St. John's (Newfoundland en Labrador)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
St. John's
Plaats in Canada Vlag van Canada
St. John's (Newfoundland en Labrador)
St. John's
Situering
Provincie Newfoundland en Labrador
Coördinaten 47° 33′ 0″ NB, 52° 44′ 0″ WL
Algemeen
Oppervlakte 445,88 km²
Inwoners (2016) 108.860
(244,1 inw./km²)
Burgemeester Dennis O'Keefe
Overig
Netnummer 709
Website Officiële site van St. John's
Foto's
Boven: St. John's Skyline, Links midden: The Rooms, Links onder: Water Street, Rechts: Cabot Tower
Boven: St. John's Skyline, Links midden: The Rooms, Links onder: Water Street, Rechts: Cabot Tower
Portaal  Portaalicoon   Canada

St. John's is de hoofdstad en grootste stad in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. De stad ligt in het oosten van het schiereiland Avalon aan de Atlantische kust van het eiland Newfoundland.

Tot het 446 km² tellende grondgebied van de gemeente behoort Cape Spear, het meest oostelijk gelegen punt van het Noord-Amerikaanse continent. De stad is ook het oostelijke eindpunt van de Trans-Canada Highway. Ten noorden van de stad ligt St. John's International Airport.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Al begin 16e eeuw bestond St. John's als een niet-permanente vissersnederzetting. In de jaren 1630 werd St. John's officieel als permanente plaats gesticht door de Britten, waarop die al snel uitgroeide tot een belangrijke vissersstad en handelscentrum aan de Engelse kust van Newfoundland.

In juni 1665 – tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog – werd St. John's geplunderd en voor korte tijd veroverd door de Nederlanders onder leiding van admiraal Michiel de Ruyter.[1] De Nederlanders probeerde in 1673 in de context van de Derde Engels-Nederlandse Oorlog de stad opnieuw aan te vallen, maar deze aanval mislukte.

In 1705 belegerden de Fransen de stad in de context van de Oorlog van koningin Anna, waardoor St. John's zware schade opliep. In juni 1762 slaagden de Fransen erin om de stad te veroveren. De Britten onder leiding van luitenant-kolonel William Amherst grepen opnieuw de macht in september 1762 na de Slag om Signal Hil, de strategische heuvel aan de haventoegang van de stad.

In het midden van de 19e eeuw werd de toen voor de Newfoundlandse economie belangrijke zeehondenjacht steeds verder geprofessionaliseerd, onder meer door het gebruik van stoomschepen. Hierdoor werd deze economische activiteit meer centraal geregeld en St. John's diende daarin als een van de twee grote uitvalsbasissen (naast Harbour Grace).[2] In de late 19e eeuw was het belang van de zeehondenjacht sterk gedaald.

Op 9 juni 1846 werd een groot deel van het centrum vernietigd door een accidentele stadsbrand. Een nog veel grotere brand vernietigde grote delen van de stad op 8 juli 1892.

In 1898 begon de bouw van de voor de stad iconische Cabot Tower bovenop Signal Hill.[3] Op diezelfde heuvel ontving Guglielmo Marconi op 12 december 1901 het eerste trans-Atlantische radiotelegrafiesignaal.[3]

In 1984 werden enkele gemeentevrije gebieden die tot dan onder toezicht van het St. John's Metropolitan Area Board (SJMAB) stonden opgeslorpt door de stad. Het betreft Airport Heights, Killbride, Shea Heights en het "Torbay/Logy Bay Road Area".[4] In 1992 werden daarenboven de gemeenten Wedgewood Park en Goulds opgeheven en toegevoegd aan St. John's. Dat jaar werden ook de tot dan toe bij Mount Pearl horende Southlands en grote gedeelten van het gebied onder toezicht van het toenmalige SJMAB toegevoegd aan het grondgebied van de stad.[4]

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de hoofdstad is St. John's ook de enige grote stad in de provincie. In de jaren 90 kende de stad net als de rest van de provincie een demografische neergang. Sinds het begin van de 21e eeuw is St. John's echter onafgebroken aan het groeien. Dit in tegenstelling tot de honderden kleine en afgelegen dorpen op het eiland, waar de dalende trend nooit omgekeerd is. Tussen 2001 en 2016 steeg de bevolkingsomvang van 99.182 naar 108.860. Dat komt neer op een stijging van 9,8% in vijftien jaar tijd.

Jaar Aantal inwoners Verschil
1991[5] 104.659
1996[5] 101.936 Gedaald -2,6%
2001[5] 99.182 Gedaald -2,7%
2006[6] 100.646 Gestegen +1,5%
2011[7] 106.172 Gestegen +5,5%
2016[7] 108.860 Gestegen +2,5%

St. John's is nog steeds in volle groei en telt zo'n 110.000 inwoners. De stad is voorts omgeven door een aantal slaapsteden waarvan Conception Bay South, Mount Pearl, Paradise, Portugal Cove-St. Philip's en Torbay de grootste en belangrijkste zijn. Inclusief deze metropoolregio gaat het om ruim 205.000 inwoners.

Taal[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 hadden 100.775 inwoners (93,6%) van St. John's het Engels als moedertaal; 99,3% was de taal machtig.[8] Hoewel slechts 865 mensen (0,8%) het Frans als moedertaal hadden, waren er 9.965 mensen die die andere Canadese landstaal konden spreken (9,3%).[8] De op twee na meest gekende taal was het Arabisch met 1.215 sprekers (1,1%).[8]

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Als provinciehoofdstad is St. John's de ontmoetingsplaats van het Huis van Vergadering van Newfoundland en Labrador en dat reeds sinds de oprichting ervan in 1832. Het Colonial Building in de stad diende vanaf 1850 als vaste ontmoetingsplaats. Sinds 1959 komt het Huis samen in het Confederation Building.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

St. John's telt 21 plaatsen of gebouwen die door Canada erkend zijn als National Historic Site, wat neerkomt op bijna de helft van alle National Historic Sites in de provincie. Bij de belangrijkste horen Signal Hill met Cabot Tower, het Water Street Historic District, de Sint-Johannes de Doperkathedraal en de Kathedrale basiliek van Sint-Johannes de Doper.

In de zuidelijke wijk Waterford Valley bevindt zich Bowring Park, een 81 ha metend stadspark met allerhande recreatiefaciliteiten en enkele gekende standbeelden.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De Royal St. John's Regatta vindt als sinds 1816 plaats in de stad en is daarmee de oudste nog bestaande sportcompetitie van Noord-Amerika.[9] De regatta is bijzonder populair en zorgt jaarlijks voor een volksfeest aan de oevers van Quidi Vidi Lake dat tot wel 50.000 bezoekers trekt.[9] De dag van de wedstrijd, normaliter de eerste woensdag van augustus, is in de stad een wettelijke feestdag.

De Feildians Athletic Association is een bekende omnisportvereniging in de stad die opgericht werd in 1899. Ze heeft een voetbal-, basketbal-, honkbal- en hockeyafdeling.[10] De Guards Athletic Association, opgericht in 1900, is de andere grote omnisportvereniging van de hoofdstad. Zij zijn actief in dezelfde sporten als de Feildians maar hebben daarenboven ook een volleybal- en track and field-afdeling.

In de stad bevindt zich het King George V Park dat met 6.400 zitplaatsen het grootste voetbalstadion van de provincie is. Het fungeert als thuisstadion voor Holy Cross FC, Feildians en het universitaire voetbalteam. Het stadion deed al meermaals dienst voor wedstrijden van zowel het Canadees voetbalelftal als van de Challenge Trophy en Jubilee Trophy.

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Het centrum van St. John's gezien vanaf Signal Hill.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]