werden de bisschoppen van dit bisdom, die sinds 1446 voortdurend de titel prins-bisschop voerden, voorgesteld en ingewijd door de aartsbisschop van Salzburg.

Oorspronkelijk behoorden slechts zeven parochies tot het bisdom. Onder keizer Jozef II werden in 1786/1789 de parochies Velikovec en Celje opgericht. De parochies ten noorden van de Drau werden aan het bisdom Graz-Seckau overgedragen.

Om een beter beheer van het langgerekte bisschoppelijk gebied te kunnen bewerkstelligen, werden in 1859 de Karinthische parochies toegewezen aan het bisdom Gurk, daardoorkwam het gebied rond de stad Maribor ook toe te behoren aan het grondgebied van het bisdom. In Maribor werd de vooraanstaande bisschop Anton Martin Slomšek de nieuwe bisschop. Door de ligging in het Koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen, later Joegoslavië, werd het bisdom op 1 mei 1924 uit de kerkelijke provincie Salzburg verwijderd.

Op 5 maart 1962 werd het bisdom van Lavant hernoemd naar bisdom Maribor, en op 22 november 1968 werd het als suffragaan van het aartsbisdom Ljubljana toegerekend. Op 7 april 2006 richtte paus Benedictus XVI met de Apostolische Constitutie Sacrorum Antistites de kerkprovincie Maribor op, en verhief het bisdom Maribor tot metropolitaan aartsbisdom; de nieuw opgerichte bisdommen Celje en Murska Sobota werden als suffragane bisdommen ondergeschikt aan Maribor.

Lijst van bisschoppen van Maribor[bewerken]

Lijst van aartsbisschoppen van Maribor[bewerken]

Zie ook[bewerken]