Zeehondenjacht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zeehondenjacht in Newfoundland, Canada in 1883
Zeehondenjacht in Reimerswaal.
Jonge zadelrob

Zeehondenjacht of robbenjacht is de commerciële of particuliere jacht op zeehonden. Tegenwoordig wordt in vijf landen op zeehonden gejaagd: Canada, waar het overgrote deel van de jacht zich concentreert, Namibië, het Deense gebied in Groenland, Noorwegen en Rusland. Het is in Canada verboden om op pasgeboren zeehonden te jagen. Als ze twaalf tot veertien dagen oud zijn en hun witte vacht vergrijst, mag er op zijn vroegst op ze gejaagd worden.[1]

Jacht[bewerken]

Knuppelen is een manier om dieren zoals zeehonden te doden door ze met een knuppel de hersens in te slaan. De dieren worden ook wel met behulp van honden bejaagd en met geweren geschoten. Gedode dieren worden gevild, de vacht wordt verkocht als bont. Het voordeel van knuppelen boven bijvoorbeeld afschieten is dat de vacht niet beschadigt.

Het knuppelen van zeehonden is, behalve in Canada, overal verboden. In dat land komen anno 2014 nog elk jaar enkele tienduizenden zeehonden op deze wijze om het leven. Er is veel verzet tegen door organisaties als Sea Shepherd, Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds. Het doden van jonge zeehonden met witte vacht is er sinds 1987 verboden.

Nederland[bewerken]

In Nederland is de jacht op de zeehond sinds 1962 verboden. Het verbod werd ingesteld toen het dier in de Waddenzee en de toen nog niet afgesloten zeearmen in Zeeland bijna was uitgeroeid.