Abraham Kaper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abraham Kaper
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Zaandam, 9 mei 1890
Overleden Groningen, 29 juni 1949
Nationaliteit Nederlandse

Abraham Kaper (Zaandam, 9 mei 1890Groningen, 29 juni 1949) was een Nederlands politieagent, collaborateur en veroordeeld oorlogsmisdadiger.

Inleiding[bewerken]

Abraham Kaper was een medewerker van de SD, een van de Duitse politieorganisaties onder het gezag van Heinrich Himmler en het Reichssicherheitshauptamt in Berlijn. De voormalige godsdienstleraar Kaper, hij was al achter in de vijftig, ging na zich in het Westen van Nederland al berucht te hebben gemaakt, op het Groningse Scholtenhuis, een Duits politiebureau, werken. Hij was belast met verhoren, wat op het Scholtenhuis vaak op martelen neerkwam, en specialiseerde zich in het bijna verdrinken van de verdachten in een bad met ijskoud water.

Abraham Kaper was onderinspecteur van de Staatsrecherche en lid van de NSB. Tot Dolle Dinsdag, de dag waarop veel Duitsgezinden en NSB'ers op de vlucht sloegen voor de naderende geallieerden, was hij werkzaam in Amsterdam. Daarna vertrok hij naar Groningen, waar hij voor de SD gingen werken. Kaper is direct betrokken geweest bij de moordpartij in Anloo. Abraham Kaper was in Amsterdam met name actief in de jacht op joden geweest. In Groningen hield hij zich, samen met Lehnhoff, bezig met de jacht op verzetsleden. Kaper was een voormalig godsdienstonderwijzer en gebruikte bij zijn martel- en folterpraktijken veel bijbelcitaten.

Proces[bewerken]

Bij zijn proces bekende Kaper schuld, maar probeerde zich te verschuilen achter zijn superieuren. In een brief gaf hij toe de doodstraf verdiend te hebben. Pas op 10 april 1945, op weg naar de executies in Bakkeveen en twee dagen na de slachting bij Anloo, zou hij volgens eigen zeggen tot inzicht zijn gekomen. Op 11 oktober 1948 werd de doodstraf tegen Kaper geëist. Deze werd ook opgelegd. Het beroep op cassatie werd op 31 maart 1949 verworpen. Koningin Juliana weigerde het gratieverzoek te ondertekenen.

Hij ligt met Evert Drost en de tegelijk met hem gefusilleerde Peter Schaap op de 2e Noodbegraafplaats van gemeentelijke begraafplaats Selwerderhof in Groningen begraven. Kaper ligt daar in een anoniem graf met het nr. 708. Zijn graf is in eigendom bij de Staat der Nederlanden en is nooit geruimd.

Externe link[bewerken]