Sint-Johannes de Doperbasiliek (St. John's)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kathedrale Basiliek van Sint-Jan de Doper
Sint-Johannes de Doperbasiliek
Land Canada
Regio Newfoundland en Labrador
Plaats St. John's
Adres Military Road 200
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Johannes de Doper
Coördinaten 47° 34′ NB, 52° 43′ WL
Gebouwd in 1839–1855
Monumentale status National Historic Site of Canada
Architectuur
Architect(en) John Philpot Jones
Bouwmateriaal Iers graniet en kalksteen, Newfoundlandse zandsteen, Italiaans marmer en Egyptisch travertijn
Stijlperiode Neoromaans
Afmeting 85 x 65 m
Toren 48 m
Kerkprovincie
Bisdom                 Aartsbisdom St. John's
Detailkaart
Sint-Johannes de Doperbasiliek (Newfoundland en Labrador)
Sint-Johannes de Doperbasiliek
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kathedrale Basiliek van Sint-Johannes de Doper (Engels: Basilica (Cathedral) of St. John the Baptist), meestal kortweg de Sint-Johannes de Doperbasiliek genoemd,[1] is een kerkgebouw in de Oost-Canadese stad St. John's. Het is de kathedraal van het Aartsbisdom St. John's en de belangrijkste Rooms-Katholieke kerk van de provincie Newfoundland en Labrador. De kathedrale basiliek is erkend als een National Historic Site of Canada.

De kathedraal was afgewerkt in 1855 en was op dat moment het grootste kerkgebouw in Noord-Amerika. Het is daarnaast het op een na grootste kerkgebouw in Canada, na het Oratorium van de Heilige Jozef in Montréal. Sinds 1955 draagt de kathedraal de eretitel van basiliek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw, die bij aanvang onder toezicht stond van bisschop Michael Anthony Fleming, was toentertijd het grootste bouwproject in de geschiedenis van de Kolonie Newfoundland. In mei 1839 begon men met de uitgravingen en in 1841 werd de eerste steen gelegd. Op 9 september 1855 was de kathedraal officieel afgewerkt. De kathedraal was en blijft van groot belang voor de grote Ierse gemeenschap in St. John's (en Newfoundland als geheel).

De kathedraal is een van de weinige gebouwen die de Grote brand van 1892 overleefde. In 1955 kreeg ze van Paus Pius XII bij haar honderdjarig bestaan de eretitel van basilica minor. Datzelfde jaar werd een groot pijporgel in het gebouw geïnstalleerd ter herdenking van de parochianen die sneuvelden in beide wereldoorlogen. Sinds 1983 is het gebouw erkend als een National Historic Site of Canada.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Basilica of St. John the Baptist, St. John's van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.