Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huidige hoofdvestiging aan de Gustav Mahlerlaan, nabij VUmc
Voormalige hoofdvestiging van ACTA aan de Louwesweg in Amsterdam-Slotervaart, november 2008

Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) is de gezamenlijke faculteit Tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.

ACTA is in 1984 opgericht. Destijds kende Nederland een overschot aan tandartsen en voor twee afzonderlijke faculteiten tandheelkunde was geen plaats meer. Aan de faculteit worden studenten opgeleid tot tandarts, vindt wetenschappelijk onderzoek plaats, en worden patiënten behandeld. Daarnaast kunnen tandartsen zich specialiseren en differentiëren in de onderscheiden disciplines van de tandheelkunde: Orale kinesiologie, Parodontologie, Endodontologie, Orale Implantologie, Orthodontie, Kindertandheelkunde.

Vanaf de oprichting was ACTA gevestigd aan de Louwesweg (stadsdeel Slotervaart). Tegenwoordig biedt dit pand huisvesting voor 460 studenten. Later zijn nevenvestigingen geopend in Almere (tot 2016), Hoorn (tot 2012) en Den Haag (tot februari 2009). In 2010 is een door Benthem Crouwel Architecten ontworpen nieuw gebouw betrokken naast het VU medisch centrum aan de rand van de Zuidas. De Stichting Bijzondere Tandheelkunde en de opleiding Mondzorgkunde van de Hogeschool Inholland zijn medegebruiker van dit pand.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]