Maurice Prendergast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maurice Prendergast
Maurice Prendergast
Persoonsgegevens
Volledige naam Maurice Brazil Prendergast
Geboren 10 oktober 1858
Overleden 1 februari 1924
Geboorteland Canada
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Postimpressionisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Maurice Brazil Prendergast (St. John's, 10 oktober 1858New York, 1 februari 1924) was een Amerikaans postimpressionistische kunstenaar die werkte met olieverf, aquarel en monotype. Formeel was hij lid van De Acht, maar de fijnheid van zijn composities en mozaïek-achtige schoonheid van zijn ontwerpen hadden weinig gemeen met de filosofie van de groep.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Prendergast werd geboren in St. John's, op het Canadese eiland Newfoundland. Na het mislukken van zijn vaders subarctische handelspost, verhuisde het gezin naar Boston in de Verenigde Staten. Daar ging de jonge Prendergast in de leer bij een commercieel kunstenaar en terwijl hij in het begin felle kleuren gebruikte, werd zijn volwassen werk gekenmerkt door platte motiefeffecten.

Interpersoonlijke relaties[bewerken | brontekst bewerken]

Prendergast was erg verlegen en bleef zijn leven lang vrijgezel. Hij was erg gehecht aan zijn broer Charles, die kunstenaar was en een succesvol lijstenmaker. Prendergast studeerde gedurende drie jaar in Parijs aan de Académie Colarossi en de Académie Julian.

Tijdens een vroeg verblijf in Parijs, ontmoette hij de Canadese schilder James Morrice, die hem voorstelde aan de Engelse avant-gardekunstenaars Walter Sickert en Aubrey Beardsley, beiden vurige bewonderaars van James McNeill Whistler. Zij beïnvloedden zijn toekomstige schilderstijl.

Hij was lid van De Acht, de 20e-eeuwse groep van Amerikaanse schilders met als leider Robert Henri, waartoe verder Shinn Everett, John Sloan, Arthur B. Davies, Ernest Lawson, George Luks en William Glackens behoorden.

Stijl[bewerken | brontekst bewerken]

Een nadere kennismaking met Vuillard en Bonnard plaatste hem stevig in het postimpressionistische kamp. Hij ontwikkelde een zeer persoonlijke stijl, met gedurfde contrasterende, juweelachtige kleuren en vlakke, patroonachtige vormen, ritmisch geordend op een doek. Vormen werden drastisch vereenvoudigd en gepresenteerd in vlakke gebieden aan heldere, ongemoduleerde kleur. Zijn schilderijen zijn treffend beschreven als wandkleedachtig of lijkend op mozaïeken. Een reis naar Venetië in 1898 stelde hem bloot aan het genre van Vittore Carpaccio, wat hem aanmoedigde tot nog meer complexe en ritmische arrangementen. Hij werd ook een van de eerste Amerikanen die het werk van Cézanne omhelsde en zijn expressieve gebruik van vorm en kleur leerde te begrijpen en te gebruiken.

Prendergast schilderde meestal mensen in hun vrije tijd. In de Armory Show in 1913 toont hij met zeven werken zijn stilistische volwassenheid. Hoewel hij voornamelijk werkte aan aquarellen ging hij later in zijn loopbaan ook met olie aan de gang. Hij produceerde ook een groot aantal monotypes tussen 1891 en 1902.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden op de pagina Maurice Brazil Prendergast.