Académie Colarossi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Académie Colarossi, ook gekend als Académie de la Grande Chaumière, vanwege de straat waar ze gevestigd was, was een privé-kunstacademie in Parijs in het zesde arrondissement.

Académie Colarossi in 1908.

Ze werd in 1870 gesticht door de Italiaanse beeldhouwer Filippo Colarossi (1841-1906). De opleiding was een alternatief voor degenen, die de officiële kunstacademie van Parijs te conservatief vond. In tegenstelling tot de "gevestigde" instituten, konden ook vrouwen er studeren. Voor vrouwelijke studenten in het leervak naaktstudies waren, wat in die tijd hoogst gewaagd was, mannelijke naaktmodellen beschikbaar. In 1910 was de Académie Colarossi de eerste kunstopleiding, die een vrouwelijke docent had: de Nieuw-Zeelandse Frances Hodges.

De school sloot haar deuren definitief in de dertiger jaren van de twintigste eeuw. Iets voor de sluiting had Mevrouw Colarossi de archieven verbrand als wraak voor het overspel van haar echtgenoot. De Academie was een voortzetting van de in 1815 opgerichte Académie Suisse-Cabressol.

Bekende docenten[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende studenten[bewerken | brontekst bewerken]

Affiche van Alfons Mucha voor de Académie Colarossi